Rastú ceny stavebných pozemkov na výstavbu domov a bytov?

Jana Véghová | 08.09.2012 08:39
Byt, bývanie, dom, reality Foto:
Ilustračné foto
Súčasný trend niektorých investorov je nakúpiť pozemky určené na výstavbu rodinných domov, pripraviť projekt, vybudovať inžinierske siete a komunikácie a takto pripravené parcely ponúknuť záujemcom, ktorí si na pozemku môžu postaviť rodinný dom. V okolí Bratislavy ceny takto pripravených pozemkov dosahujú 70 až 150 eur/m2.

„V rámci Bratislavy sú ceny vyššie, najlukratívnejšie dosahujú aj viac ako 500 eur/m2,“ informuje Milan Kollár, konzultant spoločnosti Colliers International pre pozemky.

„V ostatných mestách a obciach sa najnižšie požadované ceny môžu hýbať medzi 50 až 90 eur/m2, vyššia hranica ostáva na úrovni do 150 eur/m2, tá však platí najmä pri exkluzívnych lokalitách v rámci miest, ako sú Košice, Banská Bystrica a podobne,“ dodáva Milan Kollár.

V súčasnosti je stále väčšie množstvo predávajúcich ako kupujúcich, pričom najväčší záujem je o pozemky na stavbu bytov a domov. O pozemky na komerčné účely je záujem viac–menej iba v Bratislave, najmä v častiach Bratislava II a Bratislava III.

Požadované ceny (eur/m2)

Mestské časti Bratislavy Dolná hranica Horná hranica
Bratislava I 320 1 300
Bratislava II 150 570
Bratislava III 100 550
Bratislava IV 120 530
Bratislava V 70 430

Milan Kollár zdôrazňuje, že momentálne je veľmi zložité určiť priemernú cenu pozemkov, vzhľadom na to, že sa požadované ceny hýbu v dosť veľkých rozmedziach.

„Najzaujímavejšie pozemky na výstavbu rodinných domov sa nachádzajú v dobrej lokalite, majú vydané územné rozhodnutie na projekt. Napríklad v prípade, ak je svahovitý terén, stúpajú stavebné náklady, to znamená, že majiteľ síce môže pýtať viac, ale kupujúci je vzhľadom na tieto náklady ochotný ponúknuť menej.“

V prípade bytového domu je úspešný projekt s nízkym počtom dvoj– (do 60 m2) až trojizbových bytov (do 90 m2). Pri výbere pozemku je dôležité, či má inžinierske siete, pripadne možnosť pohodlného napojenia a bezproblémovo vyriešené dopravné napojenie.

Zaujímavé sú projekty so stavebným povolením, najmä tie, ktoré sú pripravené ešte so starou normou parkovacích miest. „Súčasná norma má vyššie nároky na tvorbu parkovacích miest,“ vysvetľuje odborník. „To obyvatelia vítajú, ale pre developerov znamená problém. Znamená to buď nákladnú realizáciu parkovacích miest v podzemných podlažiach. Prípadne pripraví vonkajšie parkovacie miesta na úkor zelene, samozrejme, s dodržaním povoleného koeficientu zelene, prípadne detských ihrísk. Hrozí však veľké množstvo prázdnych miest, o ktoré nebude záujem.“

Cenu pozemku tiež ovplyvňuje možná plocha na stavanie a reálnosť pripravovaných projektov. Keď má niekto povolené postaviť tridsaťposchodový vežiak na svojom pozemku, a len kvôli tomu si určí neprimerane vysokú cenu, nemá to zmysel. Ak sa predpokladá existencia dopytu napríklad po bytoch v maximálne desaťposchodových stavbách, tak predávajúci musí ponúknuť cenu, ktorá mu vychádza pri takýchto výpočtoch, a nie pri maximálne povolených číslach.

Požadované ceny (eur/m2)

Kraj Dolná hranica Horná hranica
Bratislavský 20 1300
Bratislavský región (mimo BA) 20 220
Trnavský 20 230
Nitriansky 20 150
Trenčiansky 20 210
Žilinský 20 220
Banskobystrický 20 200
Prešovský 20 240
Košický 25 300

ZDROJ: COLLIERS INTERNATIONAL

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ