Ako si poradiť so stierkovaním

Ak staviate alebo rekonštruujete starší dom či byt, úspora každého eura určite pomôže. Jednou z ciest, ako ušetriť, je svojpomocná práca. V prípade, že uvažujete nad betónovými, respektíve cementovými stierkami, možno vám pomôžu nasledujúce rady.

14.09.2018 06:00
stierkovanie, rekonštrukcia Foto:
Stierky na stenu z pohľadového betónu si môžete s pomocou dobrého návodu spraviť aj svojpomocne.
debata

Pred začiatkom prác by ste si mali o betónovej stierke prečítať aspoň základné informácie. „Betón má vysokú odolnosť proti mrazu, vode a vlhkosti. Je tiež charakteristický aj tým, že je ohňovzdorný, veľmi pevný a nenáročný na údržbu. To z neho robí ideálny materiál nielen na fasády budov, ale jedinečný nádych, neopakovateľnosť a originálnosť vnáša aj do interiérov, napríklad vo forme stierky na stene,“ vysvetľuje Miky Kasza zo spoločnosti Renit beton, ktorý s týmto materiálom pracuje už takmer 20 rokov.

Ak chcete využiť služby odborníkov, celý proces vybavia za vás. "Ľudia, ktorí s vybraným materiálom robia roky, majú dostatok skúseností na to, aby ich práca vo finále dobre vyzerala a dobre slúžila. Treba si uvedomiť, že stierky alebo obklady nemeníte každý deň. Naopak, v dobrom stave majú slúžiť roky, možno aj desaťročia. Investícia do nich je investíciou do dlhodobo kvalitného a príjemného bývania“ tvrdí Kasza.

Ako však dodáva, stierky na stenu z pohľadového betónu si môžete s pomocou dobrého návodu spraviť aj svojpomocne a ešte aj ušetríte. Ako na to?

Prvým krokom je príprava miestnosti pred začiatkom prác. Vyprázdnite priestor a zbavte ho všetkých vecí, ktoré by ste si betónom mohli zničiť. Nábytok, ktorý neviete premiestniť inam, zakryte fóliou. Steny zbavte nečistôt a prachu. Môžete použiť jemný brúsny papier alebo brúsnu špongiu. Uistite sa, že povrch steny nie je zamrznutý (odporúča sa teplota minimálne päť stupňov Celzia).

Potom si pripravte zmes podľa návodu, ktorý nájdete na objednanom vedre, 5– alebo 10-kilogramovom, a to v pomere jeden kilogram stierky na 0,2 litra vody. Pri kúpe zmesi vám môžu poradiť odborníci v predajni, no mali by ste vedieť aspoň to, či chcete cementovú, alebo mikrocementovú. Cementová betónová stierka sa hodí do izieb a suchých priestorov, mikrocementová do kúpeľní a priestorov, kde je voda alebo vlhkosť, lebo je odolná proti vode, ale aj drahšia.

Túto zmes zmiešajte. Ak do nej chcete pridať pigment, treba ho najskôr rozmiešať v studenej vode. Keď sa všetky zložky dobre premiešajú, vznikne ucelená zmes, s ktorou môžeme začať stierkovať.

Ako nanášať stierku

  • Pred aplikáciou je dôležité povrch najskôr napenetrovať alebo navlhčiť
  • Určite stierku nenanášajte na suchý povrch
  • Pripravenú hmotu aplikujte pomocou kovového hladidla na stenu v hrúbke do 2 mm a vytvorte súvislú vrstvu
  • Nanášať ju môžete viacerými spôsobmi: kruhovým, diagonálnym alebo vodorovným stierkovaním
  • Ak chcete mať povrch hladší, počas nanášania použite rozprašovač s vodou
  • Po nanesení nechajte stierku schnúť aspoň 24 hodín
  • Po vyschnutí ošetrite povrch steny lakom, ktorý stierke dodá lesk a moderný vzhľad
  • Po zaschnutí je možné povrch steny ešte zbrúsiť alebo natrieť hydrofóbnym náterom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #dobré bývanie #stierkovanie