Prestavbu bytu treba ohlásiť na stavebnom úrade aj susedom

Prestavby bytov v panelákoch môžu na niekoľko týždňov či mesiacov poriadne znepríjemniť obyvateľom život.

21.08.2012 15:11
stavebné sporenie, bývanie, byty, hypotéka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Stavebné úrady v každom jednom prípade odporúčajú, aby si majiteľ bytu ešte predtým, než začne niečo búrať, preveril na príslušnom stavebnom úrade, či by nemal práce aspoň ohlásiť. Stavebné povolenie je potrebné vždy, keď sa zasiahne do nosných konštrukcií bytovky.

„Ak niekto plánuje zásah do nosnej steny alebo panelu, prípadne aj celkovú zmenu riešenia interiéru, treba to oznámiť stavebnému úradu,“ vraví Eugen Kurimský, prezident Združenia správcov a užívateľov nehnuteľností. „V takom prípade bude podmienkou vydania stavebného povolenia aj posudok statika a súhlas správcu bytového domu.“ Statik totiž posudzuje zásah do konštrukcie nielen konkrétneho bytu, ale aj bytového domu ako celku. „Ak napríklad nad prízemným bytom prerábajú byty viacerí, môže prasknúť panel alebo priečka v byte na prízemí, v ktorom sa nič neudialo,“ varuje Kurimský.

Stavebné povolenie nebude potrebné, ak sa žiadne steny búrať nebudú, ak majiteľ chce len vykachličkovať kúpeľňu alebo vymeniť starú vaňu za novú. „V zásade nie je potrebné žiadne povolenie. V praxi je to však tak, že je lepšie ísť sa informovať na stavebný úrad, aké predpisy musíte dodržať, pretože rôzne úrady môžu mať rôzne kritériá podľa svojich interných nariadení,“ radí Kurimský.

Majitelia bytov si napríklad s obľubou zasklievajú balkóny. Ak sa tým výrazne zmení vzhľad budovy, je už stavebné povolenie potrebné. Môže sa totiž zmeniť aj zaťaženie balkóna a vtedy úrady žiadajú aj posúdenie statika. Dôležitú úlohu pritom zohráva aj lokalita, v ktorej sa bytový dom nachádza. Zasklenie totiž mení vzhľad bytovky. Niekde stačí len ohlásenie, inde podlieha stavebnému konaniu. V mnohých prípadoch to robia ľudia živelne. Ak má územie alebo mesto nejaký regulatív, ide napríklad o pamiatkovo chránené územie alebo má územný plán zóny, ktorý presne špecifikuje, aké úpravy sú možné na tej ktorej stavbe, stavebný úrad je nimi viazaný.

Majiteľov bytov sa pracovníci mestských úradov snažia usmerniť, aby úpravy nemali negatívny dosah na celkový vzhľad bytového domu. Dá sa to dosiahnuť najmä ak sa robia opravy systémových porúch na starších panelových domoch a zároveň sa aj zatepľuje, prípadne upravujú balkóny. Napriek tomu niektoré stavebné úrady odporúčajú, aby aj tieto úpravy stavebník ohlásil. V takom prípade na základe ohlásenia mu oznámia, že ak ide o práce, na ktoré nie je potrebné ani ohlásenie, a ani stavebné povolenie, že ich vykonať môže.

Na výveske, alebo na obvyklom mieste v dome, treba plánovanú prerábku oznámiť susedom. „V oznámení je vhodné požiadať ich o zhovievavosť a vyvesiť aj fotokópiu stavebného povolenia alebo ohlásenia,“ radí ďalej Kurimský. „Predíde sa tak špekuláciám, či rôznym udaniam neinformovaných.“ Vhodné je doplniť aj informáciu o plánovanom čase ukončenia prác. „Takmer pri každej prestavbe sa môžu vyskytnúť nepredvídané udalosti, a preto treba pridať niekoľko dní, do rezervy.“ K zachovaniu dobrých susedských vzťahov pomáha aj udržiavanie čistoty. „Treba pravidelne upratať špinu, ktorá vznikne odvozom starej stavebnej sute. Staré WC, vaňu, obité kachličky aj umakart je vhodné odviezť do zberného dvora, kde sa tento odpad likviduje po predložení občianskeho preukazu zadarmo.“ „Výťah, ktorý je určený pre osoby, sa nemôže používať ako stavebný,“ upozorňuje Kurimský.

Od financií a zručností závisí aj to, či si prerábku bytu dáte realizovať stavebnou firmou, alebo si ju budete robiť svojpomocne. „Závisí to nielen od peňazí, ale aj od dôvery v realizačnú firmu a od mnohých iných faktorov. Ak si prácu robíte sami, viete, ako ste si čo kde urobili a prípadný neúspech budete vyčítať len sebe.“ Pri svojpomocných prácach netreba zabúdať na nočný pokoj, ktorý sa začína večer o desiatej. Nie je preto vhodné vŕtanie a brúsenie nechávať na nočné hodiny, najmä ak sú v bytovom dome aj malé deti. „Stavebná firma bude práce končiť okolo štvrtej popoludní, nehrozí teda narušenie susedských vzťahov.“ Otázkou je však cena, ktorá bude určite vyššia, než keď by ste si riešil prerábanie svojpomocne.

Ak prerábanie bytu zveríte firme alebo živnostníkovi, pred jej výberom je lepšie poradiť sa s niekým, kto už má skúsenosti a vie, že je spoľahlivá. „Vhodné je porovnať ponuku od dvoch– troch firiem samostatne a urobiť si tak malé výberové konanie,“ radí Kurimský. „Netreba zabúdať ani na zmluvu o diele, odporúčam ju uzavrieť vždy písomne a čo najpresnejšie špecifi kovať objem prác.“ Pri prestavbe bytu stavebnou firmou vyplývajú zo zmluvy výhody a záruky. „Vady možno reklamovať v 24–mesačnej záručnej lehote, čo je lehota minimálna, nie je zriedkavá však aj 60–mesačná záruka.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba