Minimálne odvody postupne stúpnu

Martin Kováčik | 28.05.2012 20:00, aktualizované: 
dane, odvody, dôchodok, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
Živnostníci si v priebehu piatich rokov postupne priplatia na sociálnych odvodoch. Zhruba 200-tisíc živnostníkov, čo je asi 80 percent zo všetkých samostatne zárobkovo činných osôb, si platí minimálne sociálne odvody vo výške 113 eur mesačne.

Štát zvažuje na výpočet odvodov nový vzorec, podľa ktorého by najnižšie odvody stúpli postupne do roku 2017 na 155 eur. Ministerstvo práce sa rastom odvodov snaží vyriešiť problém nízkych penzií podnikateľov.

Živnostníci, ktorí rokujú s rezortom, nie sú podľa informácií Pravdy v zásade proti. Pred napísaním novely zákona však chcú mať jasno v tom, ako sa zmeny dotknú rôznych príjmových skupín. Teraz sa minimálne sociálne odvody počítajú ako 33,15 percenta z vymeriavacieho základu, ktorý vychádza ako 44,2 percenta z priemernej mzdy za rok 2010.

Po novom by sa vymeriavací základ mal o päť rokov počítať ako 50 percent z priemernej mzdy. Druhá, menej pravdepodobná alternatíva je, že sa výpočet zmení na 1,2-násobok minimálnej mzdy. Nadviazanie na minimálnu mzdu však podnikateľom v minulosti nevyhovovalo, a tak je predpoklad, že sa k nemu nebudú chcieť vrátiť.

Zatiaľ sa predpokladá, že vymeriavací základ na úrovni 44,2 percenta sa bude každý rok postupne dvíhať, až kým by v roku 2017 dosiahol úroveň 50 percent. Ak by sa zároveň naplnili predpoklady ministerstva financií o raste priemernej mzdy zo 769 eur v roku 2010 na 938 eur v roku 2015, minimálne sociálne odvody by dosiahli v roku 2017 spomínaných 155 eur. Na zmene by štátna Sociálna poisťovňa ročne získala desiatky miliónov eur. V prípade, že by sa nemenil 44,2-percentný podiel priemernej mzdy na výpočte vymeriavacieho základu, minimálne odvody by v roku 2017 dosiahli 137 eur.

Podstatne vyšší odvod by živnostníkom mal zabezpečiť vyššiu penziu a štát by im po zavedení minimálneho dôchodku nemusel dôchodok dotovať. Teraz je problém, že živnostníci, ktorých mesačné príjmy sú po odpočítaní nákladov pod úrovňou minimálneho vymeriavacieho základu (340 eur), nemusia dostať ani dôchodok na úrovni životného minima v sume 190 eur.

Od januára budúceho roka chce vláda zmeniť aj maximálne odvody, na čo doplatia najmä zamestnanci s vyšším príjmom. Pre ľudí s hrubým platom od tritisíc eur vláda zároveň zvažuje zdaniť príjem nad uvedenú hranicu daňou 25 percent a na príjem do tritisíc eur by ďalej platila 19-percentná daň.

Odvodové stropy na zdravotné a sociálne poistenie sa majú zjednotiť na úroveň päťnásobku priemernej mzdy, čo by dávalo sumu asi 3 850 eur. Manažérovi s týmto platom by čistý príjem mohol klesnúť z terajších 2 830 o vyše 200 eur a firma by navyše musela zaplatiť odvody vo výške 375 eur.

Vyššie odvody chce vláda aj od fyzických osôb poberajúcich dividendy a platiť odvody má už aj 800-tisíc dohodárov. Od januára sa zvažuje, že práca na dohodu sa zruší alebo nahradí skráteným úväzkom. Brigádnikom majú výhody dohodárov zostať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ