Na príspevky a dávky budú mať nárok viacerí

Dorota Hudecová | 02.02.2013 06:30
Žena a peniaze
Ilustračné foto.
Penzie, príspevky pre rodičov, ošetrovné, nemocenské, pomoc v núdzi. Dávky, ktoré môže dostať každý, kto platí, či v minulosti platil odvody a splnil podmienky. Ale aj také, ktoré štát platí zo svojho rozpočtu. Niektoré vypláca Sociálna poisťovňa, iné úrady práce, výška niektorých sa mení v polovici roka, sumy iných zas v januári. Navyše zmena zákona o sociálnom poistení, ktorá zavádza povinnosť platiť odvody aj dohodárom, umožní získať tieto dávky viacerým ľuďom.

Na Slovensku rastie počet nezamestnaných, zvyšuje sa tak aj počet ľudí, ktorí sa ocitnú na hranici chudoby. V decembri bolo na dávky v hmotnej núdzi odkázaných viac ako 183-tisíc ľudí, po zohľadnení aj ostatných členov rodiny ich však celkovo dostáva takmer 355-tisíc Slovákov. Najviac odkázaných žije v okresoch Revúca, Rimavská Sobota a Rožňava. Cieľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k nej je spolu s príjmami občana zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť v hmotnej núdzi. Základné životné podmienky na účely tohto zákona sú pritom jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie.

Pokiaľ ide o dávky pre rodičov, matky, ktoré platia odvody, dostanú materské. Ak nárok na materské nemajú, dostávajú hneď rodičovský príspevok. Po písomnej žiadosti dostanú aj príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu. Rodičia majú nárok aj na prídavok na dieťa. Túto štátnu sociálnu dávku, ktorou štát prispieva na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa, dostáva viac ako 1,1 milióna detí. Nezaopatreným dieťaťom je pritom dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak študuje alebo pre chorobu, alebo úraz nemôže študovať, alebo vykonávať zárobkovú činnosť. V súčasnosti jeho výška dosahuje 23,10 eura. Vlani úrady práce na prídavkoch na deti vyplatili rodičom spolu 311,6 milióna eur.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ak rodič neplatí výživné, vypomôcť môže štát.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta bydliska,“ povedal hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. „Príspevok pri narodení dieťaťa, príplatok k nemu, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa všetky podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa, rodičovský príspevok, je možné spätne doplatiť 6 mesiacov,“ upozornil. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Každá dávka alebo príspevok je účelovo viazaná a má rozdielne podmienky nároku, ktoré sa nedajú zovšeobecniť.

Napriek veľmi prísnym kritériám a podmienkam na ich priznanie dostáva viac ako 168-tisíc ťažko zdravotne postihnutých Slovákov od štátu niektorý zo štrnástich príspevkov na kompenzáciu svojho ťažkého zdravotného postihnutia, viac ako 59-tisíc poberá príspevok na opatrovanie.

Najčastejšie vyplácanou dávkou na Slovensku sú dôchodky. Zo Sociálnej poisťovne ich dostáva približne 1,3 milióna ľudí. „Po dôchodkových dávkach sú to potom nemocenské dávky a dávky v nezamestnanosti,“ konštatoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Poskytovanie dávok je podmienené splnením podmienok uvedených v zákone o sociálnom poistení, ku ktorým patrí predovšetkým existencia sociálneho poistenia, prípadne plynutie ochrannej lehoty a trvanie poistenia v dĺžke stanovenej zákonom. Dôležitá je, samozrejme, aj úhrada poistného včas a v správnej výške,“ vysvetlil. Po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok, pričom každý druh dávok ich má iné, môže poistencovi vzniknúť nárok na dôchodkové, nemocenské dávky, dávky poistenia v nezamestnanosti, garančného a úrazového poistenia.

Ošetrovné vypláca Sociálna poisťovňa najdlhšie 10 dní, materské 34 týždňov, 37 týždňov osamelej matke a 43 týždňov matke, ktorá porodila dve a viac detí, nemocenské 52 týždňov. Najčastejšími ochoreniami vlani, a teda aj príčinou péeniek, boli choroby dýchacej sústavy, svalovej a kostrovej sústavy a poranenia, otravy a iné následky príčin mimo výkonu zamestnania. Najvyšší počet chorých bol v zimných mesiacoch. V roku 2012 bolo priemerne denne práceneschopných 95¤469 ľudí. Najviac chorých bolo v okresoch Svidník, Stropkov a Vranov nad Topľou, najmenej v bratislavských okresoch.

Úrazové poistenie slúži pre prípad poškodenia zdravia alebo úmrtia v dôsledku pracovného či služobného úrazu, alebo choroby z povolania. Ide o povinné poistenie zamestnávateľa. Po splnení podmienok sa z neho vypláca 13 úrazových dávok prevažne peňažného charakteru. „Najčastejšia dávka vyplácaná z úrazového poistenia je úrazová renta,“ tvrdí Višváder.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ