Najsladšia rajčinka sa volá Bobulienka

Jozef Sedlák | 12.10.2017 10:41
rajčiny, rajčina Foto:
Ilustračné foto.
Nie je rajčina ako rajčina. Jej vlastnosti určuje odroda, spôsob pestovania. Združenie slovenských pestovateľov prémiových odrôd zeleniny prichádza s novou odrodou rajčiny. Ide o cherry rajčinku Bobulienka. Hoci sa každým jesenným dňom ochladzuje, cherry rajčinky úrodu dajú, rastú vo vykurovaných skleníkoch za pomoci najmodernejších technológií.

Pri výbere odrôd sa farmári zamerali hlavne na zachovanie čerstvosti a kvality vypestovaných plodín, čo zaručuje vynikajúcu chuť, sýtu farbu a tradičnú vôňu paradajok.

„Každá farma pestuje inú odrodu hlavne preto, že každému chutia iné paradajky, niekomu sladšie, inému kyslejšie, menšie a pod. Keďže chceme, aby zeleninu jedli deti, ponúkame teraz rodičom sladučké rajčinky. Ide o novú odrodu, ktorá sa do obchodov dostane v polovici novembra pod názvom Bobulienka,“ vysvetlil Peter Kelemen, majiteľ Farmy Bruty.

Vďaka najmodernejším high-tech skleníkom sú rastliny pestované v čistom prostredí, ktoré ich chráni pred chorobami. High-tech skleníky sú riadené najmodernejším softvérom, ktorý udržiava prirodzenú vlhkosť, potrebnú pre rast paradajok. Investovaním do moderných technológií v pestovaní sa podarilo slovenským farmárom zo združenia Ovozela zachovať kvalitu vypestovaných paradajok aj v zime. Celoročná produkcia Ovozely zabezpečuje stálu dostupnosť domácej zeleniny do reťazcov.

„Skleníky na našich farmách sú vybavené difúznymi sklami. Slnečné lúče sa cez ne rozptyľujú a dopadajú ku každej rastlinke. Skleníky ovládame softvérom, ktorý reguluje teplotu, vlhkosť vzduchu a jeho cirkuláciu. Na základe predpovede počasia otvára a zatvára okná. Ak je slnko prisilné, sadenice prekrýva tienidlom. Sadenice sú zavlažované vodou s ideálnym pH. Vzniká kombináciou dažďovej vody, ktorú zachytávame v zberných nádobách, a vody zo studne. Vykurovanie skleníka pracuje na rovnakom princípe ako skleníky na Islande – využívame iba obnoviteľné zdroje energie,“ dodáva P. Kelemen.

Dôležitý je spôsob pestovania a čerstvosť, čo je hlavným ukazovateľom kvality zeleniny: „Tú zabezpečujeme správnym časovaním zberu. Paradajky oberáme ručne až v momente, keď sú úplne dozreté. Vďaka tomu majú výnimočne sladkú chuť. Do niekoľkých hodín od zberu si ich kúpite na pultoch reťazcov,“ dopĺňa P. Kelemen.

Sladkosť paradajok, respektíve informácie o prirodzenej cukornatosti paradajok, je vyjadrená na stupnici Brix. Stupnica sa používa pri meraní pomeru množstva prírodného cukru a vody, v ktorej je rozpustený. Cherry paradajky exkluzívnej odrody Bobulienka, ktorú farmári začnú produkovať, sa vďaka svojej cukornatosti v rozsahu 9 Brixov radí k najsladším odrodám cherry paradajok na pultoch slovenských obchodov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ