Okrasná záhradka v júli

Júl je v našich klimatických podmienkach obdobím výrazných teplotných rozdielov. Slnečné dni sa často približujú tropickým teplám, ktoré môžu byť zo dňa na deň vystriedané studeným daždivým počasím, kedy teplota klesá i o 15 až 20 stupňov.

12.07.2005 10:24
Záhrada
Ilustračné foto
debata

Tieto výkyvy neprospievajú ľuďom ani rastlinám, a preto im musíme (rovnako ako sebe) venovať patričnú starostlivosť. Za tepla treba niekedy i dvakrát denne (ráno a navečer po vychladnutí pôdy) zalievať záhony a nemali by sme zabúdať ani na prihnojovanie draselnými alebo fosforečnými hnojivami. Veľmi vhodný je postrek rozptýleným až hmlovým prúdom vody.

Trávnik
Rozptýleným prúdom vody by sme mali kropiť i skalku a trávnik. Veľmi vhodné sú prenosné a otočné postrekovače, ktoré nám postupne zavlažia rovnomerne celú trávnatú plochu. I v tomto čase vypichujeme burinaté rastliny a pravidelne kosíme. Nadrobno pokosenú trávu môžeme využiť na kompost alebo s ňou namulčujeme okrasné záhony (najmä s vresoviskovými rastlinami), kde ochráni nevysadenú pôdu pred nadmerným vysychaním. Druhá polovica júla je tiež vhodným obdobím na výsev nového trávnika. Ak sme sa pre tento počin rozhodli, je dobré už od začiatku mesiaca začať s prípravou pôdy.

Pre budúci rok
Počiatkom mesiaca môžeme tiež vysievať niektoré rýchlejšie sa vyvíjajúce dvojročné rastliny. Sú to napríklad sirôtky a sedmokrásky, ktorých semeno najprv vysievame na výsevný záhon a po vypučaní 2 až 3 lístkov ich prepicháme na vzdialenosť 10 cm. Na trvalé stanovisko ich presadíme o 4 až 6 týždne (najneskôr v druhej polovici septembra), kde si do príchodu zimy stačia vytvoriť ružicu prízemných lístkov, niekedy i prvé kvietky. S väčším kvetenstvom však môžeme počítať až od jari budúceho roka, kedy nás budú tešiť až do začiatku jesene, kedy si vytvoria semená a uhynú.

Pohľadné i zdravé
Ak sa o okrasné rastliny dobre staráme, hýri teraz naša záhradka určite pestrou škálou farieb. Aby sme si zbytočne nekazili tento živý obraz, treba pravidelne odstrihávať uvädnuté kvety, ktoré už príliš parády nenarobia. Okrem toho tým podporíme rast ďalších kvetov a zabránime zbytočnému vysilovaniu rastliny tvorbou semien. Z vysadených záhonov odstraňujeme burinu, pôdu okolo kvetov jemne kypríme a samozrejme dbáme i na dôkladnú zálievku.

Starostlivosť o cibuľoviny
Ak nám v zemi ešte zostali cibule tulipánov, je najvyšší čas ich vykopať, očistiť a uložiť do chladnejšej, ale suchej miestnosti. Ak nechávame tulipány na záhone po celý rok, môžeme medzi ne vysadiť plytko koreniace letničky, ako je napríklad poludňovka, dvojtvárnik a portulaka, ktoré počas letných mesiacov vydržia bez väčšej zálievky. V prípade, že si chceme vypestovať cibuľnaté rastliny z vlastných semienok, môžeme s tým začať práve teraz.

Množenie ruží
V tomto období tiež množíme odrezkami ruže a vresoviskové rastliny. S prípravou odrezkov začneme na počiatku mesiaca po skončení prvého obdobia kvitnutia. Vyberáme ich zo strednej časti výhonov, aby mal každý odrezok 1 až 2 páry lístkov. Horný koniec zrezávame zásadne kolmo a proti vysychaniu ho môžeme pretrieť latexom alebo zatrieť štepárskym voskom. Dolný koniec naopak zrežeme šikmo a pre lepšie zakorenenie ho môžeme ponoriť do stimulátora. Pripravené odrezky napicháme do plastových téglikov alebo priamo do pareniska, kde ich priklopíme kompótovým pohárom a zatienime proti priamemu slniečku. Odporučený substrát si kúpime v špecializovanej predajni alebo si ho pripravíme zmiešaním záhradnej zeminy s rašelinou a pieskom.

Zvlnené zrkadlo
So záhradným jazierkom teraz v tomto čase nie je síce toľko práce ako skoro na jar alebo na jeseň, ale aj tak by sme ho nemali míňať bez povšimnutia. Za dlhšie trvajúceho sucha vody rýchlo ubúda a treba ju pravidelne dopĺňať. Vo väčších nádržiach, kde treba použiť hadicu, nastavíme prítok na minimum, aby silný prúd nerozvíril bahno na dne alebo dokonca nevymlel koreniace rastliny. V prípade, že sa dodávka vody nedá regulovať, môžeme postupovať tak, že do nádrže ponoríme vedro a do neho nasmerujeme koniec hadice. Vodný prúd sa potom bude rovnomerne rozptyľovať. Ak vlastníme iba menšie okrasné jazierko, mali by sme jeho hladinu za slnečných dní zatieniť, aby sa voda neprehriala.

Voňajúce postreky
Ani v čase prázdnin by sme nemali zabúdať na škodcov a choroby. Ak nás (presnejšie našu záhradku) priamo neohrozujú, bolo by zbytočné používať ako prevenciu chemické prostriedky, keď nám stačí niečo ekologické. Napríklad na ochranu mečíkov voči chorobám je možné použiť výťažok z ihličnatých drevín, ktorý riedime v koncentrácii 3 čajové lyžičky na 10 l vody. Tento roztok aplikujeme pravidelne jedenkrát za mesiac.

rubriku pripravujeme v spolupráci so serverom:
   

||

 
logo TVOJ DOM
logo TVOJ DOM logo TVOJ DOM

| **:: Pozor! Nová súťaž so SOLAC!
:: Staré a nové majetkové poistné zmluvy
:: Okrasná záhradka v júli
**

debata chyba