Kúriť budeme, ale čo teraz musíme urobiť ?

Jana Véghová, Pravda | 29.09.2016 07:00
radiátor, muž, byt, kúrenie, teplota Foto:
Je dôležité skontrolovať funkčnosť regulačných ventilov.
Zimná vykurovacia sezóna sa oficiálne začala už 1. septembra, ale teplé radiátory môžete pocítiť až po tom, čo teplota dva dni po sebe klesne pod 13 °C. Čo však musíte urobiť pred vykurovacou sezónou?
  1. Počas celého leta a najmä v tomto období by ste mali termostatické hlavice nechať otvorené na maximum (stupeň 5). Dôvodom je správny nábeh vykurovacej sústavy vo vašom bytovom dome.
  2. Skontrolujte funkčnosť regulačných ventilov a termostatických hlavíc na radiátoroch a prípadne poruchy nahláste čím skôr správcovi.
  3. Radiátory v momente začiatku vykurovacej sezóny odvzdušnite.
  4. Ak ešte v bytovom dome nemáte inštalované pomerové rozdeľovače alebo merače tepla, mali by ste vedieť, že legislatíva ukladá ich povinnú inštaláciu do konca roka 2016 pri budovách s centrálnym zdrojom tepla, ktorých celková podlahová plocha je väčšia ako 500 štvorcových metrov.
  5. Základným opatrením, ako znížiť spotrebu tepla, je správna regulácia teploty v jednotlivých miestnostiach, a to podľa ich využitia. Odporúčaná teplota v obytných miestnostiach je 18 až 22 °C, t. j. nastavenie hlavice na stupni 2 až 4. Zníženie teploty o jeden stupeň znamená úsporu až 6 % nákladov na vykurovanie!

Poznáte hodnoty termostatických hlavíc?

Rozpätie nastaviteľných teplôt sa môže odlišovať podľa typu termostatickej hlavice a pri používaní je potrebné riadiť sa informáciami od výrobcu. Každé číslo na termostatickej hlavici zodpovedá určitej teplote, na ktorú termostatický ventil reaguje, spravidla v rozsahu teplôt od 12 – 26 °C:

Stupeň 1 – 2 (12 – 16 °C) používame, ak chceme byt temperovať počas našej neprítomnosti.
Stupeň 2 – 3 (16 – 20 °C) nastavujeme v miestnostiach s občasným pobytom a tam, kde vykonávame pohybové aktivity.
Stupeň 3 – 4 (20 – 23 °C) ideálna teplota v miestnostiach, kde sa zdržiavame najviac.
Stupeň 4 – 5 (23 – 26 °C) vyššiu teplotu uvítajú tí, ktorí sú nároční na teplo.
Stupeň 5 (nad 26 °C) ventil je otvorený naplno a nastáva plytvanie teplom!
Zdroj: ista Slovakia

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ