Služby bánk a poisťovní môžu byť lacnejšie

Zora Handzová | 07.08.2010 06:30
peniaze, euro, hypotéka, dom Foto:
Ilustračné foto
Lacnejšie služby rodinám poskytujú aj finančné inštitúcie - banky, poisťovne či stavebné sporiteľne. V bankách môžu rodičia založiť deťom zvýhodnený detský účet a rodičia sa môžu poistiť spolu so svojimi deťmi na jednej zmluve a platia menej.

Banky ponúkajú rodinám zľavu vo forme špeciálnych zvýhodnených produktov pre deti a pre mladých. Rodiny môžu využiť detskú vkladnú knižku s lepším úrokom, sporenie do podielových fondov bez poplatkov alebo od 15 rokov zvýhodnený bežný účet pre mladých, prípadne študentské konto. Pre menšie deti, spravidla vo veku aspoň 10 rokov, je v niektorých bankách možné k účtu rodiča vydať platobnú kartu, prípadne zriadiť špeciálne detské konto.

,,Okrem týchto produktov je na meno dieťaťa možné zriadiť napríklad aj termínované účty, vkladné knižky, hypotekárne záložné listy, garantované vklady a podobne," vyratúva Michal Kopecký z VÚB banky. Výhodou, ktorú môžu rodičia získať pri vkladových či investičných produktoch zriadených na meno dieťaťa, je možnosť uplatniť si tzv. nezdaniteľné minimum a po podaní daňového priznania v mene dieťaťa získať späť zrážkovú daň z úrokov.

Napríklad VÚB ponúka Detskú vkladnú knižku do 18 rokov, ktorá nie je viazaná výpovednou lehotou. Pokiaľ však klient peniaze počas roka nevyberie, získa odmenu vo forme bonusového úroku vo výške 100 percent zo základného úroku (0,75 percenta) a ak je vklad minimálne 700 eur, dieťa automaticky získava bezplatné úrazové poistenie. Študentské konto je bez poplatkov a mladí, ktorí nie sú študenti, platia za účet len symbolický poplatok.

V Tatra banke je možné zľavy pre rodiny využívať v rámci balíka služieb s 50– alebo 100-percentnou zľavou. Takisto môžu využiť niekoľko zvýhodnených typov balíka služieb pre študentov a pre mladých. ,,Exkluzívne ponúkame produkty priamo šité na mieru rodinám s deťmi: Manželská zľava a Tatra Personal Detské konto s platobnou kartou," uvádza Boris Gandel za Tatra banku.

ČSOB má pre deti do 15 rokov detský balík Sloník, ktorého základom je otvorenie detského účtu. Následne môže rodič pre dieťa vybrať k účtu zvýhodnené úrazové poistenie, sporiaci účet, investičné sporenie či stavebné sporenie.

Detské účty zvyknú banky spravovať bezplatne, rovnako bezplatne vydajú k účtu aj platobnú kartu a výbery z vlastného bankomatu, niektoré pridávajú aj služby navyše.

Životné poistenie

Poistenie viacerých príslušníkov rodiny je výhodnejšie vo viacerých poistných produktoch. Allianz Slovenská poisťovňa k niektorým produktom detského poistenia automaticky pribaľuje poistenie liečebných nákladov v zahraničí a poistenie trvalých následkov úrazu. Vo Wüstenrot poisťovni môžu byť v jednej zmluve poistené aj dve dospelé osoby (napríklad manželia) a platia iba jedny obstarávacie náklady. Alebo získa celá poistníkova rodina (manžel či manželka a všetky nezaopatrené deti) celoročné cestovné poistenie zadarmo.

K životnému poisteniu rodiča získavajú všetky deti poistnú ochranu pred chorobami a úrazmi zdarma. Navyše deti môžu byť poistené aj samostatne, to znamená ako druhý poistený na poistnej zmluve. V takom prípade môže byť dieťa dvakrát poistené, raz vo výške stanovenej v poistnej zmluve a raz spolu s rodičom.

Cestovné poistenie

Rodiny môžu byť zvýhodnené aj pri dojednávaní cestovného poistenia. V Allianz Slovenskej poisťovni dostanú rodinní príslušníci zľavu priemerne desať percent. Vo Wüstenrot poisťovni ak cestujú dve dospelé osoby a neobmedzený počet detí do 21 rokov, prvé z nich je poistené za tretinu bežnej ceny a všetky ostatné sú poistené zadarmo.

V Generali poisťovni získajú výhodu rodiny s deťmi (ale môžu to byť aj skupinky osôb bez príbuzenského vzťahu) , pričom môže ísť o skupinu maximálne sedem osôb – z nich môžu byť 2 dospelé a maximálne 5 detí do 18 rokov – nezávisle od príbuzenskýchvzťa­hov. ,,Napríklad ročné poistenie Svetobežník Klasik, kde je cena pre jednotlivca 17 eur, má cenu pre rodinu (max 2+5 osôb) 39 eur. Znamená to, že až 7 osôb sa poistí za cenu 39 eur," vysvetľuje Zuzana Hliváková za poisťovňu Generali Slovensko.

Poistenie úrazu

Wüstenrot poisťovňa poistí úraz a zodpovednosť za škodu až pre päť osôb naraz – dve dospelé a tri deti. Päť poistených osôb získa zľavu 30 percent z celkového ročného poistného. Generali Slovensko ponúka rodinnú zľavu v úrazovom poistení Family, kde na jednu poistnú zmluvu poistí 8 osôb. Zľava závisí od počtu osôb a je 10 až 30 percent, maximálnu zľavu 30 percent dostane už 5 osôb. Allianz Slovensko má pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne zľavu 10 percent pri poistení úrazu.

Zľavy na domácnosť aj na auto

Vo Wüstenrot poisťovni získajú spolu s poistením domácnosti všetci príslušníci domácnosti aj poistenie zodpovednosti za škodu. Tým sú všetci chránení pred prípadnými škodami, ktoré ako príslušníci domácnosti spôsobia tretím osobám. Allianz ponúka rodinný autobalík s rodinnou zľavou 33 percent. Poisťovňa Generali Slovensko poskytuje zľavu v povinnom zmluvnom poistení pre tehotné ženy, budúcich otcov, rodičov a starých rodičov za podmienky, že vozia vo vozidle dieťa do veku 14 rokov vrátane. Ak klient vlastní viac ako jedno auto, výhodnejšiu sadzbu poistného si môže uplatniť na každé z nich. Výška zľavy je až 15 percent.

Stavebné sporenie pre celú rodinu

Prvá stavebná sporiteľňa ponúka rodinám s deťmi sporenie Junior Extra. Extra istota znamená, že v prípade úmrtia zákonného zástupcu, ktorý je uvedený v zmluve o stavebnom sporení, bude Prvá stavebná sporiteľňa pokračovať za neho v sporení pravidelnými mesačnými vkladmi až do nasporenia 50 percent z cieľovej sumy, najviac však do výšky 10-tisíc eur. Zákonným zástupcom dieťaťa môže byť jeden z rodičov, osvojiteľ alebo súdnym rozhodnutím určený starý rodič. Podmienkou je pravidelné sporenie. Zmluvu o stavebnom sporení pre novorodenca je možné uzavrieť bez poplatku, čím sa dá ušetriť aj niekoľko sto eur (v závislosti od cieľovej sumy, akú chcú rodičia dieťaťu postupne nasporiť).

Wüstenrot stavebná sporiteľňa ponúka sporenie pre celú rodinu na jednej zmluve za jeden poplatok za uzatvorenie zmluvy aj za vedenie účtu. Sporenie je koncipované na šesť rokov, čo znamená, že rodina tak ušetrí mesačné poplatky počas celej takejto doby (ak chce dodržať plánovaný 6-ročný cyklus sporenia). Táto výhoda platí najviac pre šesť ľudí – teda pre dvoch rodičov s najviac štyrmi deťmi. Okrem toho Wüstenrot stavebná sporiteľňa ponúka zvýhodnené stavebné sporenie pre deti pod názvom Krôčik, ku ktorému dáva zadarmo balík poistenia: v spolupráci s Wüstenrot poisťovňou. Počas 6 rokov trvania zmluvy o stavebnom sporení, najdlhšie do 18. roku dieťaťa, je dieťa poistené voči trvalým následkom úrazu na sumu 3 500 eur a rodič ako zákonný zástupca dieťaťa je poistený pre prípad úmrtia.