Záhradkári vyhľadávajú odolné stromy

Záujem o pestovanie odolných druhov ovocných drevín na Slovensku v posledných rokoch výrazne rastie. Predajcom sa v tomto roku minuli takmer všetky stromčeky jablone júlia a minimálne sú aj zásoby ostatných druhov ovocných drevín odolných voči chorobám.

07.04.2007 17:57
Jabloň
Ilustračné foto
debata

Nové odrody ovocia, ktoré si nevyžadujú chemické ošetrenie, sadí v poslednom čase už takmer polovica pestovateľov. Vyplýva to z ankety medzi predajcami ovocných stromčekov.

„Je dosť veľký záujem zákazníkov, pretože čítajú literatúru a všetci sú dosť vyľakaní z chorôb,“ povedal Peter Boledovič, majiteľ firmy FlorCo, ktorá predáva ovocné stromčeky v Bratislave.

Podiel nových odrôd drevín, medzi ktoré patria napríklad jablone topaz, rubinola a angold, na celkovom predaji odhadol na 40 percent, pričom pred piatimi rokmi si ich žiadalo iba päť percent zákazníkov.

Každý druhý záhradkár si odnesie odolnú ovocnú drevinu aj zo záhradníctva v Dvorníkoch-Včelároch pri Moldave nad Bodvou. Podľa spolumajiteľky Eriky Demeterovej záleží na informovanosti zákazníkov. Časť najmä starších záhradkárov zatiaľ stále uprednostňuje klasické odskúšané odrody ako napríklad jonathan alebo golden delicious. Výrazný nárast záujmu o odolnejšie dreviny však potvrdila aj Renáta Lokšicová z škôlkárskej firmy Plantex pri Piešťanoch.

Pestovanie rezistentných druhov ovocných drevín dlhodobo propaguje aj Ivan Hričovský z poľnohospodárskej univerzity v Nitre. „Chceme obmedziť záťaž prírody chemickými postrekmi a darí sa nám to,“ povedal Hričovský, ktorý je okrem iného aj členom Ovocinárskej únie. Nové odrody ovocia sú podľa neho rozšírené najmä medzi záhradkármi, do veľkých podnikov sa zatiaľ výraznejšie nedostali.

O tom, že si pestovatelia chorobám odolné dreviny rýchlo obľúbili, svedčí aj ich rastúci počet na pravidelnej súťaži o jablko roka. „Pred jedenástimi rokmi, keď sme súťaž začínali, prišlo desať jabĺk, v poslednom ročníku ich bolo 317,“ povedal Hričovský. V budúcnosti ich budú hodnotiť ako osobitú kategóriu. „Tieto jablká sú síce menšie, ale oveľa zdravšie,“ uzavrel Hričovský.

debata chyba