Ako mi po novom zvýšia dôchodok?

dh | 20.08.2012 10:17
odvody, peniaze, dôchodok, plat, dane Foto:
Ilustračné foto.
Bola som invalidná dôchodkyňa a keď som dosiahla dôchodkový vek, Sociálna poisťovňa mi po vypočítaní starobného dôchodku ponechala invalidný dôchodok s tým, že je pre mňa výhodnejší ako starobný.

Teraz je v parlamente návrh na nový spôsob valorizácie penzií, na základe ktorého by invalidní dôchodcovia mali dostať nižšiu sumu ako starobní. Pýtala som sa aj v Sociálnej poisťovni, ako sa mi bude valorizovať penzia, keďže som už dva roky v starobnom dôchodku. Povedali mi, že som stále invalidnou dôchodkyňou nad 70 percent, a teda môj dôchodok bude valorizovaný ako invalidný, nie ako starobný. Prečo? Čitateľka zo Šale

Odpoveď:

Ak poberateľ invalidného dôchodku dovŕšením dôchodkového veku požiada o starobný dôchodok, Sociálna poisťovňa vypočíta sumu starobného dôchodku a porovná ju so sumou invalidného dôchodku. Vypláca sa ten dôchodok, ktorého suma je vyššia, a nárok na nižší dôchodok zaniká.

Keďže suma vášho starobného dôchodku bola nižšia ako suma invalidného dôchodku, Sociálna poisťovňa vám ponechala invalidný dôchodok a nárok na starobný dôchodok zanikol. Valorizuje sa ten dôchodok, ktorý je poberateľovi dôchodku vyplácaný. Z uvedeného dôvodu vám bude valorizovaný invalidný dôchodok.

Odpovedal Marian Škotka z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ