Ako je to s penziami teraz a čo by sa mohlo zmeniť

dh | 13.05.2012 06:30
peniaze, plat, výplata, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
Vláda plánuje zaviesť minimálny dôchodok, či zrušiť povinný vstup mladých do druhého piliera.

Dnes

  • Nárok na starobný dôchodok je podmienený dovŕšením dôchodkového veku (62 rokov pre mužov, pričom u žien sa postupne zvyšuje tiež na 62 rokov) a získaním najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia. Výška dôchodku sa zjednodušene počíta na základe dĺžky kariéry a priemernej výšky príjmov počas tejto kariéry (spravidla príjmov od roku 1984).
  • V princípe platí, že ak človek počas svojho aktívneho života zarábal na úrovni priemernej mzdy a odpracoval 40 rokov, jeho dôchodok v pomere k priemernej mzde bude približne 50 %. Na výšku dôchodku má vplyv aj priemerný osobný mzdový bod (POMB) (vypočíta sa ako podiel súčtu OMB dosiahnutých v jednotlivých rokoch rozhodujúceho obdobia a obdobia dôchodkového poistenia v rozhodujúcom období; OMB sa vypočíta porovnaním vymeriavacích základov, z ktorých poistenec platil odvody na starobné poistenie, s priemernou mesačnou mzdou; rozhodujúcim obdobím sú spravidla roky počnúc rokom 1984). Ohraničený je hodnotou 3, ak však nedosahuje hodnotu 1, do tejto hodnoty sa dopočítava a, naopak, prevyšujúci hodnotu 1,25 sa redukuje.
  • Na hodnotu priemerného osobného mzdového bodu, prevyšujúcu hodnotu 3, sa neprihliada. Ďalším parametrom je aktuálna dôchodková hodnota, ktorá sa každoročne upravuje v závislosti od medziročného rastu priemernej mzdy za tretí štvrťrok (na rok 2012 je 9,8182 eura).
  • V prípade, ak chce človek odísť do dôchodku pred dovŕšením dôchodkového veku, môže využiť inštitút predčasného starobného dôchodku. O ten však môže požiadať, ak mu do dovŕšenia riadneho dôchodkového veku chýbajú najviac dva roky, pričom za každých začatých 30 dní pred jeho dovŕšením sa mu priznaná penzia znižuje o 0,5 percenta.
  • Dôchodky sa valorizujú vždy k 1. januáru tzv. švajčiarskym systémom tak, že sa pri zvyšovaní dôchodkov berie do úvahy polovica percenta medziročného rastu spotrebiteľských cien a polovica percenta medziročného rastu priemernej mzdy.
  • V decembri sa vypláca vianočný príspevok. Pevne stanovenou je len maximálna suma príspevku – 66,39 eura. Nárok na ňu majú tí dôchodcovia, ktorých penzia alebo úhrn penzií je najviac v sume životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (v súčasnosti 189,83 eura). Pre ostatných bude platiť pre výpočet príspevku vzorec: 66,39 – 0,10 x (výška dôchodku – životné minimum). Nárok naň budú mať tí dôchodcovia, ktorých penzia nepresiahne 60 percent z priemernej mzdy.
  • Minimálny dôchodok neexistuje. Ak budúcemu starobného dôchodcovi vypočíta Sociálna poisťovňa penziu nižšiu, ako je suma životného minima, oznámi mu túto skutočnosť. Ak takýto penzista splní podmienky, môže od úradu práce dostávať dávky v hmotnej núdzi a príspevky k týmto dávkam.
  • Druhý dôchodkový pilier. Osoby, ktorým od 1. apríla vzniklo prvé dôchodkové poistenie, teda prvý raz sa zamestnajú, sa automaticky stanú sporiteľmi. Ak osoba, ktorá sa na základe zákona automaticky stala sporiteľom v II. pilieri, nemá o tento pilier záujem, má možnosť z neho do dvoch rokov od automatického vstupuvystúpiť; v takom prípade bude výlučne v I. pilieri a bude sa na ňu hľadieť tak, ako by v II. pilieri nikdy nebola.
  • Počas tohto dvojročného obdobia má sporiteľ zároveň možnosť prestupovať medzi jednotlivými dôchodkovými správcovskými spoločnosťami bezplatne podľa svojho vlastného výberu. Ak si do 6 mesiacov od vzniku prvého dôchodkového poistenia sám nevyberie konkrétnu správcovskú spoločnosť, urobí tak za neho Sociálna poisťovňa. Dôchodkovú správcovskú spoločnosť vyberá na základe rotačného princípu postupného priraďovania podľa abecedného zoznamu týchto spoločností, pričom sporiteľa vždy zaradí do zmiešaného dôchodkového fondu. Sociálna poisťovňa je povinná do 60 dní od vzniku účasti sporiteľa na starobnom dôchodkovom sporení písomne tohto sporiteľa informovať o jeho právach a povinnostiach počas prvých dvoch rokov sporenia v II. pilieri.
  • Doplnkové dôchodkové sporenie (III. pilier) je dobrovoľným sporením. Jeho štruktúra je postavená nezávisle od I. a II. piliera a takisto príspevky, ktoré sú do tohto systému odvádzané, sú odvádzané nezávisle od odvodov do I., prípadne I. a II. piliera. Sporiteľom sa môže stať zamestnanec, resp. aj iná osoba, ktorá ku dňu uzatvorenia zmluvy dovŕšila najmenej 18 rokov veku.

Po novom

  • zavedie sa minimálny dôchodok. V minulosti sa spomínali dve možné sumy – životné minimum, čo je dnes necelých 190 eur a suma 220 eur. Akú sumu navrhne vláda, ešte nie je známe. Výhodou minimálneho dôchodku je skutočnosť, že by ľudia nemuseli žiadať o dávky v hmotnej núdzi a odbúrala by sa byrokracia.
  • Nevýhodou zas to, že by ju dostali aj ľudia, ktorí nikdy nepracovali alebo odpracovali málo rokov rovnako ako tí, ktorí síce do systému odvádzali desiatky rokov, ale ich príjem bol nízky. Ich penzie by tak boli na rovnakej úrovni.
  • Zmení sa systém valorizácie dôchodkov. Budú sa zvyšovať pevnou sumou. Mal by však byť zachovaný balík peňazí, ktorý je potrebný na valorizáciu dnešným systémom, ale tento by sa vydelil počtom dôchodcov.
  • Výsledná suma by sa vydelila dvanástimi. Ak by vláda rozhodla o zvyšovaní penzií týmto spôsobom už od budúceho roku, všetci dôchodcovia by dostali pridané približne 11,50 eura. Zabránilo by sa tak otváraniu nožníc medzi tými, ktorí majú nízky dôchodok, a tými, ktorí ho majú vyšší.
  • Uvažuje nad možným dočasným znížením odvodov do druhého piliera. Premiér opakovane zdôraznil, že tento pilier bude opäť dobrovoľný. Je pravdepodobné, že sa otvorí možnosť vystúpiť z neho.