Okrasná záhrada ožíva – pomôžte jej pri tom

Jar už pomaly začína ťukať na dvere, a my musíme do začiatku novej sezóny urýchlene dokončiť všetky úlohy, ktoré sme si do konca zimy vytýčili. Máme poslednú možnosť orezania okrasných drevín a štepenia. S rezom opadavých stromov a kríkov, ktoré sme vysadili na jeseň, sa síce nemusíme tak ponáhľať, ale mnoho času už nám tiež nezostáva.

12.03.2008 11:19
Jar
Jar klope na dvere - vyrazte do záhrady
debata

Treba ešte vysadiť pripravené odrezky, pohnojiť trávnik a podľa počasia začať s odkrývaním záhonu letničiek. Keby sme mali stihnúť všetko, budeme medzi záhonmi denne od rána do večera. Vyberme si teda, čo je pre našu záhradku najdôležitejšie, nech nás jar zastihne pripravených.

Čo tak skalka?
Hovoriť o tomto malom kúsku záhradky, že sa práve prebúdza k životu, by bola lož. Snežienky a bledule už majú väčšinou svoje kvetenstvo za sebou a teraz prichádzajú rad napríklad na pečeňovníky, hlaváčiky a poniklec. Zastavme sa na chvíľku pri každej rastlinke a venujme jej malú starostlivosť. Ak niektorú z nich povytiahol mráz, zatlačíme ju prstom späť do zeme a prihrnieme hlinou. Zašlé kvety odstránime i s koreňom a na ich miesto zasadíme nové. V tomto čase to môžu byť prakticky všetky predpestované rastliny z domácich výsevov alebo zo záhradníckych firiem.

Svoju pozornosť zameriame i na celkový vzhľad. Skalka býva obvykle prvým rozkvitnutým kútom našej záhrady, tak nech nás reprezentuje. Odstránime z nej preto všetko opadané lístie a vetvičky, nakypríme pôdu a nahrnieme ju bližšie k rastlinkám. Väčšie trsy už môžeme za stáleho počasia deliť a rozsádzať. Stále zelené dreviny ponecháme zatiaľ ešte zakryté čečinou, neskoré mrazy by ich mohli poškodiť.

Sadíme ruže
Marec je tiež vhodným obdobím na výsadbu nových ruží. Kým sa ale do toho pustíme, vyberieme si pre ne vhodné stanovisko, kde je cez deň dostatok slnečného svitu, nie však úpal. Vzhľadom k tomu, že ruže vyžadujú pravidelnú starostlivosť, je dobré voliť užší záhon od 120 do 150 cm, inak sa k nim budeme ťažko dostávať.

Pôda by mela byť ľahšia, najlepšie s prímesou piesku a dostatkom humusu. Dôležité je však i Ph. Odporúča sa medzi 5,5 až 6,5, čo je mierne zásaditá. Do kyslejšie pôdy preto treba primiesiť mletý vápenec. Pridávanie najrôznejších organických hnojív okrem kompostu však nie je vhodné. Tlejúce látky môžu ľahko spôsobiť zahnívanie koreňov šípkam, na ktorých sú ruže väčšinou šľachtené.

Vzdialenosť medzi jednotlivými rastlinami volíme podľa odporučenia pre príslušný druh alebo odrodu. Najbližšie sadíme kríky a zakrpatené ruže, ktorým väčšinou stačí 30 až 40 cm, ruže na kmienku už potrebujú vzdialenosť medzi 70 až 80 cm a popínavé ruže k besiedkam alebo pergolám od 1,5 m viac.

Starostlivosť o dreviny
Ak sme to už neurobili skôr, je v marci najvyšší čas vziať do rúk nožničky a orezať všetky kríky a kroviny, ktoré sa od poslednej úpravy opäť rozbujneli. Vhodným rezom im vrátime nielen ušľachtilý tvar, ale zaistíme tiež intenzívny rast a bohaté kvetenstvo.

Ak sa nejedná o živé ploty a iné umelo tvarované dreviny, dbajme o zachovanie prirodzeného vzhľadu. Pri okrasných stromčekoch štepených v korunke, ako sú napríklad pestrolisté a farebné javory, sakury či previsnuté formy drevín a iné, odstráňme tiež plané výhonky z podnože pod miestom štepenia, ktoré by inak bránili zdravému vývoju ušľachtilých častí.

Rozhodne však nerežme kríky a stromy kvitnúce na jar, kvetné výhonky by im už nestačili dorásť. Počkajme s tým preto, až odkvitnú, a pusťme sa radšej do drevín kvitnúcich v lete a na jeseň na nových letorastoch. K nim patria predovšetkým tavoľníky, budleje, hortenzie, trezalky a niektoré druhy ruží s výnimkou popínavých, botanických a sadových.

Zelená stena
Každý záhradnícky estét vie, že nie je nad prirodzené zákutia, ktoré pri troche voľného miesta vytvoria v záhradke rodinnú idylku, kde sa môžeme cez deň opaľovať, k večeru si čítať a v noci sa objímať s milovanou bytosťou. Mnohí z nás už možno na takýto nápad prišli a vysadili prvé popínavé dreviny. Tie ale rastú pomerne pomaly, a kým sa dočkáme kvitnúcich zelených stien, uplynie množstvo času, a naša priateľka alebo manželka zatiaľ zostarne. A čo teraz s tým?

Skúsime zatiaľ vysadiť jednoročné popínavky, ktoré počas jedného vegetačného obdobia vytvoria pomerne veľkú plochu sviežo zelených listov alebo i kvetov. Môže to byť napríklad hrachor, gazánia, šarlátová fazuľa, balónovec alebo japonský chmeľ. Stačí si len podľa katalógu vybrať vhodný druh, zhotoviť provizórnu kostru a potom už len čakať na teplé počasie.

rubriku pripravujeme v spolupráci so serverom:
   

||

 
logo TVOJ DOM
logo TVOJ DOM logo TVOJ DOM

| **:: KuchyĹ?a na prvĂ˝ pohÄľad nenápadná
:: ZnovuobjavenĂ© miesto pre vaĹ?u
:: Okrasná záhrada oĹľĂva – pomĂ´Ĺľte jej so znovuzrodenĂm!
**

debata chyba