Pravé šunky aj náhrady zostanú v jednom regáli

Marcela Šimková | 31.07.2010 06:50
potraviny, nákup, mäso Foto:
Ľudia sa pri kupovaní mäsa rozhodujú skôr podľa ceny, nie podľa kvality. Preto nie je podľa ochrancov práv spotrebiteľov nevyhnutné oddeľovať v obchodoch mäsové výrobky od ich napodobenín s nízkym obsahom mäsa.
Pravú pražskú šunku za šesť eur môžu obchodníci naďalej vyložiť na rovnaký pult ako šunkový nárez za 3,50 eura, ktorý neobsahuje ani polovicu mäsovej zložky. Platnosť zákona, ktorý by obchodníkom prikázal uložiť ich do rozdielnych regálov, chce minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) zastaviť.

Poukazuje, že predávajúci nemajú možnosť rozlíšiť, koľko mäsa párky alebo salámy naozaj obsahujú.

Predpis mal platiť od začiatku septembra. Obchodníci by si tak už o mesiac museli zaobstarať ďalšie chladiace boxy či regály, kde mali osobitne vyložiť mäsové výrobky s nadpolovičným obsahom mäsa a oddeliť ich tak od nemäsových výrobkov. „Zákon diskriminuje obchodníkov. Pri niektorých slovenských výrobkoch ešte dokážeme určiť, koľko mäsa obsahujú. Ale pri párkoch či salámach dovážaných zo zahraničia často nie je podrobná informácia o zložení uvedená. Obchodníci ich teda nemôžu zaradiť medzi mäsový či nemäsový tovar,“ tvrdí Simon.

Zástupcovia spotrebiteľov ministrov návrh podporujú, ale priznávajú, že oddeľovanie výrobkov by mohlo spotrebiteľom pomôcť. „Oddelenie potravín s vyšším podielom mäsa pomôže nakupujúcemu zorientovať sa v obchode. Ak však výrobca nemusí uviesť podiel mäsa na obale výrobku, kontrola by bola pomerne zložitá a neodzrkadľovala by realitu,“ povedala Božena Stašenková z Asociácie spotrebiteľských subjektov Slovenska.

S tým však nesúhlasia poslanci Smeru, ktorí zákon navrhli. Simon podľa nich iba pomáha obchodným reťazcom zavádzať nakupujúcich. „Ľudia si často kúpia šunku a až doma zistia, že jedia výrobok, v ktorom je viac múky ako samotného mäsa. Obchodníci by so zmenou mali minimálne náklady, pretože producent by im mal povedať, či ide o mäsový výrobok alebo nie,“ tvrdí poslanec Marián Záhumenský (Smer).

Nakupujúci sa podľa zástupcov spotrebiteľov rozhodujú najmä podľa ceny. „Ľudia vedia, že šunka za dve eurá neobsahuje 70 percent mäsa. Slovenskí nakupujúci sa aj tak väčšinou rozhodujú podľa cien, nie podľa kvality,“ myslí si Marta Černá z Fóra spotrebiteľov.

Mäsové a nemäsové výrobky v oddelených regáloch minister v budúcnosti úplne nevylúčil. „Ak by sa všetky členské štáty zhodli, že budú na výrobkoch uvádzať, koľko mäsa obsahujú, mohli by sme ich potom oddeliť. Na to však treba zmeny v európskych nariadeniach, nie iba iniciatívu na slovenskom trhu,“ dodal Simon.