Vymaľovať byt, natrieť plot či vymeniť dlaždice stihnete aj na jeseň

Začiatok jesene s poslednými teplými dňami v roku je ideálnym obdobím na rôzne rekonštrukcie a úpravy v dome, byte alebo na chalupe. Menšie práce, ktoré ste nestihli počas leta, môžete ešte urobiť v najbližších dňoch.

10.10.2012 07:13
Plot, oprava, bývanie, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Pokojne ešte stihnete natrieť brány, ploty, odkvapy, obložiť kúpeľňu, položiť nové dlaždice či vymaľovať.

„Náročnejšie úpravy ako výmenu strešnej krytiny radšej nechajte na jar,“ radí stavebný inžinier Viliam Sokolský. Ak ste teda manuálne čo len trochu zruční, do niektorých menších úprav sa pokojne pustite sami. Ušetríte tak peniaze, ktoré by ste zaplatili objednanej stavebnej firme.

Skúsiť môžete napríklad vymaľovať steny v byte. Prispieva k tomu najmä skutočnosť, že v teplom počasí nie je problém vyvetrať a natreté steny vďaka počasiu oveľa rýchlejšie schnú.

Vymaľovať steny však nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Sokolský odporúča túto prácu konzultovať s odborníkmi. Nejde totiž len o to, akú vybrať farbu, ale dôležité je najmä zvoliť vhodnú techniku. Najčastejšie spôsoby, ako upraviť steny, sú maľba, náter alebo nástrik. Populárny je najmä nástrik – konečný vzhľad steny sa môže podobať na omietku alebo dokonca tapetu.

Predtým, ako sa rozhodnete pre niektorý spôsob, zhodnoťte kvalitu steny. Ak je veľmi krivá, musíte ju pred nanášaním farby najprv vyrovnať. Ak ju nedokážete úplne vyrovnať, odporúča sa nerovnosti prekryť dekoratívnymi prvkami. Na niektoré veľmi poškodené steny sú vhodné farebné glazúry, ktoré dokonale kryjú praskliny a poškodené miesta na stene. Populárna je aj dekoračná omietka. Pôvodne sa používala na nátery fasád domov, svojou zrnitou štruktúrou sa však dostala medzi obľúbené spôsoby úpravy. Ak sa vám nechce maľovať, môžete skúsiť vytapetovať alebo steny obložiť. Obkladačky nemusíte použiť len v kuchyni alebo v kúpeľni. Nanovo môžete natrieť napríklad v obývačke len tri steny. Na štvrtú dajte dekoratívne obkladačky, prípadne sklo alebo antikoro. Obľúbený je najmä obklad pripomínajúci neomietnuté tehly.

Šikovní domáci majstri zvládnu aj výmenu dlaždíc, prípadne obkladačiek. Pri nákupe nových dlaždíc je naozaj z čoho vyberať. Obkladový materiál sa delí na tri druhy: umelé pálené dosky, nepálené dosky a prírodný kameň.

Do prvej skupiny patria populárne tehlové dlaždice bez glazúry. Okrem toho, že pôsobia naozaj efektne, sú veľmi odolné a trvanlivé. Ich cena sa začína zhruba pri 8 eurách za štvorcový meter. Z nepálených dosák sa na podlahy zrejme najviac používajú dlaždice z umelého kameňa. Stoja zhruba od 10 eur za štvorcový meter a v ponuke sú vzory, ktoré na prvý pohľad nerozoznáte od prírodných materiálov. Dosky z prírodného kameňa sú veľmi odolné a použiť ich možno tak na podlahu, ako aj na obklady stien.

Materiál, ktorý si vyberiete, vo veľkej miere závisí od vášho vkusu a vašej peňaženky. V každom prípade sa však informujte, do ktorej triedy, čo sa týka oteru, je vybraný materiál zaradený. Materiály s označením číslo jeden majú druh odolnosti „veľmi ľahký“, teda nie sú vhodné na dlážku. Druhú skupinu tvoria materiály s druhom odolnosti „ľahká“. Tie môžete použiť v miestnostiach s nie veľmi silnou prevádzkou a prezúvaním. „Strednú“ odolnosť majú dlaždice z tretej skupiny a tie môžete pokojne použiť v miestnostiach ako kuchyňa alebo kúpeľňa.

Štvrtú skupinu tvoria materiály so „silnou“ odolnosťou a tie sa používajú aj v exteriéroch. Pri nákupe obkladov si dávajte pozor, aby všetky vybraté kartóny s dlažbou či obkladom mali rovnaké výrobné číslo. Len tak si môžete byť istí rovnakým farebným odtieňom vybraných dlaždíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba