Lieky lacnejú, doplatky pacientov sa zvyšujú

Dorota Hudecová | 07.08.2011 06:30
lieky - falošné lieky - tabletky - pilulky Foto:
Ilustračné foto
Napriek tomu, že dodávatelia ceny liekov znižujú, pacienti doplácajú stále viac. Podľa Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností orientovaných na výskum a vývoj počas posledných dvoch rokov išlo o 105–percentný rast, čo znamená, že poplatky sa zvýšili z 2,80 na 5,70 eura.

Ceny týchto liekov pritom v rovnakom období podľa Štefana Mesároša z asociácie klesli o 15,5 percenta, poklesnúť však mala aj úhrada zo strany zdravotných poisťovní, a to o 18,5 percenta. Zo znižovania cien liekov tak profi tujú iba poisťovne a nie pacienti, tvrdí asociácia.

Asociácia opäť poukázala na to, že nízke ceny liekov, ktoré by mala priniesť reforma liekovej politiky, neprinesú prospech pacientom, ale zdravotným poisťovniama súkromným distribučným spoločnostiam.

Pacienti sa však podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Kataríny Zollerovej nemusia obávať vysokých doplatkov za lieky. „Tak ako zákon o rozsahu aj zákon o liekoch ministerstvo pripravilo preto, aby pacienti za lieky platili menej. Zákon o rozsahu prinesie úspory celkovo vo výške 200 miliónov eur a zákon o liekoch až vo výške 150 miliónov eur ročne,“ uviedla. Poznamenala, že právne normy sú v prospech pacientov, a preto akékoľvek spochybňovanie, či už kvality samotného legislatívneho procesu, alebo samotného zákona, vníma ministerstvo ako strašenie pacientov.

„Tvrdenia farmaceutických firiem o tom, že ceny už nemôžu ísť nižšie alebo že pacienti nezaplatia menej, nie sú pravdivé vzhľadom na to, že doplatky v roku 2010 oproti roku 2009 vzrástli len o 1,57 percenta. Stále tiež platí, že v prípade, ak by pacienti dostali najlacnejšiu dostupnú alternatívu liečby, ušetrili by až 50 miliónov eur,“ konštatovala pre TASR Zollerová. Nárast doplatkov medzi rokom 2009 a 2008 mal predstavovať 5,99 percenta.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ