Kto na jar nezaseje, v lete úrodu nenájde

Jana Véghová, Pravda | 27.03.2016 13:00
V ranom predjarí je na záhrade aktuálne predovšetkým vysievanie. Vysievať na vonkajšie záhony by sme mali len vtedy, keď je teplota pôdy dlhodobo vyššia ako päť stupňov Celzia.

Ani siatie, ani presádzanie predpestovaných rastlín na záhon sa nevypláca podceňovať. Ak zasejeme semená do pôdy alebo presadíme sadenice do záhona príliš skoro, môžeme znehodnotiť úrodu už v samom prvopočiatku. Pravý čas zistíme práve použitím pôdneho teplomeru. Pôdny teplomer je vybavený kovovým snímačom, ktorým ho zapichneme do pôdy. Približne po dvoch minútach na stupnici odčítame teplotu pôdy v hĺbke zapichnutia teplomeru.

V marci sa radujeme z prvých kvetov lykovca, snežienok, prvosienok, mandľovníkov a ďalších a súčasne pripravujeme letničky, predovšetkým begónie. Ak máte radi popínavé rastliny, pripravte si hrachor. Cibuľoviny potrebujú prihnojiť. Ak sme v októbri zabudli vysadiť ľalie, môžeme tak urobiť ešte v marci. S veľkonočným upratovaním nezabudnite vyčistiť búdky vtáčikom na záhrade. Na jar tiež vysádzame mnohé dreviny (napríklad buk) a kvitnúce kry (napríklad kolkvícia). Od polovice marca vysádzame ruže.

Už na samotnom začiatku sezóny je potrebné začať boj so škodcami, predovšetkým s burinou, lebo si tým ušetríme starosti v priebehu sezóny. Pri výbere chemických prípravkov volíme tie ekologickejšie, ktoré sú zamerané na konkrétnych škodcov a neškodia ostatným živočíchom. Vhodné počasie na použitie jedov je bezvetrie. Po postreku by nemalo pršať.

Začiatok apríla je ideálna doba na hnojenie trávnika. Zavčas na jar aplikujeme hnojivá s vysokým obsahom dusíka, aby sme podporili jeho rast. Pokiaľ po zime zostali v trávniku lysiny, tak ich pred hnojením zahojíme výsevom novej trávy. Keď je apríl suchý, treba dbať na pravidelnú zálievku, aby hnojivo trávnik nespálilo.

Neoddeliteľnou súčasťou jarnej starostlivosti o trávnik by malo byť prevzdušňovanie. Ak nechcete investovať do prevzdušňovača, môžete si ho buď požičať v požičovni záhradného náčinia, alebo použiť hrable. Dôležité je, aby ste trávnik zbavili všetkého organického odpadu, predovšetkým lístia a odumretých zvyškov pokosenej trávy, a predišli tak hnilobe.

Ešte než príde Pankrác, Servác a Bonifác, mali by ste vysadiť letničky a popínavé rastliny. Ďalej je potrebné vykonať prvú etapu výsevu trávniku, prípadne podsevu na holých miestach. Na začiatku mája by sme mali ďalej vysiať zeleninu, ako je fazuľa, hrach, uhorky, paradajky a patizón. Predpestované bylinky poputujú z korenáčov do záhonov. V okrasnej záhrade by sme mali ostrihať odkvitnuté jarné trvalky a naočkovať ruže proti škodcom.

Po troch zmrznutých vysejeme na záhon neskorú mrkvu a repu. Je čas aj na ľadový šalát, pór, ružičkový kel a kôpor. Zeleninové záhony potrebujú okopávať. Ak je suchý máj, musíme rastliny zalievať. Začíname s prihnojovaním a prehadzovaním kompostu. Koncom mája venujte zvýšenú pozornosť trávniku, posekajte a prevzdušnite ho. Nezabudnite vysiať dvojročné rastliny a vodné rastliny. Už teraz je potrebné pamätať na úrodu marhúľ, broskýň, ale aj jabĺk, hrušiek a sliviek. Ovocné stromy potrebujú zaštipovať vo výhonku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ