Ako si živnostníci zvýšia budúci dôchodok

Peter Csernák | 26.03.2013 06:30
živnostník, výškové práce, upratovanie, okno Foto:
Ilustračné foto.
Každý živnostník chce na daniach a odvodoch zaplatiť čo najmenej. Mnohí z nich sa preto snažia čo najviac optimalizovať svoje príjmy aj výdavky tak, aby do poisťovní platili len nevyhnutné minimum. Aj keď v súčasnosti ušetria, v budúcnosti sa im to môže vypomstiť. Výška odvodov, ktoré platia do Sociálnej poisťovne, sa totiž odrazí aj na výške dôchodku či nemocenských dávok.

Aký bude presný dôchodok živnostníka, ktorý odíde do penzie o niekoľko rokov alebo až o niekoľko desiatok rokov, nie je možné povedať. „Rozhodujúcim obdobím pre výpočet priemerného osobného mzdového bodu sú kalendárne roky od roku 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok. Záleží teda na tom, kedy pôjde budúci živnostník do dôchodku. Okrem priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňuje sumu dôchodku aj obdobie dôchodkového poistenia a aktuálna dôchodková hodnota,“ vraví hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Od januára sa minimálny vymeriavací základ pre platenie odvodov zvýšil na polovicu priemernej mzdy. Ešte vlani bol na úrovni 44,2 percenta z priemerného platu. To znamená, že živnostník, ktorý si bude celý tento rok platiť minimálne poistné, by mal za tento rok získať osobný mzdový bod vo výške 0,5. Za minulý rok by mal dostať osobný mzdový bod 0,442. Pri odchode do dôchodku sa osobné mzdové body za jednotlivé roky spriemerujú a priemerný osobný mzdový bod sa vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotou a počtom odpracovaných rokov. Z tohto vyplýva, že z čím vyššej sumy si niekto platí odvody a čím viac rokov odpracuje, tým by mal byť jeho dôchodok vyšší.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Živnostníci si od júla znovu priplatia na odvodoch .

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Sociálna poisťovňa vypočítala, že ak by živnostník išiel tento rok v januári do dôchodku, pričom by si celý život platil len minimálne odvody a mal by odpracovaných 40,3480 roka, jeho mesačný dôchodok by mal byť 219,70 eura. Ide však len o teoretický výpočet. „Suma dôchodku sa počíta individuálne a rozhoduje každý jeden deň dôchodkového poistenia od ukončenia povinnej školskej dochádzky do dovŕšenia dôchodkového veku. Je veľmi málo pravdepodobné, že dvaja živnostníci získajú rovnaké obdobie dôchodkového poistenia a majú rovnaké odvody. Okrem toho do roku 1990 nebol stanovený minimálny vymeriavací základ,“ povedal Višváder.

Napriek tomu, že skutočný dôchodok živnostníkov sa bude o niečo líšiť, príklad ukazuje rozdiel medzi penziou, ktorú dostávajú súčasní penzisti, a výškou dôchodku, ktorý by mohli dostať živnostníci. Priemerný starobný dôchodok totiž na konci februára dosahoval takmer 388 eur. Keďže vlani si až 87 percent živnostníkov platilo odvody len z minimálneho vymeriavacieho základu, je pravdepodobné, že ich dôchodok bude v porovnaní s priemernou penziou výrazne nižší.

Mnohí živnostníci si riziko nízkeho dôchodku uvedomujú a krátko pred dosiahnutím dôchodkového veku si okrem povinných odvodov platia aj dobrovoľné poistenie. „Sociálna poisťovňa sa nestretáva s prípadmi, že by občan počas celého produktívneho obdobia dosahoval len minimálne vymeriavacie základy. V posledných rokoch sa, naopak, stretávame s tým, že živnostníci v preddôchodkovom veku sa z dôvodu zvýšenia si svojho budúceho dôchodku prihlásia na dobrovoľné dôchodkové poistenie,“ hovorí Višváder.

Ak sa niekto poistí dobrovoľne, vzrastie mu vymeriavací základ, z ktorého sa mu vypočíta dôchodok. Pri dobrovoľnom poistení existuje minimálny vymeriavací základ rovnako ako pri povinnom poistení. V prípade, že by sa chcel živnostník v tomto roku dobrovoľne dôchodkovo poistiť, musel by mesačne platiť do Sociálnej poisťovne navyše minimálne 112,98 eura.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ