Druhý pilier bude opäť s garanciami

Branislav Toma | 12.03.2012 12:45
dane, odvody, dôchodok, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
Budúca ľavicová vláda obnoví v druhom dôchodkovom pilieri garancie proti stratám.

Záruky zrušila dosluhujúca pravicová vláda, aby tým otvorila správcovských firmám dvere k vyšším výnosom pri investovaní do akcií. Akcie sú síce posledný rok stratové, dlhodobo však vykazujú spravidla zisky. S rušením druhého piliera Smer neuvažuje.

Otázny je zatiaľ termín, kedy sa zmeny v dôchodkoch udejú. Uvažovalo sa o septembrovom termíne alebo až o novom roku. Tiež nie je jasné, ako sa garancie postavia. Naposledy Smer vo vláde určil polročnú lehotu hodnotenia výnosov a dôchodkové správcovské spoločnosti tak mohli investovať len do pokladničných poukážok či termínovaných vkladov, čo výnosy veľmi znížilo. Takto prísne nastavené garancie spätne označila exministerka práce Viera Tomanová (Smer) za chybu.

„V tejto chvíli garantujeme zachovanie druhého piliera, pretože je dôležité, aby ľudia i v budúcnosti mali možnosť poistiť sa v ňom na starobu,“ hovorí poslankyňa Viera Tomanová. (Smer). Minulá vláda garancie zrušila pri dvoch z troch fondov a zaviedla aj štvrtý negarantovaný fond. Garancie v rastovom a vyváženom fonde sa vrátia. „Jasne sme deklarovali, že sa chceme vrátiť k modelu, pri ktorom budú mať ľudia dostatočne garantované výnosy v druhom pilieri a túto zmenu plánujeme presadiť čo najskôr,“ hovorí poslanec Smeru Ján Počiatek.

Smer sa tiež so správcami penzií chce dohodnúť na investovaní peňazí z druhého piliera do výstavby diaľnic. Ďalšou zmenou je dobrovoľný vstup do piliera. „Zatiaľ sme sa ešte nedohodli, či sa táto zmena bude týkať len ľudí po skončení školy alebo všetkých,“ hovorí Počiatek. Za predčasné považoval dávať vyjadrenia o možnej zmene pomeru odvodov medzi prvým a druhým pilierom.

Za zachovanie garancií sa pri pravicovej reforme druhého piliera prihovárali i dôchodkové správcovské spoločnosti. Podľa nich totiž väčšina ľudí v rastových fondoch nie je ochotná akceptovať prípadné krátkodobé straty spojené s investovaním do akcií. Tento fakt podľa nich potvrdzujú i súčasné prestupy ľudí do konzervatívnych fondoch, v ktorých ako jediných zostane povinnosť doplácania strát i po prvom apríli.

„V sedemročnej histórii starobného dôchodkového sporenia ide o najmasovejší prestup a sporitelia sa oprávnene obávajú zrušených garancií,“ povedal Viktor Kouřil, generálny riaditeľ VÚB Generali. „Inými slovami ľudia rozmýšľajú v intenciách zarobím radšej menej, ale mám istotu, že neprídem o nasporené peniaze na dôchodok,“ dodal Kouřil. Podľa informácií od dôchodkových správcovských spoločností za dva mesiace prestúpilo do konzervatívnych fondov takmer 42-tisíc ľudí.

„Nízke výnosy, to jediné v minulosti priniesli ľuďom Smerom nastavené garancie v druhom pilieri,“ upozorňuje však poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ). „I bez zásahu štátu dnes ľuďom garantujeme kladný výnos v zmiešaných a akciových fondoch,“ hovorí predseda predstavenstva DSS Poštovej banky Stanislav Žofčák. Spoločnosť kladné zhodnotenie dôchodkovej jednotky pri zmiešaných fondoch garantuje v osemročnom horizonte a pri akciových v dvanásťročnom.

Podľa dôchodkových správcovských spoločností by bolo najlepšie konečne nájsť dohodu naprieč politickým spektrom o konečnej podobe investovania v druhom pilieri. „Nie je možné, aby jedna vláda spravila systém povinný, ďalšia dobrovoľný, potom zase povinný a tak ďalej. No toto je bohužiaľ dnešná realita,“ skončil Kouřil.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ