Krikľavé fasády vychádzajú z módy

Akú farbu by mala mať fasáda? Na prvý pohľad sa môže zdať, že výber je jednoduchý, no len čo sa začnete zamýšľať nad možnosťami a kombináciami, dostáva to celkom nový rozmer. Navyše je dôležité aj rozhodnutie, či zatepliť kontaktne, alebo zvoliť radšej odvetrávanú fasádu. V niektorých prípadoch dokonca ani dodatočné zateplenie netreba. Keďže dnes už väčšina omietok a fasádnych dosiek spĺňa prísne kvalitatívne a tepelnoizolačné normy, je samotný výber skôr otázkou vkusu.

17.09.2018 06:00
panelák, fasáda, rekonštrukcia Foto:
Pestrofarebné a výrazné fasády zažívali svoj najväčší rozmach v posledných dvoch desaťročiach, no ich dominancia sa pomaly končí.
debata (5)

Bielou farbou nikdy nič nepokazíte. V našich zemepisných šírkach bývali biele fasády pomerne časté a obľube sa tešia i dnes, hlavne medzi konzervatívnymi investormi. Voľba bielej fasády uľahčí prácu nielen maliarom, ale aj investorovi dáva širšie možnosti pri výbere farby strechy či exteriérových prvkov.

Pestrofarebné a výrazné fasády zažívali svoj najväčší rozmach v posledných dvoch desaťročiach, no ich dominancia sa pomaly končí. Krikľavo farebné domy sa začali aj na Slovensku objavovať ako huby po daždi a umožnili majiteľom vyniknúť nepochybne unikátnou, no často až gýčovou fasádou. Svetové trendy dnes už dávajú do popredia decentnejšie, aj keď stále tmavšie fasády, pričom rastúcu popularitu zaznamenávajú odtiene gaštanovohnedej farby či rôzne odtiene tmavozelenej.

„Aj keď je omietka klasikou medzi fasádami, moderná architektúra nachádza spôsoby, ako ju efektne alternovať,“ priblížil Michal Dobrovodský, produktový manažér značky Argeton. „V súčasnosti existuje viacero možností – od neomietnutých fasád cez lícové tehly či tehlové pásiky až po keramické fasádne dosky,“ spresnil. Nastupujúca generácia architektov rada experimentuje s neomietnutými obvodovými stenami, čo umožňuje vyniknúť stavebným materiálom, najčastejšie betónu.

Tehlový vzhľad fasády možno dosiahnuť pomocou lícových tehál (pri odvetrávaných fasádach) alebo tehlových pásikov (pri kontaktných fasádach). Hlavne tehlové prvky a motívy na fasádach zažívajú na Slovensku veľkú renesanciu a domov s tehlovou fasádou je čoraz viac. Príjemnou alternatívou k tehlovému vzhľadu budovy je kamenná fasáda. Kamenné domy u nás však nemajú takú silnú tradíciu a tento trend je zatiaľ skôr v úzadí.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #zatepľovanie #dobré bývanie #fasáda