Sadra dá stenám v byte tretí rozmer

Jana Véghová, Pravda | 13.12.2013 16:14
sadra, práca, stavba, byt, dom, bývanie Foto:
Ilustračné foto
Chceli by ste svoj domov trochu zútulniť a zmodernizovať? Čo tak spojiť príjemné s užitočným? Mnohí už prišli na to, aké vynikajúce vlastnosti a široké možnosti využitia má stará známa sadra. Objavili ju už v dobe pyramíd, používala sa aj za čias Rakúska-Uhorska a v súčasnosti zaznamenáva opätovný „boom“.

Sadra sa teší veľkej obľube predovšetkým pre jej zdravotnú nezávadnosť, estetický prínos a rôzne možnosti využitia. Pomocou nej vykúzli absolútne hladkú, alabastru sa podobajúcu stenu s jemným a na dotyk príjemným povrchom prakticky každý domáci majster či gazdinka. Možno ňou vyrovnať povrch pred maľovaním, lokálne opraviť nerovnosti, vyplniť trhliny, ale aj celoplošne stierkovať a omietať. Možno budete prekvapení, ale sadrové stierky a omietky sú vhodné aj pre alergikov, do detských izieb a spální.

Stena ako regulátor vlhkosti

Ak sa pri výstavbe či renovácii rozhodnete pre sadru, vašim stenám umožníte dýchať. Sadra je totiž prírodný produkt, ktorý pôsobí ako prirodzený regulátor vlhkosti v interiéri. Ak je vlhkosť zvýšená, prijíma ju svojimi pórmi a pri suchej klíme ju vracia prostrediu. Klímu regulujúce vlastnosti sadry sa považujú za zásadné. Nemenej dôležitými faktormi sú zdravotná nezávadnosť, vysoká priľnavosť k povrchu, ale aj protipožiarna ochrana, ktorá vzniká uvoľnením objemu vody v samotnej sadre. Nezanedbateľný je tiež estetický prínos sadry – dokonale hladký biely povrch bez nerovností.

Jednoduché spracovanie, rýchle schnutie

Práca so sadrou je naozaj jednoduchá a rýchla. Pri samotnom spracovaní však treba dodržať niekoľko základných pravidiel. „Suchú zmes sypeme vždy do čistej vody a nikdy nie naopak. Ak na miešanie používame elektrické miešadlo, nastavíme ho na nízke otáčky. Na spracovanie sadrových stierok a omietok je vhodné hliníkové a nerezové náradie," radí Patrik Bánik, produktový manažér spoločnosti Rigips. Po nanesení materiálu steny rýchlo schnú, povrch nie je potrebné brúsiť, a teda nevzniká zbytočná prašnosť. Určite oceníte aj zlepšenie akustických vlastností stien a tepelného prestupu, ako aj prípadné ľahké odstránenie tapiet z povrchu.

Tipy na úpravu stien

Sadrové stierky sa využívajú aj ako podklad pod tapety, ktoré sú dnes veľmi „trendy“. Tapety sú však citlivé na rovnosť a hladkosť steny, preto sa povrch odporúča najskôr vystierkovať. Pokiaľ sa vám absolútne hladká stena javí ako nudná, môžete ju skrášliť niektorou z metód plastickej dekorácie. Vyskúšajte napríklad plastický reliéf, hrebeň, kefu či špongiu, fóliový alebo reliéfny valček. Na základnú suchú a vytvrdnutú vrstvu sadrovej stierky nanesiete ďalšiu vrstvu stierky, v ktorej ihneď po nanesení vytvárate plastické štruktúry.

Plastický reliéf

  • Na hotový hladký sadrový podklad špachtľou alebo hladítkom nanesieme cez šablónu plastický reliéf
  • Šablónu použijeme rovnako aj pri nanášaní farby na vytvorený reliéf
  • Farbu nanášame štetcom na suchý reliéf

Hrebeň

  • Čerstvo pripravenú stierku nanesieme pomocou nerezového hobla na pripravený povrch steny
  • Nanesenú vrstvu stierky upravíme hrebeňom podľa vlastnej fantázie, a to rôznymi smermi
  • Následne môžeme povrch uhladiť fasádnou špachtľou v smere zdola nahor
  • Farbu nanášame iba na suchý povrch

Kefa, špongia

  • Čerstvo pripravenú stierku nanesieme vo väčšej hrúbke, ako sa nanáša zvyčajne, a to pomocou nerezového hobla na vopred pripravený povrch steny
  • Do čerstvo nanesenej stierky vytvoríme hrubú štruktúru krúživými pohybmi vzorovacou kefou
  • Následne ju zjemníme flokovacou hubkou, čím odstránime prípadné hrudky
  • Farbu nanášame len na suchý povrch

Fóliový valček

  • Čerstvo pripravenú stierku nanesieme pomocou nerezového hobla na pripravený povrch steny
  • Do čerstvo nanesenej stierky vytvoríme štruktúru fóliovým valčekom, a to ťahmi v rôznych smeroch
  • Na suchý povrch následne nanášame farbu

Reliéfny valček

  • Čerstvo pripravenú stierku nanesieme rovnako ako v prípade fóliového valčeka
  • Do čerstvo nanesenej stierky vytvoríme štruktúru reliéfnym valčekom zvislými ťahmi v smere zhora nadol
  • Na suchý povrch následne nanášame farbu

Radí Patrik Bánik, produktový manažér spoločnosti Rigips: Farbu nanášame vždy na suchý povrch, t.j. až vtedy, ak je vrstva stierky s plastickým vzorom dostatočne suchá. Pred začiatkom farebných úprav steny najskôr napenetrujeme, aby sme zaistili rovnomernú nasiakavosť podkladu po nanesení farby. Penetračný náter aplikujeme mäkkou maliarskou štetkou. Ideálne je použitie viacnásobne zriedenej penetrácie a jej následné nanášanie v dvoch cykloch. Farbu nanášame valčekom s nízkym poťahom. Vhodné sú valčeky pre laky a nátery podláh. Ak chceme nanášať dve farby, prvú nanesieme na celú plochu a druhou farbou zvýrazňujeme štruktúry „suchým“ štetcom. A vaše steny budú nielen krajšie, ale vďaka výnimočným vlastnostiam sadry aj zdravšie. Okrem toho, že ide o prírodný ekologický materiál, je nenáročný na spracovanie a schne naozaj rýchlo, preto už zajtra môže byť z vášho príbytku príjemnejšie miesto pre život.