Povinnosť pre paneláky: Šetrite energie a vodu

Viera Ružinská, Pravda | 12.09.2015 07:49
Bytové domy musia po novom počítať s povinnými investíciami do rozvodov teplej vody. Niektoré paneláky roky plytvajú energiami a štát čelí kritike, že krajina je príliš závislá od dovozov plynu z Ruska.

Zmeny prišli najprv v prípade zatepľovania, kde môžu paneláky rekonštruovať aj na základe dotovaných úverov a spotreba tepla za posledné roky prudko klesla. Pozornosť teraz štát sústredil na míňanie teplej vody.

Do zákona o energetickej efektívnosti sa koncom minulého roka bez mediálneho ohlasu dostali zmeny v § 11. Novinka ukladá vlastníkom veľkých budov povinnosť udržiavať hydraulicky vyregulované rozvody teplej vody.

Ľudia v panelákoch si novinku postupne všimli a zmena začína prinášať búrlivé ohlasy. Na jednej strane musí každý dom investovať stovky eur, ale ľudia často neveria, že je to potrebné a prinesie to úžitok. Zákon totiž núti investovať aj do udržiavania systému.

„Otočím kohútik a do troch sekúnd mi tečie teplá voda. Podobne sú na tom aj najvyššie poschodia, a preto skutočne tomuto návrhu nerozumiem,“ hovorí Stanislav Fronc z Malaciek. Za vyregulovanie stúpačiek v zmysle zákona od jeho domu odborná firma požaduje 800 eur.

Teoreticky by malo platiť, že investícia by sa mala vrátiť už po niekoľkých mesiacoch v nižších platbách za energie. Platí to však len pre paneláky, kde stúpačky nie sú vyregulované. Ľudia v nich platia aj za vodu, ktorú v skutočnosti musia odpustiť, aby začala prúdiť teplá voda. Nejde pritom o malé sumy. Na ilustráciu, kým 100 litrov studenej vody stojí 0,20 eura, rovnaké množstvo teplej vody vyjde asi na 0,80 eura.

Dospelá osoba v priemere za rok minie asi 36 kubíkov (36–tisíc litrov) vody, pričom teplá voda z toho tvorí asi 10 kubíkov. Kým za 26 kubíkov studenej vody zaplatí občan za rok 52 eur, 10 kubíkov teplej vody ho vyjde asi na 80 eur.

Podľa prepočtov Pravdy stojí kubík ohriatej vody pri spaľovaní plynu v paneláku s vyregulovanými rozvodmi asi 5,70 eura a pri nevyregulovanej sústave sú náklady asi 6,50 eura v závislosti od rozsahu problémov. Investícia na vyregulovanie sústavy teplej vody je zhruba na úrovni 50 eur na byt.

Ministerstvo hospodárstva zmenu v zákone o energetickej efektívnosti obhajuje. „Povinnosť zabezpečiť a udržiavať hydraulicky vyregulované rozvody teplej vody sa týka budov s celkovou podlahovou plochou väčšou ako 1 000 m2 s ústredným teplovodným vykurovaním alebo so spoločnou prípravou teplej vody. Ak bola sústava vyregulovaná v minulosti a následne neboli realizované zásahy do vyregulovanej sústavy, nie je potrebné ju znovu vyregulovať,“ vyjadril sa Michal Dzurjanin z komunikačného oddelenia ministerstva hospodárstva.

V zmysle stanoviska ministerstva by tak pán Fronc z Malaciek, ktorý v paneláku pôsobí ako dôverník, mohol ponuku na reguláciu odmietnuť, ak bola regulácia v minulosti vykonaná a následne sa na stúpačkách či celej sústave nerobili ďalšie úpravy.

Požiadavka, ktorej cieľom nie je podľa ministerstva hospodárstva zvyšovať náklady obyvateľov, niektorých obyvateľov bytoviek napriek tomu nahnevala. Pán Fronc tvrdí, že o povinnosti udržiavať vyregulovanú sústavu podľa neho mnohí ľudia ani netušia. Odborníci, ktorí sa týmto prácam venujú, navyše na Slovensku chýbajú.

„Mali sme stretnutie s firmami z Nitry a Liptovského Mikuláša, ktoré sa ako jedny z mála zaoberajú reguláciou. Viete si predstaviť, že sa nám na stúpačke niečo pokazí a do Malaciek budú cestovať cez polovicu Slovenska?“ pýta sa Fronc.

Náklady na reguláciu vychádzajú zhruba 100 eur na každú stúpačku. „Čo znamená pre náš osemposchodový panelák 800 eur,“ dodáva Fronc.

Nesprávne hydraulické vyregulovanie sa prejavuje hlavne nedostatočnou teplotou dodanej teplej vody a zvýšenou spotrebou tepla.

K dobre mienenému zákonu majú však svoje výhrady aj samotné firmy. „V zákone sa možno mala spomenúť podmienka, ktorá by nevychádzala len z plochy budovy, ale z jej veku či z počtu stúpačiek,“ myslí si projektant Dušan Spura zo spoločnosti Vyregulovanie. sk. Na každej stúpačke sa navrhne prietok tak, aby na každej z nich bola rovnaká teplota vody. To, po akom čase treba sústavu znova vyregulovať, závisí hlavne od toho, do akej miery sa zanášajú.

„Sú sústavy, ktoré sa zanesú už po roku. Závisí to tiež od vody, ktorá sa nachádza v regióne,“ povedal Spura. Paneláky by si pritom reguláciu sústavy mali naplánovať najneskôr do dvoch rokov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ