Na čo by sa pri stavbe domu nemalo zabudnúť?

Odborníci z firiem v oblasti stavebníctva radia, na čo by stavebníci mali pri stavbe pamätať.

15.09.2012 09:02
murár, stavba, fúrik, piesok, lopata, výstavba,...
Ilustračné foto
debata

Tibor Pásztor, vrchný cechmajster, Cech podlahárov Slovenska

Podlaha je skutočne základom každého interiéru. Pred výberom podlahovej krytiny si však musíte rozmyslieť, ako budete miestnosti využívať.

Až potom možno zvažovať očakávania z hľadiska estetiky, údržby, životnosti a cenovej úrovne podlahy. Odporúčame použiť rôzne podlahové krytiny v jednotlivých miestnostiach v závislosti od nárokov na podlahu.

Rôzne druhy podlahových krytín si vyžadujú rôzne druhy podkladov. V prípade, že sa krytina vyberá na poslednú chvíľu, môže sa stať, že bude nevyhnutné dodatočne upraviť podklad, čo znamená nárast vynaložených finančných prostriedkov.

Marta Strapková, Združenie výrobcov, spracovateľov a používateľov expandovaného polystyrénu (EPS SR)

Expandovaný polystyrén je vynikajúci tepelnoizolačný materiál, ktorý patrí medzi najpoužívanejšie materiály určené pre zatepľovanie objektov. Najčastejšie sa používa na zateplenie fasád, podláh a plochých striech. Stavebníci uprednostňujú polystyrén najmä pre jeho nízku hmotnosť, výborné tepelnoizolačné vlastnosti, protipožiarnu bezpečnosť, jednoduchú a bezpečnú manipuláciu a šetrnosť k životnému prostrediu. Toto platí, ak je použitý kvalitný polystyrén.

Veľa stavbárov, najmä ak zatepľujú dom svojpomocne, má tendenciu použiť najlacnejší penový polystyrén bez ohľadu na jeho pôvod a vlastnosti. Treba si však uvedomiť, že na fasádu možno použiť iba fasádny polystyrén, ktorý musí spĺňať určité kritériá kvality: presnosť, tvarovú stálosť, pevnosť, tepelnoizolačné vlastnosti. Tieto parametre sú dôležité a ich význam rastie aj s pribúdajúcou hrúbkou izolácie, ktorá sa dnes bežne pohybuje okolo 12 cm a viac.

Dušan Lašák, Danfoss

Ak ste vymenili okná, zateplili ste a máte nový kotol, ešte stále môžete ušetriť na energiách. Správnou reguláciou vykurovacej sústavy môžete šetriť od 23 do 46 percent nákladov na vykurovanie. Mechanické a elektronické termostatické hlavice sú riešením pre bezstarostnú reguláciu vykurovania byte alebo dome. Hlavice na vykurovacie telesá, akými sú radiátory, možno jednoducho inštalovať kdekoľvek bez ohľadu na to, či ide o novostavbu, alebo starú budovu. Vďaka moderným termostatickým hlaviciam, ktoré si užívatelia môžu sami nastaviť, majú absolútnu kontrolu nad teplotou v miestnostiach a nemusia na nič myslieť.

Ondřej Fridrich, Inoutic

Zle tesniace okná môžu mať podiel na celkových únikoch energie až okolo 65 percent cez obálku domu. Preto treba dbať na kvalitné okná s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Dosahovanie prvotriednych tepelnoizolačných parametrov však nemôže byť na úkor ďalších kritérií pre okná, akými sú: pohľadová výška a stavebná hĺbka profi lu.

Na slovenskom trhu sú už v súčasnosti dostupné okenné rámy pre pasívne domy, ktoré získali certifikát od oficiálnej certifikačnej autority, za ktorú sa považuje nemecký Inštitút pre pasívne domy Dr. Feista v Darmstadte. Okrem tepelnoizolačných vlastností je dôležitý aj estetický parameter. V tomto smere ponúkajú plastové okná veľmi široké možnosti povrchových úprav.

Miroslav Jaška, Mapei

Medzi najobľúbenejšie povrchové úpravy v našich domovoch patria keramické obkladové prvky a sklenená mozaika. Vidieť ich skoro v každej modernej kúpeľni, sprchovacom kúte alebo v bazéne. Vďaka svojim vlastnostiam, rôznym formátom, farebnosti a estetickému prevedeniu sa vynímajú aj na zástenách pri kuchynských linkách a na pracovných doskách. Všetky tieto priestory sú vysoko namáhané vodou a vlhkosťou, ale v prvom rade sú náročné na hygienické požiadavky a čistotu. Ak chceme, aby si obklad a dlažba zachovali dlhú životnosť, je nevyhnutné okrem použitia hydroizolačnej stierky vybrať aj kvalitnú škárovaciu maltu na vyplnenie škár, ktoré vznikajú medzi obkladovými prvkami. Pri kúpe škárovacej malty treba venovať pozornosť vlastnostiam, akými sú napríklad zvýšená vodoodolnosť, znížená nasiakavosť, odolnosť proti zachytávaniu nečistôt a stálofarebnosť.

Na výplň pevných škár v priestoroch s vlhkou prevádzkou sa odporúča používať malty s obsahom špeciálnych hydraulických spojív alebo malty na báze reaktívnych živíc (epoxidové).

Ladislav Csanda, Renolit

Moderný domov si bez použitia výrobkov s aplikovanými vysokoakostnými fóliami asi sotva dokážeme predstaviť. Fólie sa používajú nielen v interiérovom dizajne, napríklad na zušľachtenie povrchov nábytku, obkladov stien a ďalších interiérových prvkov. Čoraz viac sa uplatňujú aj v exteriéri. Nielen že pomáhajú stvárniť netradičný dizajn budovy, ale ich prítomnosť zvyšuje životnosť okenných profi lov, dosiek, garážových brán, fasád objektov a ďalších vonkajších stavebných prvkov. Architekti a dizajnéri majú vďaka používaniu fólií široké možnosti aj pri inovatívnom riešení stropov či striech, vrátane svetelných a priestorových efektov.

Miroslav Petrech, obchodný riaditeľ Icopal

Už pri základoch rodinného domu treba postupovať obozretne a veľmi precízne. Úhlavnými nepriateľmi spodnej stavby sú najmä voda a vlhkosť, pred ktorými treba dom chrániť spoľahlivou hydroizoláciou. Účinnú ochranu základov predstavujú asfaltované pásy modifi kované SBS kaučukom či PVC fólie. V prípade, že sa na pozemku vyskytuje radón, investujte do kvalitnej protiradónovej hydroizolácie. Najviac skloňovaným kritériom súčasnosti je požiadavka tepelnotechnickej odolnosti strechy. Konštrukcia samotnej strechy však znamená zladenie viacerých kompromisov z rôznych hľadísk. Dobrá strecha musí byť predovšetkým kvalitne vyhotovená a dlhodobo funkčná. Bezpečným a funkčným spôsobom zastrešenia šikmej strechy je ľahkou oceľovou krytinou. Napriek svojej nízkej hmotnosti dokáže odolávať vysokému zaťaženiu či nepriaznivým poveternostným vplyvom.

Na šikmej streche sa však osvedčia aj JCP šindle. Sú odolné proti vlhkosti, UV žiareniu, dobre znášajú sneh, ale aj letné horúčavy. Komfort domu so strechou s asfaltovými šindľami zvyšujú aj ich akustické vlastnosti. Ak uvažujete nad domom s plochou strechou, nepodceňte výber hydroizolačného systému. Výborné hydroizolačné vlastnosti dosiahnete s asfaltovanými pásmi modifi kovanými SBS kaučukom, POCB fóliou či mPVC fóliou. Ich spoločnými znakmi sú vysoká odolnosť proti vode a dlhá životnosť.

Pri stavbe rodinného domu investujte do komplexných systémových riešení, ktorými si zvýšite nielen životnosť, ale aj hodnotu vašej stavby.

Jaroslav Rehuš, Vaillant Group Slovakia

Dlhodobú úsporu financií v domácnosti predstavuje správny výber vykurovacieho zariadenia. Pri výbere kotla do nového domu treba brať do úvahy viacero aspektov. Medzi najdôležitejšie patria požadovaný výkon kotla, spôsob prípravy teplej vody, ale aj umiestnenie kotla v objekte a možnosť pripojenia na komín.

V súčasnosti patria medzi najúspornejšie vykurovacie zariadenia kondenzačné kotly, ktoré v nízkoteplotnom systéme dokážu pracovať so stupňom využitia až 109 %.

Oproti klasickým plynovým kotlom majú väčší výkonový rozsah, čo je veľmi výhodné pri šetrení energiou, a to najmä vtedy, keď vonku nie je príliš chladno. Kondenzačné kotly sú vďaka nízkym emisiám škodlivín navyše ohľaduplné k životnému prostrediu.

V súčasnosti stoja v popredí závesné kondenzačné kotly s kompaktnými rozmermi, elegantným dizajnom a jednoduchou obsluhou.

Užívatelia tiež uprednostňujú kotly, ktoré okrem vykurovania dokážu domácnosť zásobovať aj dostatočným množstvom teplej vody. Najväčší komfort zabezpečujú vrstvené zásobníky teplej vody s technológiou Isodyn2. Výhody systému môžeme porovnať s externým zásobníkom s objemom 180 litrov.

Úspora energie za jeden rok sa rovná energii potrebnej na ohrev 860 litrov vody s teplotou 50 oC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba