Sporiteľňa znovu vypláca úroky vopred

pcs | 14.05.2012 15:08
sporenie, vklad, úrok, termínovaný Foto:
Ilustračné foto.
Slovenská sporiteľňa vrátila do svojej ponuky termínovaný vklad s vopred vyplateným úrokom. Za každých vložených 2 000 eur sporitelia získajú okamžite úrok pred zdanením vo výške sto eur. Podobný produkt Slovenská sporiteľňa ponúkala asi pred rokom. Neskôr klientom namiesto úrokov núkala aj darčeky ako tablet či televízor.

Sporitelia na novom produkte získajú za dva roky spolu päťpercentný úrok, čo predstavuje 2,5 percenta ročne. Podľa porovnania portálu FinančnáHitpa­ráda.sk možno pri vklade vo výške 2 000 eur na dva roky získať v súčasnosti najvyšší úrok v Poštovej banke. Tá klientom núka štyri percentá ročne. Za dva roky tak z vložených dvoch tisíc eur klientovi po zdanení vyplatí 129,60 eura. V Slovenskej sporiteľni klient dostane vopred po zdanení 81 eur.

Sporiteľňa však láka klientov tým, že výhodou úrokov vyplatených vopred, je že si za ne môžu kúpiť viac, ako v budúcnosti. Vďaka inflácii sa totiž za ten čas hodnota peňazí zníži.

Ak by však niekto mal úspory a chcel si ihneď niečo kúpiť, vyplatí sa mu, ak si nájde banku, v ktorej dostane vyšší úrok a nevloží sem celú nasporenú sumu. Ak niekto vloží do Slovenskej sporiteľne 5 000 eur, banka mu ihneď vyplatí úrok po zdanení 202,50 eura. Po dvoch rokoch mu vyplatí výšku jeho pôvodného vkladu, teda 5 000 eur. V prípade, že by si niekto zo svojich peňazí odrátal 202,50 eura a zvyšných 4 797,50 eura by vložil na dvojročný vklad so štvorpercentným úrokom, banka by mu na konci vyplatila úrok po zdanení vo výške 310,87 eura. Spolu so svojim vkladom by tak po dvoch rokoch dostal 5 108,37 eura. Zarobil by tak o 108,37 eur viac ako v Slovenskej sporiteľni.

Úrok vyplatený vopred môže byť výhodný pre ľudí, ktorí tieto peniaze vložia na iný vkladový produkt. Zvýšia tak svoj celkový výnos.

Minimálna výška vkladu s vopred vyplateným je tisíc eur. Banka umožňuje tento vklad bez poplatkov zrušiť aj pred uplynutím dvojročnej lehoty. „Ak klient zruší Termínovaný vklad s výplatou úrokov vopred, banka mu vyplatí vloženú istinu zníženú o vyplatené úroky vopred pred zdanením,“ povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.