Reštitúcie: Prvé rodiny sa sťahujú do vlastného

Eva Žgravčáková, Pravda | 19.05.2013 08:55
Dom, byt, kvety, balkón, bývanie, reality Foto:
Ilustračné foto
Obyvatelia žilinských reštituovaných domov, ktorým hrozilo, že v starobe prídu o strechu nad hlavou, dostanú náhradné bývanie.

Primátor Žiliny Igor Choma podpísal pred pár dňami osemnásť kúpnych zmlúv na byty v klasických starších, ale zachovaných bytovkách, na ktoré prispelo dotáciou ministerstvo dopravy a výstavby. Táto prvá lastovička je však zatiaľ len kvapkou v mori, pretože štát musí nájsť náhradu za celkovo 923 reštituovaných bytov. Väčšina z nich, až 706, je v hlavnom meste, zvyšok v Trenčíne, Trnave či Košiciach.

Rezort dopravy pod vedením Jána Počiatka zaplatil za náhradné nájomné byty takmer jeden milión eur. "Sumu 973 180 eur poskytne ministerstvo mestu Žilina na základe žiadosti o dotáciu na obstaranie náhradných nájomných bytov. Z tejto sumy bude vybavených celkovo 18 žiadostí na poskytnutie náhradného bývania adresovaných mestu Žilina,“ potvrdila Gabriela Jarošová z ministerstva dopravy. Ako ďalej Jarošová povedala, v súčasnosti nemajú na stole žiadnu inú žiadosť o poskytnutie dotácií na obstaranie náhradných nájomných bytov.

"Očakávame, že postupne sa budú o dotáciu uchádzať aj ďalšie obce a mestá. Celkovo máme v rozpočte na roky 2013 až 2015 vyčlenených 72 miliónov eur na dotácie na obstaranie náhradných bytov,“ dodáva.

Samosprávy si môžu samy vybrať, akou formou budú obstarávať náhradné bývanie. Buď nájomné bytovky postavia, kúpia, alebo zrekonštruujú staršie. Všetky byty, na ktoré štát poskytne dotácie, však budú majetkom samosprávy a nájomníci v nich budú platiť regulované nájomné. Žilinskí reštituenti sa tak už o strechu nad hlavou báť nemusia. Z celkového počtu 36 nájomníkov požiadalo mesto o náhradu 27 z nich a osemnástim sa zatiaľ vyhovelo. Ostatní prídu na rad postupne.

"Na trhu nebola dostatočná ponuka bytov, ktoré by vyhovovali jednak žiadateľom a jednak podmienkam stanoveným platnou legislatívou. V súčasnosti sa snažíme nájsť aj ďalšie byty. Následne bude dotácia riešená aj pre zvyšných žiadateľov,“ ubezpečuje Pavol Čorba, hovorca primátora Žiliny.

Hlavným problémom, na ktorý poukazovali nájomníci reštituovaných bytov, bolo to, že tieto byty pôvodne pridelené štátom boli v centrách a teraz sa majú odsťahovať do okrajových štvrtí. Byty obývajú často starší ľudia, ktorí na tomto mieste prežili celý život a je pre nich ťažké privyknúť si na zmenu. Napríklad v Bratislave je väčšina reštituovaných bytov v historickom Starom Meste a v tejto lokalite je ťažké nájsť vhodný voľný pozemok.

"Budeme preto nútení presunúť rodiny do okrajových mestských častí, a to bude pre ne veľmi zlé riešenie,“ uvažuje Ľubomír Andrassy, hovorca bratislavského primátora.

„Práve z tohto dôvodu vyšlo mesto Žilina v ústrety žiadateľom a oprávnení žiadatelia s platným rozhodnutím o priznaní nároku na náhradný nájomný byt si mohli uvedený byt vybrať sami,“ doplnil Čorba. Byty sa tak kupovali na ulici Bajzovej, Pittsburskej, Ústeckej, Jedlíkovej, Baničovej či Milana Rastislava Štefánika. Ceny náhradných bytov sa pohybujú od 35-tisíc do 72-tisíc eur. Finančne na ne prispel rezort dopravy, mesto Žilina nemuselo priložiť ani cent. "Mesto nemá povinnosť prispieť žiadnou sumou, nakoľko na nákup náhradných bytov je postačujúca dotácia,“ tvrdí Čorba.

Nielen Žilina, ale aj iné mestá a obce sa musia postupne popasovať s riešením nájomných vzťahov v domoch, ktoré boli po roku 1989 v rámci procesu majetkových reštitúcií a v prípadoch malej privatizácie odovzdané späť do rúk súkromníkom – reštituentom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ