Pracujúci penzista si zvyšuje dôchodok

Dorota Hudecová | 16.03.2013 06:30
pracujúci, dôchodca, dôchodkyňa, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
Dôchodky sú na Slovensku pomerne nízke, a tak si tisíce penzistov privyrábajú prácou. Ak pracovať prestanú, výška penzie sa im prepočíta a navýši. Ale len ak o to požiadajú. Od januára tak môžu urobiť aj tí pracujúci dôchodcovia, ktorí pracujú na dohodu. V minulom roku túto možnosť ešte nemali, pretože ľudia pracujúci na dohodu neplatili žiadne odvody.

Kto, kedy a za akých podmienok môže teda o zvýšenie dôchodku požiadať? Jednoducho povedané po skončení pracovného pomeru alebo ukončení živnosti. „O zvýšenie dôchodku za obdobie, počas ktorého penzista pracoval, môže požiadať od nasledujúceho dňa po ukončení povinného dôchodkového poistenia. Napríklad ak penzista pracoval od 1. januára do 13. marca 2013, o zvýšenie svojho dôchodku môže Sociálnu poisťovňu požiadať najskôr od 14. marca 2013. Zvýšenie mu bude patriť za obdobie od 1. januára do 13. marca 2013,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ako ďalej dodal, dôchodca môže žiadať o zvýšenie svojej penzie len raz počas kalendárneho roka. Ak niekto bude pracovať napríklad do konca marca, môže v apríli podať žiadosť o prepočítanie dôchodku. Ak sa v máji opäť zamestná a bude pracovať napríklad do konca novembra, nebude môcť v decembri podať novú žiadosť. Bude tak môcť urobiť až v januári budúceho roka.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo musíte urobiť, aby vám vzrástol dôchodok.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Penzisti môžu o vyšší dôchodok požiadať aj keď menia zamestnávateľa. Ak bude niekto pracovať do konca marca v jednej firme a od 1. apríla nastúpi do novej, môže požiadať o zvýšenie dôchodku. Jeho pôvodné dôchodkové poistenie totiž ku koncu marca zanikne.

O zvýšenie penzie je však potrebné písomne požiadať. Sociálna poisťovňa nezvyšuje dôchodky automaticky. „Žiadosť musí obsahovať meno, priezvisko, adresu a číslo, pod ktorým sa vypláca dôchodok, o čo sa žiada a odkedy a zároveň ju musí klient podpísať. Netreba k nej prikladať žiadne doklady. Evidenčný list dôchodkového poistenia vystaví a Sociálnej poisťovni zašle zamestnávateľ. U samostatne zárobkovo činných osôb ho vystaví príslušná pobočka Sociálnej poisťovne,“ vysvetlil hovorca.

O akú sumu sa penzia zvýši, závisí od viacerých faktorov: ako dlho dôchodca pracoval a aký plat poberal. Rozdiel je aj v tom, či penzista pracuje popri poberaní dôchodku alebo o jeho výplatu požiada až keď prestane pracovať. Podľa Višvádera je rozhodovanie výsostne individuálne a závisí od samotného dôchodcu.

„Pracujúci poberateľ starobného dôchodku môže kedykoľvek Sociálnu poisťovňu požiadať o zastavenie výplaty penzie. V takomto prípade sa mu zvýši suma starobného dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia počas poberania starobného dôchodku do dňa zastavenia jeho výplaty. Za obdobie zamestnania od zastavenia výplaty dôchodku do dňa zániku pracovného pomeru sa suma zvýšenia určí ako súčin súčtu osobných mzdových bodov získaných za obdobie dôchodkového poistenia bez poberania penzie a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Obe sumy zvýšenia sa pripočítajú k sume penzie, ktorá sa vypláca ku dňu zániku pracovného pomeru. Takto určená suma sa zvýši o pol percenta za každých 30 odpracovaných dní získaných po vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tohto dôchodku,“ dodal hovorca.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ