Burčiak je elixír, ale krv nevymení

Jozef Sedlák | 12.09.2012 06:31
Burčiak, predaj z dvora Foto:
Tohtoročný burčiak ukazuje, že hrozno má nezvyčajne vysokú cukornatosť.
Babiemu leto na vinohradníckom Slovensku kraľuje burčiak. Práve on vylákal ľudí na prehliadku vinohradov.

Na stoloch sa v miskách kopili strapce hrozna a z demižónov hadičkami vyťahovali červenolíci vinohradníci burčiak. Liter stál dva a pol eura. Fľaša vína sa predávala po 3 – 4 eurá, niekde po päť aj šesť eur.

Tí, čo sa ponáhľali po trase Pezinok – Bratislava, mohli sa zastaviť pri niektorom zo stánkov. Na priečelí jedného bol nápis: Ponúkame odkalený burčiak. Nuž malo by to byť pravidlo, ale aký je masovo predávaný burčiak na štokrlík štrase v Grinave, to je občas hádanka. A nemusela by byť. Česi oproti Slovákom pokročili.

Nespoliehajú sa len na drahé laboratórne analýzy, na ktoré dnes chýbajú peniaze. Producentov burčiaka ľahko skontrolujú, pretože všetci musia nahlásiť, koľko krov viniča pestujú. Moravskí vinári nemôžu vyrábať viac burčiaka, ako sa im urodí vo vinici.

Na to, kde si kúpiť burčiak, je len jedna spoľahlivá rada. Jozef Kováč z Modry odporúča, nájsť si svojho poctivého vinohradníka. Ten vám isto nepredá nápoj vyrobený z kvasníc a repného cukru, ktorý nedávno reťazce predávali v akcii.

Vinohradník Braňo Bahna vraví, že nemá dôvod znižovať cenu burčiaka. „Z môjho burčiaka môže byť výborné víno. Nie je to burčiak robený kvôli burčiaku, teda na predaj, jednoducho je to mušt, meniaci sa na víno, odobratý z nádoby preto, aby ľudia ochutnali nápoj opradený všakovakými legendami.

Jedna obľúbená povera hovorí, že po vypití piatich litrov burčiaka akoby sa v tele vymenila krv. Sú to, pravdaže, povedačky. Pár pohárikov burčiaka však dokáže myseľ i telo znenazdajky priviesť do euforickej nálady.

Aké bude víno z tohtoročnej úrody? Milan Pavelka upozorňuje na to, že hrozno má na tento čas neobvykle vysokú cukornatosť. Dozrieva s trojtýždňovým predstihom. A jeho kolega vinár Jozef Zvolenský poznamenáva, že kým cukry rastú, kyseliny, ak bude pokračovať sucho, začnú padať. Odvšadiaľ počuť, že je sucho.

„Pozrite sa do chotára, čo v ňom vysychá a čo sa zelenie? Všetko uvädá. Len hlboko koreniaci vinič sa ešte drží, plniac svoju úlohu priniesť potomstvo v podobe strapcov hrozna,“ pripomína vinohradník Braňo Bahna.

Budú iné ako pred rokom. Ročník opäť nachystal vinárom veľkú hádanku, ako vyrobiť víno, ktoré si podmaní ľudskú chuť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ