Domová čistiareň vám môže ušetriť peniaze

veg, Pravda | 21.12.2014 20:55
Domové čistiarne odpadových vôd v súčasnosti predstavujú veľmi výhodný spôsob individuálneho odkanalizovania rodinného domu v oblastiach, kde nie je vybudovaný centrálny kanalizačný systém.

Tak ako obyvatelia rodinných domov už pri ich stavbe alebo neskôr pri rekonštrukcii znižujú nevyhnutné výdavky na energie zatepľovaním fasád, používaním rôznych úsporných spôsobov vykurovania, zachytávaním dažďovej vody a jej ďalším využívaním na technické účely, vytvárajú aj domové čistiarne odpadových vôd priestor na výraznú úsporu nákladov za spracovanie odpadovej vody najmä v porovnaní s prevádzkovaním zastaraných, nekomfortných a zapáchajúcich žúmp, ktoré treba stále vyvážať. Úspora v takomto prípade predstavuje až 90 % vynakladaných prostriedkov.

Nad zriadením domovej čistiarne sa vyplatí zamyslieť už pri projektovaní rodinného domu a kalkulácii jeho prevádzkových nákladov. Suma, ktorú je možné ročne ušetriť, vás prekvapí. Rovnako má zmysel uvažovať aj v prípade rekonštrukcie staršieho domu, najmä tam, kde vybudovanie centrálnej kanalizačnej siete nie je plánované.

Samozrejme aj v technologickom vybavení domových čistiarní sú veľké rozdiely, preto treba pri výbere zohľadňovať niekoľko faktorov a hlavne nerozhodnúť sa unáhlene pre to najlacnejšie, čo sa na trhu vyskytuje. Kvalitná domová čistiareň je vyrábaná renomovaným výrobcom, ktorý má dostatočné technické a technologické zázemie, poskytuje rozsiahle spektrum súvisiacich služieb od dopravy, osadenia, spustenia čistiarne do prevádzky, až po pružný záručný, pozáručný a technologický servis. Takýto výrobca sa svojou kvalitou netají, naopak, svojim zákazníkom ju prezentuje, či už konzultáciami osobne v sídle spoločnosti, alebo priamo u zákazníka, prípadne prostredníctvom rôznych médií. Tiež disponuje množstvom referencií v podobe spokojných zákazníkov.

Kvalitu čistiaceho procesu a náročnosti obsluhy je možné tiež zmerať. V zmysle európskej normy EN 12566–3 je potrebné všetky čistiarne do 50 EO umiestňované na trhu Európskej únie podrobiť dlhodobému testu účinnosti, ktorý preukáže, či a ako je čistiareň daného typu schopná odpadovú vodu vyčistiť. Trvanie tohto testu je v zmysle normy asi osem mesiacov. I pri testovaní účinnosti sa však vyskytujú rozdiely v tom, kto a ako test účinnosti vykonáva.

Renomovaní výrobcovia využívajú komplexné služby notifi kovaných organizácií, t. j. právnických osôb notifikovaných národnými notifi kátormi k vykonávaniu takejto skúšky. V takomto prípade je domová čistiareň umiestnená na testovacom polygóne, kde notifikovaná osoba robí test účinnosti v zmysle normy. Výrobcovi je počas celého testu zamedzený voľný pohyb po testovacom polygóne a tiež voľný prístup k testovanej čistiarni. Notifikovaná osoba postupuje pri prevádzkovaní čistiarne počas celého testu výlučne podľa inštrukcií výrobcu uvedených v prevádzkovom poriadku. Test účinnosti vykonaný takýmto spôsobom ukazuje relevantné hodnoty priemernej účinnosti čistiarne, ktoré nie sú nijako ovplyvnené zásahom tretích osôb do priebehu testovania a ukazujú naozaj pravdivý pohľad na schopnosť čistiarne čistiť odpadovú vodu. Výsledok testu tiež informuje o náročnosti obsluhy a údržby testovanej čistiarne.

ZDROJ: AQUATEC

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ