Vecným bremenom možno riešiť aj susedské spory

Zuzana Hlavačková | 11.08.2012 14:57
vklad, sporenie, výber, termínovaný Foto:
Ilustračné foto
Pri riešení susedských sporov sa najčastejšie využívajú ustanovenia Občianskeho zákonníka, v niektorých prípadoch možno využiť aj zriadenie vecného bremena.

Využiť ho možno napríklad aj v prípade, keď sa susedia sporia o strechu, ktorá jednému z majiteľov tieni dom. To, na akom spôsobe riešenia situácie sa sporné strany dohodnú, závisí predovšetkým od nich. Pokiaľ však sused, ktorému strecha zasahuje do priestoru, bude súhlasiť s vytvorením vecného bremena v tejto podobe a tienienie nebude brať do úvahy, pôjde o najrýchlejšie riešenie predmetnej situácie. Pokiaľ však susedovi neprekáža ani tak to, že strecha zasahuje do jeho priestoru, ale že mu nadmerne tieni okná, spor sa pravdepodobne bude riešiť podľa Občianskeho zákonníka, ktorý rieši zásahy do vlastníckeho práva.

Základnou úpravou takzvaného susedského práva sa zaoberá paragraf 127 Občianskeho zákonníka. Rieši vzťahy medzi susedmi pri výkone vlastníckeho práva. Netýka sa len nehnuteľností v podobe domu, môže sa zaoberať aj situáciami ako napríklad parkovanie. Susedské právo obsahuje ustanovenia, ktoré sú obmedzeniami vlastníckeho práva. Obsahuje aj oprávnenia požadovať alebo strpieť určitú činnosť, aj keď sa tak výslovne nedohodlo.

Požadovať od suseda správanie podľa tohto paragrafu možno kedykoľvek, keď sa splnili a trvajú podmienky. Zásahy do vlastníckeho práva uvedené v tomto ustanovení sú iba výpočtom, čo znamená, že zásah do práva suseda možno uskutočniť aj iným spôsobom, než aký je v zákone vyslovene uvedený. Typické zásahy do susedských práv možno rozdeliť do troch skupín. Do prvej patrí zákaz určitých činností, ktoré ohrozujú stavbu alebo pozemok. Do druhej patrí typické rušenie pokojného výkonu práva a do tretej patrí odstránenie previsov a porastov.

Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

Pojem miera primeraná pomerom si v tomto zákone treba vysvetliť tak, že určuje hranicu medzi dovoleným správaním (od vhodného stavu až po stav ešte prípustný) a nedovoleným správaním (nad prípustnú mieru). Prihliada sa však pri tom na konkrétne pomery v danom mieste a v danom čase a na pomery žiaduce.

  • * *

Zriadenie vecného bremena k časti nehnuteľnosti

Ak sa vecné bremeno zriaďované v súvislosti s vlastníctvom nehnuteľnosti má na základe prejavov vôle účastníkov zmluvy týkať nie celej nehnuteľnosti, ale len jej časti, ktorá má mať v dôsledku toho odlišný právny režim, musí byť táto časť nehnuteľnosti v zmluve vymedzená tak, aby nedochádzalo k sporom o rozsah vecného bremena, a to nielen medzi priamymi účastníkmi zmluvy o zriadení vecného bremena, ale aj medzi všetkými neskoršími vlastníkmi dotknutých nehnuteľností – bez ohľadu na to, kto bude v budúcnosti vlastníkom nehnuteľnosti, na ktorej a tiež v prospech ktorej sa vecné bremeno zriaďuje. V záujme toho je potrebné, aby takáto časť nehnuteľnosti bola v právnom úkone o vecnom bremene dôsledne lokalizovaná, identifikovaná a individualizovaná. Požadovaný stupeň určitosti prejavu vôle smerujúceho k zriadeniu vecného bremena k takto vyčlenenej časti nehnuteľnosti sa dosiahne, pokiaľ sa úkon vyhotovuje a formuluje na podkladoch jednoznačných, určitých a presne stanovených.

Vecné bremená a zmena osoby vlastníka nehnuteľnosti

Vecné bremená obmedzujú vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať.

Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe. Na nadobudnutie práva zodpovedajúceho vecným bremenám je potrebný vklad do katastra nehnuteľností. Vecné bremená spojené s vlastníctvom nehnuteľnosti prechádzajú s vlastníctvom veci na nadobúdateľa. V prípade vecných bremien, ktoré sú spojené s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, má obmedzenie vlastníka právne dôsledky nielen pre toho, kto bol vlastníkom nehnuteľnosti v čase zriadenia vecného bremena, ale tiež pre jej každého ďalšieho vlastníka; ani zmena osoby vlastníka nehnuteľnosti, v prospech ktorej bolo vecné bremeno zriadené, nemení nič na obsahu zriadeného vecného bremena.

Vydržanie oprávnenia zodpovedajúce vecnému bremenu

Vo všeobecnosti je možné vecné bremeno charakterizovať ako vecné právo, ktoré obmedzuje vlastníka nehnuteľnej veci v prospech niekoho iného tak, že je povinný niečo trpieť, niečoho sa zdržať alebo niečo konať. Vyznačuje sa teda tým, že spočíva v obmedzení vlastníka nehnuteľnosti buď na prospešnejšie využívanie nehnuteľnosti iného konkrétneho vlastníka, alebo na prospech určitej fyzickej alebo právnickej osoby, toto obmedzenie je späté so zaťaženou nehnuteľnosťou (obmedzenie vlastníka) v prospech panujúcej nehnuteľnosti. Práva zodpovedajúce vecným bremenám sú spojené buď s vlastníctvom určitej nehnuteľnosti, alebo patria určitej osobe. Právnym dôvodom vzniku vecného bremena môže byť, rovnako ako pri vlastníckom práve zmluva, dedenie, rozhodnutie príslušného orgánu, zákon a vydržanie. Oprávnenie zodpovedajúce vecnému bremenu teda možno nadobudnúť aj vydržaním. Predpokladom tohto spôsobu nadobudnutia je nepretržitý výkon práva po dobu najmenej desať rokov, ak sú splnené aj ostatné podmienky podobné vydržaniu vlastníckeho práva. Vylúčené je vydržanie práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu k nehnuteľnostiam, ktoré môžu byť len vo vlastníctve štátu alebo vo vlastníctve zákonom určených právnických osôb.

ZDROJ: EDMUND HORVÁTH, NAJPRAVO.SK

Foto autor| FOTO: SHUTTERSTOCK (3)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ