Podmienky pre dotované hypotéky sa zrejme zmenia

SITA | 30.07.2010 20:30
hypotéka, dom, reality Foto:
Príjem manželov na získanie dotovanej hypotéky sa možno bude posudzovať spoločne.
Podmienky poskytovania štátom zvýhodňovaných hypotekárnych úverov sa zrejme zmenia. Ich súčasné nastavenie totiž považuje minister financií Ivan Mikloš za zlé a nespravodlivé.

Ministerstvo preto podľa jeho slov chce presadiť, aby sa nárok na získanie zvýhodnenej hypotéky posudzoval v prípade manželov na základe spoločného príjmu a nie jednotlivého príjmu každého z manželov, ako je to v súčasnosti.

Rezort financií chce zmeny rozpracovať v najbližších mesiacoch. K rozšíreniu nároku na získanie štátnej bonifikácie hypoték pre mladých sa kabinet Ivety Radičovej zaviazal aj v schválenom programovom vyhlásení.

Percentuálna výška štátneho príspevku pre mladých sa určuje zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok. Pre tento rok sú to 2 % od štátu, pričom banka znižuje úrokovú sadzbu o 1 %. Výška schváleného príspevku od štátu nie je garantovaná a určuje sa pre každý rok zákonom. Štátny príspevok pre mladých sa poskytuje na hypotekárne úvery po dobu piatich rokov. Zvýhodnené úvery banky začali poskytovať od roku 2007.