Predčasní penzisti si už nemôžu privyrobiť ani na dohodu

Dorota Hudecová | 12.02.2013 06:30
dôchodok, dôchodca, žiadosť Foto:
Ilustračné foto.
Každý, kto uvažuje nad odchodom do predčasnej penzie, sa musí zmieriť s tým, že mu za každý mesiac zo sumy dôchodku ubudne pol percenta.

Navyše musíte splniť štyri podmienky, a to súčasne. Musíte mať minimálne pätnásť odpracovaných rokov, môžu vám chýbať maximálne dva roky do riadnej penzie, suma predčasnej penzie musí byť vyššia ako 1,2-násobok životného mimina a nemôžete popri jej poberaní pracovať. Najnovšie ani na dohodu. Môže za to novela zákona o sociálnom poistení. Už aj dohodári totiž musia platiť odvody, a teda sú vnímaní ako zamestnanci.

„Občan môže požiadať o priznanie predčasného starobného dôchodku najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, ak ukončil pracovný pomer a súčasne spĺňa podmienku dôchodkového poistenia najmenej 15 rokov a zároveň podmienku, že suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, teda 233,50 eura,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Kde a ako požiadať o priznanie dôchodku.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Navyše všetci, ktorí uvažujú o odchode do predčasnej penzie, by sa v Sociálnej poisťovni mali opýtať na skutočnosť, či majú v poriadku všetky doby zamestnania. Ak majú doklady v poriadku, vybavovanie penzie to urýchli a neprekročí zákonom stanovenú lehotu 60 dní. Priznanie dôchodku sa predlžuje len v prípade, ak budúci penzista nemá v poriadku doklady a je potrebné ich dohľadať v archívoch. O každom predĺžení však Sociálna poisťovňa žiadateľa informuje.

Človek, ktorý o predčasnú penziu požiada, musí rátať s tým, že príde za každý mesiac, o ktorý ide do dôchodku skôr, o pol percenta zo sumy penzie. Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Väčšina ľudí si túto skutočnosť uvedomuje, sú však aj takí, ktorí si myslia, že dovŕšením dôchodkového veku im bude predčasný dôchodok prepočítaný, resp. že dovŕšením dôchodkového veku majú možnosť požiadať Sociálnu poisťovňu o priznanie starobného dôchodku. Predčasný starobný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku je však už starobným dôchodkom. Sociálna poisťovňa o tejto skutočnosti rozhodnutie nevydáva ani neprepočítava sumu dôchodku.

Novela zákona o sociálnom poistení zaviedla od januára zákaz súbehu poberania predčasného dôchodku a práce na dohodu. Súčasní predčasní penzisti sa tak musia už v najbližších dňoch rozhodnúť, či chcú naďalej poberať predčasný starobný dôchodok alebo pracovať na dohodu.

„Predčasný dôchodca pracujúci na dohodu sa bude musieť do 28. februára 2013 rozhodnúť, či bude pracovať alebo poberať dôchodok. Všetko ostatné za neho vybaví zamestnávateľ,“ vraví Peter Višváder. "Zamestnávateľ mal povinnosť poberateľa predčasného starobného dôchodku pracujúceho na dohodu k 1. januáru 2013 prihlásiť na dôchodkové poistenie, a to najneskôr do 31. januára 2013. Takémuto dôchodcovi Sociálna poisťovňa od marca 2013 zastaví výplatu predčasného starobného dôchodku. Ak sa však dôchodca rozhodne pre poberanie dôchodku, zamestnávateľ je povinný odhlásiť ho z dôchodkového poistenia,“ upozorňuje. "Aby neprišlo k zbytočnému prerušeniu výplaty dôchodku, odporúčame zamestnávateľom doručiť odhlášku Sociálnej poisťovni najneskôr do 10. februára a dôchodcom, aby si rozhodnutie nenechávali na poslednú chvíľu.“

Ak sa však predčasný penzista rozhodne zostať aj po 28. februári 2013 dohodárom, oznamovať to Sociálnej poisťovni nemusí, no tá mu v marci dôchodok automaticky zastaví.

Po prípadnom skončení práce na dohodu, a teda aj zániku povinného dôchodkového poistenia, môže penzista opäť požiadať o uvoľnenie výplaty predčasného dôchodku a zároveň aj o jeho zvýšenie za odpracované obdobie.

Do konca roka nemohli predčasní penzisti pracovať, len ak boli riadne zamestnaní. Zákaz súbehu práce a poberania predčasnej penzie začal platiť od marca 2011. Ak sa takýto predčasný dôchodca rozhodol zostať v práci a vzdal sa poberania predčasnej penzie, po dosiahnutí dôchodkového veku mu Sociálna poisťovňa začala vyplácať tú sumu dôchodku, ktorá mu bola vypočítaná pri odchode do predčasnej penzie. Táto suma mu bola zvýšená len o mesiace, ktoré odpracoval.

Aj tu však nastala zmena. Ak si takýto penzista vybral prácu namiesto dôchodku a dosiahol už dôchodkový vek, ak podá písomnú žiadosť, Sociálna poisťovňa mu sumu dôchodku zvýši o 0,5 percenta za každých začatých 30 dní, počas ktorých nemal nárok na výplatu predčasnej penzie. „Nárok na výplatu dôchodku v novourčenej sume mu vznikne odo dňa podania žiadosti o prepočet, najskôr odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku,“ povedal Višváder.

Prepočet sa bude týkať aj tých predčasných dôchodcov, ktorí prestanú od marca tohto roku poberať penziu a zostanú pracovať na dohodu. "Po ukončení povinného dôchodkového poistenia má možnosť požiadať o uvoľnenie výplaty predčasného starobného dôchodku a zároveň o jeho zvýšenie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok,“ tvrdí Višváder.

"Po skončení povinného dôchodkového poistenia má dôchodca možnosť, nie povinnosť, požiadať listom o uvoľnenie výplaty predčasného starobného dôchodku a jeho zvýšenie za obdobie povinného dôchodkového poistenia. Žiadosť musí obsahovať meno, priezvisko, adresu, číslo, pod ktorým sa dôchodok vypláca, uvedie, o čo žiada a odkedy. Žiadosť musí byť žiadateľom vlastnoručne podpísaná. O zvýšenie dôchodku je možné požiadať v kalendárnom roku len raz,“ upozornil.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ