Okrasná záhradka v októbri

Či sa nám to páči alebo nie, toto obdobie je už nástupom plného vegetačného pokoja. Ukončenie rastu sa prejavuje asi najviac na pukoch drevín, ale môžeme ho pozorovať i na veľkej časti kvitnúcich rastlín.

17.10.2005 16:31
Botanická záhrada Foto:
Ilustračné foto
debata

Výnimkou sú georgíne, astry a chryzantémy, ktoré sa nám práve v tomto čase začínajú predvádzať v plnej kráse. Ešte na dlhý čas sa stanú našimi spoločníkmi a budú nám spríjemňovať prácu, ktorej nie je v týchto dňoch určite málo.

S čím začneme?
Zo záhonov odpraceme vädnúce letničky, upravíme pôdu, orezávame odkvitnuté časti trvaliek a dvojročných rastliniek. Pôdu medzi rastlinami skypríme motyčkou a zbavíme, ak je to možné, všetkej buriny. Majme na pamäti, že každá zabudnutá púpava, pýr či iná burinatá rastlina budú na jar prvou zeleňou, ktorá sa objaví na našom záhone. Do jamiek po pozberaných rastlinách môžeme zapraviť kompost a jemne ho zahrnúť hlinou. Priamemu hnojeniu sa však už vyhneme, rastliny by potom mohli znovu začať nasadzovať kvet alebo obnoviť rast a prichádzajúce mrazíky by ich ľahko poškodili alebo úplne zničili.

Čo ešte budeme vysádzať?
Predovšetkým cibuľnaté a hľuznaté kvety kvitnúce na jar. Začneme so snežienkami, bleduľami a narcismi, potom prídu na rad napríklad scily, mečíky, kosatce, ľalie, krókusy, hyacinty, iskierniky a v neposlednom rade botanické a hybridné tulipány a iné. Väčšinou ich sadíme do kyprých humóznych pôd do takej hĺbky, aby boli zakryté 2 až 3 cm vysokou vrstvou zeme.

Väčšie cibule prídu hlbšie
Do najmenšej hĺbky okolo 4 až 6 cm preto príde tavolín, krókus, snežienka a modrica. Botanické tulipány, scily, puškínie a kosatce zasadíme už hlbšie cca 8 až 10 cm, hybridné tulipány, hyacinty a narcisy potom prídu až do hĺbky 12 až 14 cm. Najväčšiu jamku však budeme musieť vyhĺbiť pre pomerne veľkú cibuľu korunky kráľovskej, ktorú zasadíme až do hĺbky 20 cm. Vzdialenosť medzi jednotlivými kvetmi tiež prispôsobujeme ich veľkosti v dospelom veku, aby si vzájomne neuberali životný priestor.

Kríkové ruže
Najvhodnejším časom na ich výsadbu je polovica tohoto mesiaca. Jesenná výsadba má tú výhodu, že do jari stačia zakoreniť, a tým pádom sa vyhneme riziku, že pri predčasnom pučení zaschnú. Musíme však už mať vykopanú jamu a pripravenú pôdu. Ak sme s tým ešte nezačali, je lepšie ešte teraz dokončiť všetky prípravy a so sadením počkať až do jari.

Ako teda postupovať?
Predovšetkým musíme dbať na vyhranené požiadavky ruží. Tie potrebujú najmä dostatok svetla, a preto ich umiestnime na stanovisko, kam v hlavnej vegetačnej dobe svieti aspoň 6 hodín denne slniečko. Jeho lúče by tam mali dopadať predovšetkým v dopoludňajších hodinách, odpoludňajší svit je už príliš prudký a má nepriaznivý vplyv na farbu a dĺžku kvetenstva.

Ďalšou zásadou je, že ruže nesadíme blízko väčších stromov, pretože by im svojimi koreňmi odoberali živiny. Ak ich chceme vysadiť v blízkosti kamennej alebo domovej steny, mali by sme dodržať vzdialenosť aspoň 50 cm.

Príprava stanoviska
Vzhľadom k tomu, že týmto rastlinám nesvedčí prílišné vlhko, vykopeme v záhradkách s trvale mokrou pôdou jamu alebo rigol na záhon radšej o niečo hlbšie a vydrenážujeme ich. Pri výbere zeminy uprednostňujeme neutrálnu alebo slabo alkalickú pôdu, ktorá je premiešaná s kompostom a prohnojená kombinovaným hnojivom s obsahom dusíka, vápnika a fosforu. Ak si s jej zložením nie sme príliš istí, zakúpime si rovno špeciálnu zem na ruže.

Jesenná výsadba
V prípade, že máme všetko riadne pripravené a rozhodli sme sa sadiť ruže už teraz, treba postupovať podľa určitých pravidiel: Pred sadením zrežeme končeky korienkov a celý bal ponoríme na niekoľko hodín do vedra s vodou. Kríky sadíme o 3 až 4 cm hlbšie, než boli v škôlke, aby bolo miesto očkovania dobre chránené pôdou. Ihneď po zasadení zrežeme nadzemnú časť na 5 až 6 očiek (na jar iba na 3 očká) a nahrnieme okolo rastliny zem, ktorú rozhrnieme až na jar.

Na čo nesmieme zabudnúť?
Skôr ako nastanú jesenné dažde, treba pozberať cibule a hľuzy chúlostivejších rastlín a uložiť ich na prezimovanie do suchej a chladnej, nie však premŕzajúcej miestnosti. Sú to napríklad kany, montbrécie, begónie, mečíky a niektoré druhy menej otužilých ľalií a rad ďalších rastlín. Pretože sa čas zberu a spôsob uchovávania (najmä teplota) jednotlivých druhov do určitej miery líši, je dobré nahliadnuť do podrobnej záhradníckej literatúry alebo sa poradiť s odborníkom. V každom prípade ale necháme všetky cibule alebo hľuzy najprv dobre preschnúť a po uložení do debničiek s pieskom alebo rašelinou ich starostlivo označíme menovkami, aby sme sa v nich na jar vyznali.

rubriku pripravujeme v spolupráci so serverom:
   

||

 
logo TVOJ DOM
logo TVOJ DOM logo TVOJ DOM

| **:: Čím je charakteristický medziúver
:: Dom s točitým schodiskom
:: Október v ovocnej záhrade
**

debata chyba