Kedy nemusíte pri prenájme podávať daňové priznanie

pcs | 27.07.2018 10:16
hypotéka, prenájom, dane, daňové, nájom Foto:
Ilustračné foto.
Príjem z prenájmu nehnuteľnosti sa považuje za zdaniteľný príjem. Každý, kto prenajíma byt či dom, by sa mal preto zaregistrovať na daňovom úrade.

Na rozdiel od aktívnych príjmov, medzi ktoré patrí príjem zo živnosti či zo zamestnania, si nemožno na príjem z prenájmu uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane. To znamená, že ak má niekto len príjem z prenájmu a iný zárobok nemá, nemôže si uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.

Pri príjme z prenájmu si však možno odpočítať nezdaniteľnú sumu vo výške 500 eur za zdaňovacie obdobie. Do daňového priznania sa uvádza len príjem znížený o týchto 500 eur. Ak by mal napríklad niekto príjem z prenájmu vo výške 2 000 eur, do daňového priznania uvedie len 1 500 eur.

Ak niekto za rok na prenájme nezarobí viac ako 500 eur, nemusí podávať daňové priznanie, respektíve tento príjem do daňového priznania vôbec neuvedie.

Aj pri príjme z prenájmu platí, že ak ročný zárobok neprekročí polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, netreba ho vôbec zdaniť. Ide však o celkový ročný zárobok, zarátava sa sem aj iný príjem, ako je napríklad zo zamestnania či zo živnosti. Ročne takto možno bez daní zarobiť maximálne 1 915,01 eura.

Ak by napríklad dôchodca, ktorý nemá iný príjem, prenajímal byt, môže ročne zarobiť až 2 415,01 eura a nemusí zaplatiť žiadnu daň. Po odrátaní nezdaniteľnej sumy 500 eur mu zostane 1 915,01 eura, čo je presne hranica, po ktorú netreba platiť daň ani podávať priznanie.

V prípade manželov, ktorí vlastnia byt v bezpodielovom spoluvlastníctve a nemajú okrem prenájmu iný príjem, platí, že si tento príjem môžu rozdeliť v pomere, aký si dohodnú. Obaja si pritom môžu odpočítať nezdaniteľnú sumu 500 eur. To znamená, že celkovo môžu zarobiť za rok 4 830,02 eura a nevznikne im povinnosť podať daňové priznanie ani zaplatiť daň.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ