7 rád na zníženie spotreby energií. Viete, že záleží aj na tom, aký hrniec používate?

Kúrenie a ohrev teplej vody predstavujú najväčší podiel spotreby energie v domácnostiach.

24.02.2024 06:00
UP Energie, okno Foto:
Ak sa nahradia LED žiarovkami, ktoré majú rovnaký tvar, môže sa dosiahnuť úspora od 50 do 70 %.
debata (1)

Ako ušetriť na energiách v domácnosti, ale aj v administratívnych budovách radí Slovenský plynárenský priemysel.

1. Osvetlenie

Ušetriť na energiách môžete výmenou žiaroviek za hospodárnejšie, prípadne reguláciou osvetlenia pomocou senzorov pohybu alebo ich utlmovania.

Vývoj ide v tejto oblasti rýchlo dopredu a na trhu sú dostupné žiarovky nového typu, ktoré majú niekoľkonásobne vyššiu životnosť a spotrebujú podstatne menej energie ako staré typy.

Len nahradenie klasických volfrámových žiaroviek za úsporné LED žiarovky vo vašich domácnostiach môže priniesť úspory za osvetlenie až do výšky 90 % z nákladov na spotrebovanú energiu.

V administratívnych budovách sa v súčasnosti používajú na osvetlenie prevažne žiarivkové trubicové svietidlá, takzvané „neónky“. Ak sa nahradia LED žiarovkami, ktoré majú rovnaký tvar, môže sa dosiahnuť úspora od 50 do 70 %.

Rovnako sú úspory možné aj pri vonkajšom osvetlení. V minulosti boli na tento druh osvetlenia často inštalované vysokotlakové ortuťové výbojky a na mnohých miestach sú dodnes, aj keď bol už ich predaj zakázaný. Ak namiesto nich mestá a obce nainštalujú halogenidové výbojky, prípadne LED osvetlenie, rovnako môžu znížiť náklady na osvetlenie rádovo v desiatkach percent.

2. Varenie

Kuchyňa so všetkými pomocníkmi v podobe rôznych spotrebičov, ktoré nám uľahčujú varenie, je celkovo významným zdrojom spotreby energie. Starý za nový spotrebič, teda napríklad aj rúru, mikrovlnku, či varnú dosku alebo sporák, sa oplatí vymeniť vtedy, ak je spotreba energie v prípade nového spotrebiča významne nižšia.

Ušetriť sa dá aj vtedy, ak budete dávať pozor na to, v akom hrnci varíte. Priemer dna hrncov by totiž mal zodpovedať priemeru platničky elektrického sporáka. Už o 3 centimetre väčší priemer dna nádoby zvýši spotrebu energie až o 30 %. A opäť ušetríte nielen peniaze, ale aj životné prostredie, keďže správnym varením môžete zmenšiť svoju osobnú uhlíkovú stopu až o 55 kg emisií CO2 za rok.

Rovnako infračervené a indukčné varné dosky dokážu urýchliť prípravu jedla a znížiť spotrebu energie pri príprave jedla o 30 až 50 %. Ušetriť môžeme rovnako tiež používaním pokrievok či využitím zvyškového tepla na dovarenie, ak vypneme tepelný zdroj 5 až 10 minút pred koncom prípravy jedla.

3. Pranie

Nové energeticky úsporné typy práčok majú až o 50 % nižšiu spotrebu vody ako staršie modely. Práčka sa podieľa na spotrebe elektrickej energie v domácnosti približne 11 percentami. Ak znížite teplotu pri praní zo 60°C na 30°C, dokážete ušetriť až 25 % energie. Dnešné pracie prostriedky už umožňujú kvalitne vyprať bielizeň aj pri nižších teplotách.

Ak máte sadzby elektriny s vysokou a nízkou tarifou, ušetriť viete napríklad vďaka funkcii odložený štart, ktorá vám umožní prať v dobe vhodnejšej tarify. Platí tiež, že by ste mali prať vtedy, ak dokážete zaplniť odporúčaný objem bielizne v bubne práčky, to znamená, na jedno pranie nie priveľa, ale ani primálo bielizne.

Zároveň by ste nemali zabudnúť vybrať si správny program prania. Najviac elektriny totiž práčka spotrebuje práve na ohrev vody. Rovnako môžete ušetriť vďaka starostlivosti o práčku. To znamená pravidelne odstraňovať vodný kameň, ktorý zvyšuje spotrebu.

4. Ohrev vody

Práve príprava teplej vody predstavuje značnú časť celkových nákladov na energie v domácnosti. V prvom rade je potrebné dbať na to, aby rozvody teplej vody k miestu spotreby boli čo najkratšie a správne izolované, aby sa teplo v rozvodoch nestrácalo.

Spotreba teplej vody bezprostredne súvisí aj s počtom ohrevov vody. Ak znížite spotrebované množstvo, ale aj teplotu na ktorú je voda ohrievaná, znížite aj počet samotných ohrevov.

Pozor by ste mali dať aj na zbytočne vysoké nastavovanie teploty vody v bojleri na teplotu 80 či 90 °C. Je to veľmi neefektívne. Ak máte doma zásobník teplej vody, stačí nastaviť teplotu na termostate na ideálnych 55°C.

5. Vykurovanie

Vykurovanie tvorí väčšinou najvyššiu položku nákladov za prevádzku domácností či kancelárií. Energetická úspora pri správnom manažmente vykurovania sa môže pohybovať až do výšky 30 %. Šetrné vykurovanie je spojené nielen s vhodným telesom, ale aj s nastavenou teplotou a vetraním.

Aktuálne sú trendom výmeny klasických plynových kotlov za kondenzačné plynové kotly, pri ktorých úspora energie dosahuje 12 a viac percent.

Platí, že by sa nemalo prekurovať. Správnou reguláciou vnútornej teploty môžete ušetriť až 20 % energie na vykurovanie. Napríklad odporúčaná teplota v spálni je 18 až 20 stupňov Celzia. Ak znížite teplotu obytného priestoru napríklad o 1°C, dosiahnete tým úsporu nákladov na kúrenie o približne 6 %.

Pri komplexnom zateplení a výmene okien je možné ušetriť 50 – 60 % celkového množstva energie na vykurovanie bytu. Každoročne teda môžete ušetriť polovicu z finančnej čiastky, ktorú dáte za vykurovanie.

Dobre fungujú aj praktické rady týkajúce sa vetrania, to je otvárať okná max. 3 krát denne na kratší čas, rovnako by ste si mali dať pozor na to, aby vám záclony nezakrývali radiátor, pretože tak bránia efektívnemu šíreniu tepla a, samozrejme, neskrývať radiátor a vykurovacie telesá za rôzne kusy nábytku.

Z komplexnejšieho pohľadu úspory energií prináša zatepľovanie stavieb a znižovanie vlhkosti v obytných priestoroch, ako aj regulačná technika v podobe termostatických ventilov a programovateľných termostatov, ktoré v smart domácnostiach dokážeme ovládať aj z mobilného telefónu.

6. Sprchovanie

Spotrebu teplej vody viete ušetriť napríklad sprchovaním namiesto kúpania vo vani a využitím úspornej sprchovacej hlavice s nastaviteľným prietokom vody. Dôležitý je aj režim sprchovania. Ak nebudete mať vodu pustenú po celý čas sprchovania, dokážete ušetriť až 60 % spotreby teplej vody.

SPP tiež odporúča zvážiť kúpu perlátorov tak na vodovodné batérie, ako aj na úspornú sprchovú hlavicu. Perlátory miešajú vodu so vzduchom a zmenšujú prietokový profil. Tým sa zväčšuje objem, znižuje prietokové množstvo vody a zvyšuje rýchlosť prúdenia. Výsledkom je úspora spotreby vody. A, samozrejme, pozor na kvapkajúce kohútiky.

7. Stand-by režim

Na jednej strane si viete do domácností zaobstarať nové, energeticky mimoriadne šetrné spotrebiče, na druhej strane však ich počet rastie, čím môže rásť aj spotreba energií. Je preto dôležité, aby sme si uvedomili, že aj malými krokmi, ktoré si nevyžadujú náročnejšie investície, môžeme dosiahnuť zaujímavé úspory energií.

V tomto smere sú zaujímavé napríklad výsledky francúzskeho prieskumu, ktorý ukázal, že aj taká zdanlivo zanedbateľná vec, akou je ponechanie spotrebičov v stand-by režime, zvyšuje celkovú spotrebu domácnosti až o 7 %. Spiace spotrebiče je preto lepšie vypínať.

Rovnako tak vypínať prívod plynu či elektriny v prípade, ak odchádzame mimo domova na dlhší čas, napríklad na dovolenku.

Usporiť môžete aj s prírodnými materiálmi

Spájanie týchto prístupov môže viesť k udržateľnejšiemu a energeticky efektívnejšiemu prostrediu. Doplnkové opatrenia, ako je výber inteligentných spotrebičov a použitie prírodných stavebných materiálov, ako je drevo a kameň, tiež prispievajú k úsporám energie.

Trendy v úsporách energií smerujú k obnoviteľným zdrojom a zvyšovaniu efektivity, aby sme mohli čeliť narastajúcemu dopytu po energii a zároveň minimalizovať naše environmentál­ne stopy.

Pri šetrení energiami a spájaní rôznych zdrojov ide o kombinovanie rôznych metód a technológií na dosiahnutie čo najväčšej účinnosti a minimalizáciu spotreby energie. To zahŕňa:

Energetická efektívnosť:

  • Zlepšenie izolácie a tesnenia budovy.
  • Investície do energeticky úsporných spotrebičov ako LED žiarovky a inteligentné termostaty.

Obnoviteľné zdroje energie:

  • Využitie slnečnej energie pomocou solárnych panelov.
  • Možnosť veterných turbín alebo geotermálnej energie.

Využitie batérií a akumulátorov:

  • Skladovanie nadbytočnej energie pomocou batérií na neskoršie použitie.

Kombinácia siete a decentralizovaných zdrojov:

  • Prepojenie obnoviteľných zdrojov s elektrickou sieťou.
  • Využitie inteligentného riadenia energie.

Energetické úložiská a riadenie systémov:

  • Investície do moderných systémov riadenia energie a úložísk.

Voda a kúrenie

Všeobecne platí, že kúrenie a ohrev teplej vody predstavujú najväčší podiel spotreby energie v domácnostiach aj v nevýrobných podnikoch.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) odhaduje pokles regulovaných cien elektriny a plynu pre domácnosti. Pokles trhových cien energií sa tak premietne aj v regulovaných cenách stanovených úradom. Napriek tomu je dôležité nespoliehať sa len na vývoj cien, ale aj zabezpečiť svoju domácnosť a vymyslieť čo najlepší variant, ako ušetriť na energiách.

Úrad zároveň upozorňuje, že v súčasnosti odberatelia platia za energie zastropované ceny prijaté vládou, a preto budú finálne dosahy na domácnosti a ďalších odberateľov energií závisieť od implementácie obdobných vládnych opatrení aj na rok 2024.

Domácnosti, aby neboli úplne závislé od cien energií, si vedia zvoliť rôzne alternatívy, ako ušetriť. V niektorých prípadoch postačí výmena žiaroviek za hospodárnejšie alebo vymeniť starý spotrebič za nový. Ak si dá gazdinka pozor na to, v akom hrnci varí, vie ušetriť spotrebu energie až o 30 %, keď použije taký hrniec, ktorého priemer dna zodpovedá priemeru platničky elektrického sporáka.

Rovnako aj pri praní sa dá ušetriť až 50 percent spotreby vody. Práčka sa podieľa na spotrebe elektrickej energie v domácnosti približne 11-timi percentami. Ak znížime teplotu pri praní zo 60°C na 30°C, dokážeme ušetriť až 25 % energie. Dnešné pracie prostriedky nám už umožňujú kvalitne vyprať bielizeň aj pri nižších teplotách.

Spotrebu teplej vody vieme ušetriť napríklad sprchovaním namiesto kúpania vo vani a využitím úspornej sprchovacej hlavice s nastaviteľným prietokom vody. Dôležitý je aj režim sprchovania. Ak nebudeme mať vodu pustenú po celý čas sprchovania, dokážeme ušetriť až 60 % spotreby teplej vody.

Pri elektrickej energii aj pri zemnom plyne sú rozdiely medzi technológiami a spotrebovanou energiou a jej cenou v desiatkach percent. Andrej Lednár, konateľ spoločnosti Prvá Energetická, vysvetľuje, že napríklad kondenzačný kotol vie ušetriť 20–30 % spotrebovaného plynu v porovnaní s klasickým.

Či ide o varnú dosku, chladničku, umývačku alebo práčku, ak hovoríme o novších zariadeniach, spotrebujú v priemere 15 %
Andrej Lednár, konateľ spoločnosti Prvá Energetická

Pri elektrickom bojleri a vykurovacích rohožiach sú v porovnaní s tepelným čerpadlom rozdiely ešte väčšie, ale vzhľadom na vyššie vstupné náklady je návratnosť tepelného čerpadla 4–5 rokov. „Pravdaže, spotrebiče, ktoré používame, majú tiež vplyv na spotrebu energie. Či ide o varnú dosku, chladničku, umývačku alebo práčku, ak hovoríme o novších zariadeniach, spotrebujú v priemere 15 %,“ dodáva Lednár.

„Jedným s najúčinnejších nástrojov na znižovanie energetickej náročnosti domácností sú v dnešnej dobe určite „zelené riešenia“. Aj v roku 2024 môžu domácnosti opäť požiadať o získanie štátneho príspevku v rámci projektu „Zelená domácnostiam“. Pripravených je tentoraz viac než 150 miliónov eur," spôsob, ako ušetriť na energiách vysvetľuje aj Michaela Krivá, hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky.

Rozdiely medzi technológiami využívanými na elektrickú energiu a zemný plyn môžu dosahovať až desiatky percent. Napríklad kondenzačné kotly môžu ušetriť 20–30 % spotrebovaného plynu oproti klasickým kotlom.

Pri elektrických bojleroch a vykurovacích rohožiach je rozdiel v spotrebe oproti tepelnému čerpadlu ešte väčší, pričom návratnosť tepelného čerpadla je zvyčajne 4–5 rokov vinou vyšších počiatočných investícií, vysvetlil pre Pravdu Andrej Lednár, konateľ spoločnosti Prvá Energetická.

Ďalej vysvetľuje, že klimatizácie sa stávajú čoraz bežnejšími aj v miernych zemepisných šírkach a môžu výrazne zvýšiť celkovú spotrebu energie. „Elektrické kúrenie a klimatizácia spolu tvoria približne 50 % nákladov, pričom ďalších 15 % patrí ohrevu teplej vody,“ dodáva Lednár s tým, že v priemyselných a skladových budovách, najmä starších, sú úniky tepla ešte výraznejšie, čo vedie k vyšším energetickým stratám. Investície do obnovy budov a technológií sú pre tento segment kľúčové, pretože straty môžu dosahovať až 80 %.

Spotreba energie závisí aj od spotrebičov používaných v domácnostiach. Moderné spotrebiče ako varné dosky, chladničky, umývačky a práčky sú oveľa účinnejšie a menej energeticky náročné, pričom tvoria priemerne 15 % celkovej spotreby.

Osvetlenie pomocou úsporných žiariviek a LED diód predstavuje ďalších 10% nákladov. Zvyšných 10 % pokrývajú menšie spotrebiče ako televízory, počítače a ďalšie elektronické zariadenia. V prípade kancelárií väčšiu časť spotreby tvoria výpočtové technológie a chladenie.

Kontrolujte si spotrebu

Andrej Lednár z Prvej Energetickej pripomenul, že dôležité je vedieť, akú a kedy máte spotrebu. Na to slúžia inteligentné merače spotreby, ktoré vedia merať nielen elektrickú energiu, ale aj plyn či prietok vody. Vďaka týmto údajom viete lepšie zhodnotiť, kde sa vám strácajú peniaze.

Vďaka systémom založeným na inteligentných riadiacich systémoch je monitorovanie a optimalizovanie spotreby jednoduchšie. „Ide predovšetkým o systémy, ktoré automatizujú úlohy bežne ovládané ľuďmi.

Výrobky ako napríklad inteligentné svetlá, spotrebiče môžu spotrebu energie vypnúť v čase, keď sa nepoužívajú
Andrej Lednár, konateľ spoločnosti Prvá Energetická

Výrobky ako napríklad inteligentné svetlá, spotrebiče môžu spotrebu energie vypnúť v čase, keď sa nepoužívajú,“ vysvetľuje Lednár. Zabudovanie smart technológií podľa jeho slov zmení budovu na inteligentnú a umožní ovládať kúrenie, vetranie, klimatizáciu či osvetlenie.

Dymové detektory alebo detektory úniku plynu či vody prispievajú k bezpečnosti budov. Databáza údajov spotrieb poskytuje nenahraditeľné údaje, ktoré môžu byť v budúcnosti podkladom návrhu ďalších systémov znižovania energetickej náročnosti budov.

Veľkým pomocníkom je aj 15-minútový diagram, ktorý má k dispozícii každý odberateľ s priebehovým odpočtom (mesačné vyúčtovanie spotreby). „Ak máte spotrebu najvyššiu medzi 11:00 – 17:00, určite stojí za zváženie pri elektrickej energii prechod na SPOT, keďže rozdiely oproti fixnej cene môžu byť priepastné. Rovnako ak plyn spotrebúvate počas celého roka a nie len cez zimné obdobie, je situácia veľmi podobná,“ uviedol Lednár.

Kúrenie a chladenie spotrebúva najviac z energie, preto je veľkým prínosom termovízia, ktorou dokážete na budove nájsť úniky. Zaizolovaná fasáda je už pri rekonštrukcii štandardom, ale často sa podceňuje strecha či chyby pri montáži napríklad okien.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #šetrenie energiami #prírodné materiály