Štát zdaní luxusné nehnuteľnosti najskôr o dva roky

Lenka Buchláková | 25.10.2012 20:00, aktualizované: 
Euro, peniaze, mince Foto:
Ilustračné foto
Majetková daň, ktorá mala najmä bohatším niekoľkonásobne zvýšiť poplatky za majetok, podľa slov štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho nie je pre rezort financií otázkou dňa.

„Samozrejme, že sa touto možnosťou zaoberáme, veď sme o tom v začiatkoch hovorili ako o ďalšom konsolidačnom opatrení. Predpokladám však, že to bude trvať minimálne dva roky, kým sa to celé pripraví a zavedie,“ dodáva Pellegrini.

Rezort financií podľa jeho slov nemá ešte finalizované cenové mapy, podľa ktorých by sa daň mala určovať. Štát si od dane z luxusných nehnuteľností sľuboval výnos na úrovni približne 100 miliónov eur ročne. Existovali obavy, že daň zasiahne aj ľudí, ktorí nie sú boháčmi. Ministerstvo odkazovalo, že ľudia s bytmi na perifériách miest sa nemajú čoho obávať, isté to však nebolo.

Podľa Zenona Kezmana z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska nie je potrebné, aby sa vytvárali nové cenové mapy. Tvrdí, že cenové mapy, s ktorými pracuje momentálne Národná banka Slovenska, sú v súčasnosti jediným relevantným podkladom poskytujúcim informácie o vývoji trhových a ponukových cien na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami, s ktorými by vláda mohla pracovať.

„Ich obrovskou prednosťou je to, že sú stále online aktualizované. Údaje do cenových máp sa spracovávajú už niekoľko rokov, a preto pri viac ako miliónovej početnosti poskytujú i dôležité informácie z minulosti. Pri vhodnom nastavení zo strany štátu je možné tieto údaje stále skvalitňovať a znásobovať aj ich množstvo,“ dopĺňa Kezman.

Generálny riaditeľ Century 21 Daniel Bíly však oponuje, že mapy, ktoré majú realitné kancelárie momentálne k dispozícií, sú vysoko orientačné a v žiadnom prípade by ich neodporúčal na použitie na daňové účely.

„Vytvoriť systém zberu dát a ich vyhodnocovania nie je jednoduché a určite to bude trvať ešte niekoľko mesiacov. Slovensko je stále rozvíjajúcim sa realitným trhom aj preto, lebo máme slabé štatistiky. Napríklad v USA viete o danej ulici všetko. Aká je kriminalita, aká je predajnosť nehnuteľností a ich cena, koľko ľudia na danej ulici zarábajú. U nás nevieme zistiť ani priemernú cenu nehnuteľností v Bratislave, nieto ešte na danej ulici,“ hovorí Bíly.

Pravým dôvodom odkladania majetkovej dane vládou však podľa politológa Tomáša Koziaka z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika bola nevôľa ľudí. Časť ľudí s nízkymi príjmami totiž býva v hodnotnejších bytoch či domoch.

„Reakcie verejnosti nasvedčovali tomu, že táto daň nie je politicky priechodná. Popri zvyšovaní dane z príjmu a celkovo uťahovaní opasku štátu by nakoniec sám premiér platil daň, v tomto prípade politickú,“ tvrdí Koziak.

V hre bolo niekoľko možností zavedenia novej dane. Napríklad od dane malo byť oslobodených prvých 20–tisíc až 30–tisíc eur trhovej ceny prvej nehnuteľnosti vlastnenej domácnosťou a samotná sadzba by bola 0,5 percenta z jej hodnoty. Vláda takisto zvažovala možnosť zavedenia odpočítateľnej položky na úrovni až 100–tisíc eur z trhovej ceny. Posledný návrh hovoril o zdaňovaní bytov s výmerou nad 65 štvorcových metrov v najlepších lokalitách. Pri domoch sa zas malo viac platiť pri rozlohe väčšej ako približne 105 štvorcových metrov.

Bežnú daň z nehnuteľností v súčasnosti určujú a vyberajú mestá a obce. Na budúci rok by im mala do rozpočtov priniesť 309 miliónov eur, čo predstavuje zhruba šestinu ich príjmov. Ročná daň z nehnuteľnosti sa momentálne pohybuje za rodinný dom na východe Slovenska v sume 30 až 50 eur.

V čase šetrenia pristúpili k zavedeniu dane z nehnuteľností ešte v minulom roku v Taliansku, od budúceho roka túto daň zavádza pravicová vláda v Portugalsku.

Podľa údajov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj majetkové dane na Slovensku v roku 2009 dosiahli 0,4 percenta hrubého domáceho produktu, pričom priemer krajín OECD bol 1,8 percenta a v krajinách eurozóny približne dve percentá. Slováci však na bývanie vynaložia 26 percent svojho hrubého disponibilného príjmu, pričom priemer OECD predstavuje 22 percent. Dane z nehnuteľností tak sú na Slovensku síce relatívne nižšie, no bývanie nám zároveň zhltne väčšiu časť príjmov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ