Dôchodky: všetko bude inak

Soňa Pacherová | 27.05.2012 18:00
Burian, Fico, Richter Foto:
Ministerstvo práce chce navrhnúť nový model automatického zvyšovania veku odchodu do penzie. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva Jozef Burian (vľavo na snímke z uvedenia do funkcie ministra práce Jána Richtera premiérom Robertom Ficom).
Dôchodkový systém vláda komplexne zmení a dotkne sa to všetkých troch jeho pilierov.

Penzie vyplácané z prvého piliera sa budú inak vypočítavať aj inak valorizovať. Terajší pomer jednotne odvedených percent do prvého aj druhého piliera sa bude meniť v prospech prvého. V druhom pilieri by mal počet poistných fondov klesnúť na dva – garantovaný a negarantovaný, vstup doň by mal byť dobrovoľný, uvažuje sa aj o možnosti dobrovoľného pripoistenia v tomto pilieri. V roku 2013 sa chce rezort práce zamerať na reštart tretieho piliera.

V prvom pilieri chce vláda posilniť solidaritu. Burian naznačil, že v horizonte 10 až 15 rokov by sa napríklad mali ďalej redukovať penzie priznané tým poistencom, ktorí zarábali viac ako 1 000 eur mesačne. Tejto kategórii sa pritom penzie krátia už aj podľa súčasného výpočtového vzorca, keďže jeden z parametrov – priemerný osobný mzdový bod – z vypočítanej hodnoty nad 1,25 znižuje na 84 percent. Podľa Buriana sa toto percento bude postupne znižovať. A, naopak, tým, ktorým dnes osobný mzdový bod vychádza nižší ako 1, a preto sa im k rozdielu 16 percent pripočítava, sa tieto percentá zase zvýšia.

Čo sa týka valorizácie, každému starobnému aj predčasnému starobnému dôchodcovi by sa mala penzia na budúci rok zvýšiť o 8,74 eura, bez ohľadu na to, v akej výške ju doteraz poberal. Invalidní dôchodcovia s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť do 70 percent by si mali prilepšiť jednotne o 4,69 eura, nad 70 percent o 8,28 eura.

Poberateľom vdovského a vdoveckého dôchodku by malo do peňaženky pribudnúť 3,54 eura, sirotského 3,23 eura. A tým, čo dostávajú starobnú alebo predčasnú starobnú penziu v súbehu s vdovskou, resp. vdoveckým dôchodkom, by mala Sociálna poisťovňa pridať 12,28 eura.

Približne takéto sumy vyplynuli z analýzy ministerstva práce, ktoré chce presadiť, aby sa v roku 2013 dôchodky zvýšili o pevné sumy. Rezort už s týmto zámerom pripravil novelu zákona o sociálnom poistení a predložil ju do pripomienkového konania.

Zverejnené sumy však ministerstvo mieni ešte spresniť, a to v závislosti od výšky priemerných dôchodkov k 30. júnu tohto roka, od medziročného rastu inflácie, ako aj rastu priemernej mzdy za tohtoročný prvý polrok.

Podľa Buriana by sa o pevnej valorizácii mohlo v parlamente rokovať už na najbližšej schôdzi. Novela musí byť účinná najneskôr do 30. októbra, aby bolo dosť času vydať príslušné vykonávacie opatrenia, ktoré by umožnili valorizovať po novom od 1. januára.

Ako už ministerstvo avizovalo dávnejšie, na valorizácii v budúcom roku nemieni ušetriť. Chce na ňu minúť rovnaký balík peňazí, aký by pripadol na zvyšovanie dôchodkov pri súčasnom percentuálnom ,,švajčiarskom" systéme, ktorý pri výpočte valorizačného percenta zohľadňuje polovičnú výšku inflácie a polovicu rastu miezd.

Kým pri doterajšom percentuálnom modeli vyššie dôchodky rástli viac a nižšie len minimálne, ten nový, ktorý pridá každému rovnako, má predovšetkým toto „roztváranie nožníc“ medzi nízkymi a vysokými penziami zastaviť. „Asi 60 percentám dôchodcov valorizácia o pevnú sumu pomôže, zvyšným 40 percentám uberie,“ zhodnotil Burian.

Šéf Jednoty dôchodcov Kamil Vajnorský síce pripúšťa, že valorizácia napevno nie je celkom spravodlivá voči ľuďom, ktorí odviedli najviac. No pripomína, že je to zatiaľ jediná šanca, ako pomôcť starodôchodcom. „Naša organizácia už roky tlačí na jednotlivé vlády, aby sa im jednorazovo zvýšili penzie. Nikdy sme však neuspeli,“ tvrdí.

Následne by malo ministerstvo začať pripravovať ďalšiu novelu toho istého zákona, ktorá by mala riešiť valorizačný model na rok 2014 a nasledujúce. Vtedy už rezort mieni valorizáciou aj šetriť verejné prostriedky, konkrétne čísla však ešte nepredložil.

Cieľom ďalšej novely bude dosiahnuť stav, aby sa zhruba v roku 2017 dôchodky opäť začali dvíhať percentuálne. Tentoraz však už nie tak štedro, ako to umožňuje švajčiarsky model, ale výlučne v závislosti od medziročného rastu spotrebiteľských cien v domácnostiach penzistov, teda takzvanej dôchodcovskej inflácie. Tá sa odvíja od spotrebiteľského koša, kde figurujú najmä základné potraviny, ceny energií, lieky a iné potreby dôchodcov, nie napríklad drahé autá, dovolenky či elektronika, ktoré obvykle nekupujú. Obvykle je teda dôchodcovská inflácia nižšia ako bežná, ktorá zahrnuje aj tieto položky.

Roky 2014 až 2016 majú tvoriť prechodné obdobie, v ktorom sa síce bude valorizovať o pevnú sumu na podobnom princípe ako v roku 2013, no váha medziročného rastu bežnej inflácie má každý rok rásť a váha rastu miezd klesať. Kým teda v roku 2013 bude ich pomer 50 : 50, v roku 2014 by to malo byť 60 : 40 atď.

Už od budúceho roku by sa mal stať realitou aj minimálny dôchodok. Záväzok určiť dôchodkové minimum má vláda zahrnutý v programovom vyhlásení, splniť tým mieni aj požiadavku Európskej komisie. Burian včera ešte nechcel uviesť nijakú konkrétnu sumu, v akej by sa minimálna penzia mala vyplácať. Podľa neho by však mala byť aspoň v takej výške, aby ľudia, ktorí si dôchodkové poistenie dlhoročne platili z minimálnej mzdy, nepadali do sociálnej siete a neboli odkázaní na dávky v hmotnej núdzi. Podmienky priznania dôchodku, teda požadovaný vek a 15 odpracovaných rokov, mieni zachovať.

V súčasnosti majú na dávky nárok občania s príjmom pod úrovňou životného minima, ktoré je momentálne 190 eur. Poberá ich aj asi 30-tisíc starobných dôchodcov s penziou pod túto sumu. Budúci život na dávkach však hrozí aj takmer 200-tisíc živnostníkom, ktorí roky platili odvody len z minimálneho vymeriavacieho základu. Ich problém chce Burian rozobrať na budúci týždeň v diskusii so sociálnymi partnermi.

Ako sa valorizuje dnes a čo chystá ministerstvo

  • Súčasný spôsob valorizácie, tzv. švajčiarsky

Ide o zvyšovanie dôchodkov o percento, ktoré vzniká spriemerovaním medziročného rastu priemernej mzdy a medziročnej inflácie za prvý polrok predchádzajúceho roka. V roku 2012 sa penzie zvyšovali o 3,3 percenta.

  • Ministerstvo plánuje po roku 2017 dôchodcovskú infláciu

Zisťuje ju Štatistický úrad. Na rozdiel od klasickej inflácie (3,6 %) berie do úvahy len tie tovary a služby, ktoré nakupujú slovenskí penzisti, teda napríklad vývoj cien potravín, liekov či energi, čo je v súčasnosti na úrovni 3,7 %.