Človek k životu potrebuje prirodzené svetlo

Niektoré zvieratá, napríklad netopier, k životu svetlo nepotrebujú. Práve naopak, prekáža im. Človek je však tvor, ktorý sa bez prirodzeného svetla nezaobíde. Prienik denného svetla do budovy zabezpečujú predovšetkým okná, nájdu sa však miesta, kam sa svetlo tak jednoducho nedostane. Pre rozmerovo väčšie priestory je optimálne namiesto žiarovky využiť prirodzené svetlo dopadajúce zo stropu, ktoré celkovo a intenzívne ožiari väčšiu plochu.

11.12.2012 13:13
Svetlík Foto:
Svetlík
debata

Prísun prirodzeného svetla možno podporiť inštaláciou strešných svetlíkov. „Svetlíky dokážu v porovnaní s klasickými bočnými oknami presvetliť až trikrát väčší priestor. Dajú sa využiť najmä v novostavbách, ale technologicky je možná tiež dodatočná montáž do starších objektov,“ hovorí Jaroslav Vaňo zo spoločnosti Icopal.

Ak sa dajú svetlíky otvoriť, možno ich takisto využiť na komfortné vetranie interiéru a rovnako aj ako miesto, kadiaľ možno vyliezť na strechu. Ich montáž, vrátane zateplenia a zaizolovania podstavy, pritom nezaberie viac ako hodinu.

Denné svetlo je nevyhnutné najmä pri pracovných aktivitách. Štúdie rakúskeho profesora Christiana Bartenbacha dokazujú, že nevhodné svetlo môže znížiť pracovný výkon až o tridsať percent. Ľudia, ktorí sú vystavení prevažne umelému osvetleniu, môžu mať zmenené nálady, klesá ich motivácia, strácajú energiu a sú podráždení.

V minulosti bolo možné nájsť svetlíky najmä na priemyselných budovách. Súčasnosť však prináša nové moderné technológie a materiály, vďaka ktorým možno svetlík osadiť aj na plochú strechu rodinného domu. Nedôjde k architektonickému narušeniu stavby, naopak, zvýši sa komfort bývania.

Tak ako šikmé strechy obľubujú strešné okná, pre ploché strechy sú optimálne a rovnako účinné svetlíky. Pevné svetlíky slúžia predovšetkým na osvetlenie priestoru, otváracie aj na ľahší prístup na strechu, vetranie či odvod dymu v prípade požiaru. Jednou z miestností v rodinnom dome, kde svetlíky nájdu uplatnenie, sú kúpeľne. Inštalácia okien v tejto miestnosti je často nemožná alebo dosť náročná.

Každá žena však vie, že bez denného svetla je úprava zovňajška komplikovaná a konečný výsledok v mnohých prípadoch veľmi skresľujúci. Rovnako sa svetlíky dajú využiť namiesto okien aj na chodbe či schodisku, kde prirodzené svetlo tiež väčšinou chýba.

Vhodným spôsobom presvetlenia a vetrania interiéru rodinného domu sú bodové strešné svetlíky. Aj napriek svojim menším rozmerom dokážu dokonale osvetliť akýkoľvek priestor. Svetlíky sa zasklievajú komorovými polykarbonátovými panelmi alebo plexisklom, pričom si možno zvoliť číru alebo opálovú farbu kupoly.

„Ak si zvolíte svetlík s kupolou z čírej farby, získate viac denného svetla. Opálová farba rozkladá svetlo a zamedzuje oslňovaniu ľudí nachádzajúcich sa v osvetľovanom priestore. Výhodou opálovej výplne je znížená možnosť zašpinenia a v letnom období sa kupola neprehrieva,“ vymenúva prednosti jednotlivých farieb kupoly svetlíkov J. Vaňo.

Použitie akrylovej kupoly svetlíka umožňuje osvetlenie interiéru s prienikom až 73 % prirodzeného svetla. Vďaka svetlíkom získate toľko prirodzeného svetla, koľko potrebujete aj na miestach, kam sa svetlo tak ľahko nedostane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba