Prídem o percentá z dôchodku?

dh | 18.09.2011 06:30
Euro, peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
Mám 58 rokov, jedno dieťa, som v čiastočnom invalidnom dôchodku (45 percent) a dostávam 207 eur. Kedy budem môcť prejsť z invalidného dôchodku do predčasného starobného? Zoberie mi Sociálna poisťovňa percentá za skorší odchod do dôchodku alebo nie? Elena Syneková, Brezno

Keďže neuvádzate presný dátum narodenia, nie je možné určiť presný dátum vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok. Žene, ktorá vychovala jedno dieťa a v období od 1. januára 2004 do 31. decembra 2010 dovŕšila vek 56 rokov, sa dôchodkový vek určí tak, že k veku 56 rokov sa pripočíta v roku 2010 63 kalendárnych mesiacov. Nárok na predčasný starobný dôchodok vznikne najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku.

Dôchodkový vek je možné vypočítať si aj pomocou kalkulačky na výpočet dôchodkového veku, ktorá sa nachádza na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk.

Predčasný starobný dôchodok sa zníži o 0,5 percenta za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na jeho výplatu do dovŕšenia dôchodkového veku (ak dôchodca požiada o predčasný starobný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, za 730 dní patrí zníženie o 12,5 percenta).

Odpoveď: Sociálna poisťovňa

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ