Uvažujete nad výmenou okien? Jeseň je ideálna

Jeseň je ideálnym obdobím na objednávku výmeny okien. V tomto období totiž poskytujú mnohí výrobcovia zľavy na objednávky, ktoré by mali byť hotové na začiatku budúceho roka.

14.11.2012 07:21
Okno, dieťa Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri výbere okien je dôležité, či ich chceme do rodinného domu, alebo do paneláku, či ide o nezateplenú alebo zateplenú stavbu, ale aj, či uprednostníme okná z plastu, hliníka, alebo dreva. Vhodné je osloviť overených výrobcov okien alebo firmu, o ktorej máte dobré referencie.

„Stačí, ak záujemca zmeria obvod okien a popíše požiadavku, či chce okná z plastu, hliníka, dreva, aké chce farebné vyhotovenie, popíše spôsob otvárania, počet okien, popis zasklenia, ale aj to, či má záujem o žalúzie, sieťky, parapety, rolety,“ vraví Miroslav Brandys zo spoločnosti, ktorá sa venuje dodávke a montáži okien.

„Na novostavbu namiesto zamerania stačí výpis okien a dverí z projektovej dokumentácie. Pred dodávkou okná zamerajú ešte aj naši pracovníci a spresnenia si aj ďalšie detaily.“

Cena okien závisí od ich rozmeru, tvaru, farby a určujú ju aj funkcie, ktoré majú plniť. „Na zvážení každého je, o aký typ okien má záujem, teda či chce plastové, hliníkové, alebo drevené,“ konštatuje Brandys.

„Viackomorové okná majú lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Drevené okná sú tak trocha estetickým doplnkom domu alebo bytu. Treba však mať na zreteli vyššie nároky na ich údržbu. Hlavnou výhodou hliníkových okien je ich statická pevnosť a odporúčané sú najmä na veľké presklenia.“

Cena vychádza zo základného vyhotovenia okien bielej farby, pri farbených jednostranných je vyššia o 25 percent, pri obojstrannom zafarbení sa navýši o 50 percent, teda farebné sú o polovicu drahšie ako biele. Príplatky za farebné vyhotovenie sú delené do dvoch skupín na štandardné a nad­štandardné far­by.

Na cenu má vplyv aj typ zasklenia. „Izolačné dvoj­sklo dodávame štandardne, dopláca sa dodávku trojskla. Pripláca sa aj za izolačné sklá so špeciálnym zasklením – s bezpečnostnou fóliou, nepriehľadné, pohlcujúce slnečné žiarenie.“

Drahšia je individuálna výmena okien v paneláku. Treba zaplatiť dovoz nových okien, ale aj odvoz a likvidáciu starých. Cena stúpne, ak sú pred montážou potrebné aj nejaké stavebné úpravy.

„Samotná montáž je tvorí okolo 10 až 20 percent z ceny okien v závislosti od rozsahu vykonaných prác.“

Ak by chcel niekto ušetriť a osloviť priamo výrobcu, neušetrí. „Výrobcovia si budujú sieť predajcov, preto z hľadiska úspory nie je pre zákazníka zaujímavé kontaktovať priamo výrobcu,“ tvrdí Brandys. Určite je však výhodnejšie a lacnejšie obrátiť sa na predajcu vo svojom okolí.

Cena horizontálnych žalúzií ovládaných retiazkou je okolo 15 až 20 eur za štvorcový meter. Laik iba ťažko posúdi kvalitu materiálu, z ktorých sú zhotovené.

Cenové ponuky od rôznych dodávateľov môžete získať, ak im potrebné údaje pošlete cez internet. Slúži na to web stránka www.portalokien. sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba