O zľavu na odvodoch dôchodcovia zrejme prídu

pcs | 20.09.2011 12:02
dane, kalkulačka, vyúčtovanie, účet, odvody,... Foto:
Ilustračné foto
Pracujúci dôchodcovia platia v porovnaní s ostatnými zamestnancami nižšie odvody. Keďže nemôžu poberať dávku v nezamestnanosti ani nedostávajú peniaze počas práceneschopnosti, nemusia si platiť ani odvody na tieto poistenia.

Kým zamestnancovi pred dosiahnutím dôchodkového veku odvody pohltia 13,4 percenta z jeho hrubej mzdy, dôchodcovi zamestnávateľ na odvodoch strhne len 9,4 percenta. Napríklad pri hrubej mzde 500 eur to znamená, že nedôchodca zaplatí na odvodoch 67 eur. Penzista s rovnakým hrubým príjmom zaplatí o 20 eur menej.

Vláda však plánuje, že od budúceho roku budú pracujúci dôchodcovia platiť rovnaké odvody ako ostatní pracujúci. Napriek tomu nebudú mať naďalej nárok na nemocenské ani na príspevok v nezamestnanosti. Kým väčšine zamestnancov by reforma daní a odvodov mala priniesť vyššie čisté platy, dôchodcovia dostanú, naopak, na ruku menej peňazí.

Dnes dôchodca s hrubým príjmom 500 eur dostane v čistom 366,93 eura, v budúcom roku by jeho čistý príjem mal klesnúť na 345,56 eura. Zamestnanec s rovnakým hrubým príjmom, ktorý ešte nedosiahol dôchodkový vek, si pritom polepší z tohtoročných 407,08 na 410,27 eura.

Pohoršia si aj tí dôchodcovia, ktorí pracujú na dohodu. Dnes vôbec nemusia platiť odvody. Od budúceho roku zostanú odvodov ušetrení len tí, ktorí zarobia menej ako 190 eur mesačne. Kto zarobí viac, bude musieť zo sumy, ktorá prevyšuje 190 eur, zaplatiť sociálne odvody vo výške 10 percent a zdravotné poistenie vo výške deväť percent. Napríklad dôchodcovi, ktorý zarába 300 eur na dohodu, zamestnávateľ vypočíta odvody zo sumy 110 eur. Zo mzdy mu tak strhne 20,90 eura.

Hoci budú musieť aj dôchodcovia pracujúci na dohodu platiť odvody, naďalej nebudú môcť požiadať o zvýšenie dôchodku. Na to budú mať nárok len tí penzisti, ktorí sú zamestnaní na riadnu pracovnú zmluvu, tak ako to je v súčasnosti.

Zmeny v daniach a odvodoch už poslanci tento týždeň odsúhlasili v prvom čítaní. Viacerí koaliční poslanci však majú naďalej k plánovaným zmenám výhrady, takže nie je isté, či zákon podporia aj pri defi nitívnom hlasovaní.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ