Komu sa oplatí predčasný dôchodok a komu podpora v nezamestnanosti

Peter Csernák | 20.09.2012 06:30
dôchodok, dôchodca, žiadosť Foto:
Ilustračné foto
Mnohí ľudia, ktorí krátko pred dovŕšením dôchodkového veku stratia prácu, riešia dilemu, či je pre nich výhodnejšie požiadať o predčasný starobný dôchodok, alebo majú radšej požiadať o dávky v nezamestnanosti.

Riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová tvrdí, že určiť, či je výhodnejší predčasný dôchodok, alebo podpora v nezamestnanosti, je vždy individuálne. „Ak občan spĺňa podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok a súčasne aj podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti alebo sociálne dávky, rozhodne sa samostatne s prihliadnutím na individuálne ekonomické, pracovné a sociálne možnosti a schopnosti, či požiada o predčasný starobný dôchodok, alebo počká do dovŕšenia dôchodkového veku a zatiaľ požiada o dávku v nezamestnanosti alebo o sociálnu dávku,“ vraví Ďuriačová.

Požiadať o predčasný dôchodok majú možnosť tí ľudia, ktorým do dosiahnutia dôchodkového veku chýbajú maximálne dva roky. Zároveň musia mať odpracovaných aspoň 15 rokov a vypočítaná suma ich predčasného dôchodku musí dosahovať aspoň 1,2–násobok životného minima. V súčasnosti tak musí byť minimálne vo výške 233,50 eura. Ak by niekomu vyšiel nižší predčasný dôchodok, Sociálna poisťovňa jeho žiadosť zamietne.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Ako požiadať o predčasný dôchodok

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Nevýhodou predčasného dôchodku je, že je nižší ako riadny starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa totiž predčasný dôchodok vyráta tak, že najprv vypočíta výšku riadnej starobnej penzie a z nej následne odkrojí pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku. Ak niekto požiada o predčasný dôchodok v najskoršom možnom termíne, teda dva roky pred získaním nároku na starobný dôchodok, príde o 12,5 percenta. Napríklad, ak by mal byť jeho starobný dôchodok 350 eur, jeho predčasná penzia dosiahne 306,30 eura.

Predčasným dôchodcom sa vypočítaná penzia nedvihne ani po dovŕšení dôchodkového veku. Od tohto termínu sa len ich predčasný dôchodok považuje za starobný. Predčasným dôchodcom sa penzia zvyšuje rovnako ako starobným dôchodcom vždy v januári. Nárok na zvýšenie dôchodku získajú aj keď budú pracovať, pričom budú povinne dôchodkovo poistení. Kým však budú zamestnaní, nebudú predčasný dôchodok dostávať. Po dosiahnutí dôchodkového veku už môžu bez obmedzení poberať plat i penziu.

Výhodou predčasného dôchodku je, že len čo ho senior získa, nemusí už chodiť na úrad práce ani si hľadať zamestnanie, tak ako to je v prípade, keď požiada o podporu v nezamestnanosti a následne o dávky v hmotnej núdzi. Dávku v nezamestnanosti možno poberať štyri až šesť mesiacov a jej výška dosahuje polovicu vymeriavacieho základu. Nezamestnaný tak dostane približne polovicu svojho doterajšieho platu. „Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky,“ povedala Ďuriačová.

V minulosti boli zvýhodnení pri výpočte dôchodku tí ľudia, ktorí požiadali o predčasnú penziu, hoci mali nárok na podporu v nezamestnanosti. Za obdobie, počas ktorého by mali nárok ešte na podporu, sa im predčasná penzia neznižovala. V súčasnosti nárok na dávky v nezamestnanosti už nemajú nijaký vplyv na výšku predčasného dôchodku. O koľko sa jeho výška skráti, rozhoduje len počet dní, ktoré zostávajú do dosiahnutia dôchodkového veku.

Pre ľudí, ktorí majú nárok na podporu v nezamestnanosti, je preto pravdepodobne lepšie, ak o ňu aj požiadajú. Až po tom, čo im ju Sociálna poisťovňa prestane vyplácať, by mali požiadať o predčasný dôchodok. Ak vďaka tomu niekto požiada o predčasný dôchodok až v budúcom roku, bude môcť profitovať aj z vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnoty, ktorá sa používa pri výpočte dôchodku. „Pri výpočte sumy dôchodkovej dávky sa použije aktuálna dôchodková hodnota, ktorá platí v čase vzniku nároku na výplatu tejto dávky. To znamená, že ak nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku vznikne napríklad 10. januára 2013, pri výpočte sumy dôchodku sa použije aktuálna dôchodková hodnota platná v roku 2013,“ tvrdí Ďuriačová. Aktuálna dôchodková hodnota sa každoročne zvyšuje na základe medziročného rastu priemerných platov za tretí štvrťrok.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ