Aj v USA je stále ťažšie mať vlastné bývanie

ČTK | 29.07.2014 21:41
Miera vlastníctva obytných domov alebo bytov v Spojených štátoch v druhom štvrťroku klesla na minimum za 19 rokov. Dôvodom sú napäté financie, pre ktoré mnoho Američanov radšej volí prenájom, napísala agentúra Reuters.

Sezónne očistená miera vlastníctva obytných realít klesla na 64,8 percenta, najnižšie od druhého kvartálu 1995, oznámilo v utorok americké ministerstvo obchodu. Na začiatku tohto roka pritom predstavovala 65,0 percenta a pred rokom 65,1 percenta. Vrchol dosiahla v roku 2004, kedy predstavovala 69,4 percenta.

Ekonómovia tvrdia, že ukazovateľ by mohol klesnú ešte viac. Banky totiž naďalej razia tvrdý postoj pri poskytovaní úverov. Mzdy pritom stále rastú len pomaly, a to napriek rýchlejšej tvorbe pracovných miest.

„Stávame sa viac spoločnosťou nájomcov. Je stále ťažšie mať vlastné bývanie,“ uviedol podľa Reuters ekonóm Patrick Newport zo spoločnosti IHS Global Insight. „Ľudia, ktorí prišli o domov pre neplatenie hypotekárnych splátok sú teraz v nájme a úverové štandardy sa podstatne sprísnili“.

Súčasná situácia s vlastným bývaním je podľa Reuters jedným z posledných dedičstiev hospodárskej recesie z rokov 2007 až 2009 v Spojených štátoch. Hospodársky pokles vtedy vyvolal pád amerického trhu s bývaním.

Recesia zanechala na ekonomike hlboké rany, ktoré sa budú hojiť dlho, poznamenala agentúra. Rast miezd zostáva nevýrazný, aj keď miera nezamestnanosti je najnižšia za zhruba šesť rokov. To spolu s vyššími hypotekárnymi sadzbami a vyššími cenami bývania núti mnoho Američanov vzdať sa sna o vlastnom bývaní a trh s prenájmami je napnutý.

Miera neobsadenosti nájomného bývania klesla v druhom štvrťroku na 7,5 percenta, najnižšie za viac ako 19 rokov.