Ako sa zbaviť odpadu z domácnosti

Zora Handzová | 12.04.2011 13:41
odpad, kontajnér, odpadky, zber Foto:
Ilustračné foto
Jarné upratovanie prináša so sebou aj problémy s odpadom. Obce sú si toho vedomé, preto v tomto čase zvyčajne pristavujú mobilné kontajnery, do ktorých môžu obyvatelia vyhadzovať veľkorozmerný odpad. Kam však s objemným a stavebným odpadom počas zvyšku roka?

Samosprávy sú zo zákona povinné najmenej dvakrát do roka zabezpečiť zber objemných odpadov z domácností – napríklad starého nábytku, kobercov, ale aj drobného stavebného odpadu po výmene okien či rekonštrukcii bytu. Aj nebezpečný odpad z domácností, ako sú zvyšky chemikálií či staré lieky, sa odovzdáva zvlášť. O tom, kedy a kde sa má aký typ odpadu uložiť, rozhoduje obec.

Stavebné či nebezpečné odpady je zakázané ukladať do a, samozrejme, aj vedľa klasických nádob (kontajnerov, zberných nádob) na komunálny odpad. Kto tak urobí, môže zaplatiť vysokú pokutu. „V prípade, že si mestský policajt všimne občana, ktorý tak odpad ukladá, podľa všeobecne–záväzného nariadenia mesta má právo ho pokutovať,“ hovorí Kristína Priesterová zo spoločnosti Kosit, ktorá odváža a likviduje odpad v Košiciach.

„Kto uloží odpad na iné miesto, ako určila obec, alebo zneškodní či zhodnotí odpad v rozpore so zákonom, môže byť pokutovaný do výšky 165,96 €,“ upozorňuje Ondrej Babic z Krajského úradu životného prostredia v Banskej Bystrici.

Rovnakú pokutu môže dať obec aj tomu, kto neoznámi, že na jeho pozemku vznikla čierna skládka.

A ten, kto nevyhodí na určené miesto nebezpečné odpady, opotrebované batérie, akumulátory, odpadové oleje, opotrebované pneumatiky či elektroodpad, môže dostať pokutu do výšky 663,87 €.

Pokuty a základné normy určuje zákon o odpadoch, ale pravidlá nakladania s odpadom sa v jednotlivých mestách a obciach od seba líšia. V čase mimo „jarného zberu“ treba objemný či stavebný odpad alebo aj elektroodpad a nebezpečný odpad odviezť do zberného dvora, kde sa dá odovzdať bezplatne. Tieto náklady platia občania v celkovom poplatku za odvoz a likvidáciu odpadu. Keďže o odpad a poplatky sa stará obec, v zbernom dvore môže občana legitimovať, či má v danom mieste bydlisko alebo je vlastníkom záhrady či pozemku v danom regióne.

Každá obec nemusí mať zberný dvor zriadený. Napríklad v Banskobystrickom kraji je 516 obcí, z toho 24 miest, ale stabilné zberné dvory prevádzkujú len mestá a niektoré väčšie obce. A aj tam, kde zberný dvor majú, môžu preberať iba niektoré druhy odpadu.

V obciach, kde nie sú zberné dvory, sa osvedčil zber separovaných zložiek komunálneho odpadu podľa zvozového kalendára. Niektoré mestá, najmä väčšie, zbierajú nadrozmerný odpad prostredníctvom veľkých kontajnerov po celý rok. Niekde pristavia a odvezú veľkokapacitný kontajner bezplatne, inde si ho treba objednať a zaplatiť, prípadne odviezť na určené miesto na vlastné náklady.

Mestské zákony definujú aj práva a povinnosti nájomcov a správcov objektov a vlastníkov nehnuteľností. „Zakazujú napríklad prášiť koberce, povlaky či záclony z okien a balkónov. Zakazujú tiež uskladňovať v obytných zónach materiály a predmety šíriace nepríjemné zápachy,“ pripomína Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.