Byty v Bratislave: Rastie predaj, rastú ceny

SITA | 06.07.2016 14:24
V druhom kvartáli tohto roka sa v Bratislave predalo 1 245 bytov v novostavbách, čo oproti minulému štvrťroku predstavuje nárast o 40 %. Ako ďalej informovala spoločnosť Bencont Investments, je to najsilnejší predaj od utlmenia realitného trhu po hospodárskej kríze v rokoch 2008 a 2009.

Cena bytov v novostavbách v Bratislave medzikvartálne narástla o 2,4 % na úroveň 2 373 eur za meter štvorcový. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast o 9 %. Podľa Bencont Investments to je rekordne vysoká jednotková cena voľných bytov. „Nárast ceny voľných bytov je ovplyvnený skutočnosťou, že spotrebitelia preferujú lacnejšie byty, pričom tie drahšie ostávajú v ponuke medzi voľnými bytmi. Okrem toho do ponuky pribúdajú aj projekty v lepšej lokalite bližšie k centru, čo tiež znamená nárast jednotkových cien,“ uviedla spoločnosť.

Absolútna cena za voľný byt dosiahla v sledovanom období 158 tisíc eur, čo medziročne predstavuje nárast o 1,5 % a medziročne o 4,8 %.

V hlavnom meste sa počas druhého štvrťroka nachádzalo 3 471 voľných bytov, čo je oproti minulému štvrťroku nárast o 99 voľných bytov. „Pri tomto počte voľných bytov je zaujímavá skutočnosť, že k jeho nárastu došlo aj napriek veľmi silnému predaju,“ uviedla spoločnosť. Najviac k počtu bytov prispel projekt Slnečnice v Petržalke, kde v zónach Villadomy a Mesto pribudlo až 465 nových bytov.

Priemerná rozloha voľných bytov dosiahla 66,48 metrov štvorcových. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom to znamená pokles o 0,78 metrov štvorcových. „Developeri sa prispôsobujú potrebám kupujúcich, ktorí preferujú menšie a lacnejšie byty, čoho dôsledkom je spomínaný pokles priemernej rozlohy bytov,“ vysvetlila spoločnosť.

V budúcnosti spoločnosť očakáva pokračovanie trendu rastúcej ceny bytov v novostavbách. „Lacnejšie byty sa veľmi rýchlo vypredávajú, na čo budú developeri reagovať pomalým dvíhaným cien nových bytov. Momentálna makroekonomická situácia je pre realitný trh priaznivá. Reálne mzdy majú rastúci trend a veľmi nízka nezamestnanosť v Bratislavskom kraji bude tento rast ešte viac akcelerovať. Lepšia ekonomická situácia v Bratislave stále priťahuje ľudí zo zvyšných oblastí Slovenska. A tí sú skôr či neskôr potenciálnymi kupcami nových bytov. Financovanie nehnuteľností bude aj naďalej výhodné, preto dopyt po bytoch ostane vysoký,“ informoval hlavný analytik Bencont Investments Matúš Jančura.