Ľudia na jar zaplavili záhradníctva

S príchodom jari sa ľudia začali zaujímať o úpravu záhrad či terás. Záhradné centrá a kvetinárstva už niekoľko týždňov zaznamenávajú zvýšený dopyt po tradičných tulipánoch, narcisoch, sirôtkach a muškátoch.

26.03.2007 10:26
Jar
Jar
debata

„Začali sme s predajom jarného sortimentu od kvetov cez kríky až po ovocné stromy a veľké okrasné dreviny. Záujem je o všetko. Ľudia po zime chcú mať niečo kvitnúce, niečo pestré,“ povedal Marek Spevák, riaditeľ záhradného centra Kulla. Podľa neho by ceny v porovnaní s vlaňajškom nemali ísť hore.

Za to, že sa v obchodoch objavili prvé jarné kvetiny už koncom zimy, vďačíme nielen jej miernemu priebehu, ale aj obchodníckemu dôvtipu. Pestrofarebné kvety, ako sú tulipány, narcisy, hyacinty, v záhradníctvach vedia „obalamutiť“ reguláciou teploty. Najskôr navodia chlad, potom teplo, až kvety „pomýlia“, že zima sa už skončila a prišla jar. Preto kvitnú už vtedy, keď ľudia túžia po čerstvej okrase.

„Zvýšený záujem o jarné kvetiny sme zaznamenali v polovici februára. Ľudia však kupujú aj trvalky, skalničky či ihličnaté dreviny na osvieženie plotov alebo obnovu záhradky. Tento sortiment doplňujeme dva až trikrát týždenne,“ povedala predavačka kvetín z Baumaxu.

Pestrofarebné kvetiny a okrasné rastliny nezháňajú iba záhradkári a chatári, ale aj tí, ktorí chcú prebudiť svoj balkón či terasu zo zimného spánku. Do kvetináčov sadia napríklad sirôtky, narcisy, tulipány či macošky. Na balkóne či terase sa dobre darí aj krokusom, ktoré patria k prvým darcom sladkého nektáru pre včely.

Podľa predajcov kvetín obľúbenými balkónovými rastlinami na Slovensku sú stále muškáty. Medzi menej „okukané“ patria petúnie, surfínie alebo zvončeky. Svoju popularitu získali nenáročnosťou v pestovaní a krásnymi ružovými a červenými ľuľkovitými kvetmi.

Zariaďovanie záhrad a balkónov podlieha určitým trendom. „Letia rôzne kombinácie letničiek, padavé rastliny sa miešajú s vysokými. Farebné sa kvety ladia do jedného tónu, od svetlej ružovej cez lososovú až po bordovú. Dobré vyzerajú aj kontrastné farby,“ povedal Spevák.

debata chyba