V septembri do záhrady opäť na plné obrátky

Hovorí sa, že v septembri celá príroda žiari, a ak sa zahľadíme do okolitej krajiny, musíme dať ľudovej múdrosti za pravdu. Vzduch býva priezračný ako víno a za jasných slnečných dní je vidieť až k ďalekým obzorom. Teplé jasné farby sa predháňajú na kvetoch i plodoch, ale usilovný záhradkár nemá na pozorovanie všetkej tej krásy príliš čas.

08.09.2008 15:40
záhrada - kvety - jar Foto:
debata

V záhradke ho čaká toľko neodkladnej práce, že nevie, kde skôr začať. Preto je vhodné si všetko v pokoji rozplánovať a s chuťou sa pustiť do práce.

Zberáme mečíky
Ku koncu leta starostlivo sledujeme mečíky, či nezačínajú uvädať. Len čo zistíme, že im žltnú listy, môžeme sa pustiť do zbierania. Najprv im odlomíme nadzemnú časť, zatiaľ čo podzemnú necháme uschnúť. Následne oddelíme zvyšky starej hľuzy s koreňmi, vyberieme drobné hľúzky (nazývané tiež brut alebo koráliky) a uložíme ich v chladnej miestnosti do debničky s mierne vlhkým pieskom. Veľké hľuzy necháme pri vyššej teplote do 30 °C necelý týždeň sušiť a potom im odstránime vrchnú obalovú vrstvu a uložíme v chlade – tento krát však v suchých dobre vetraných debničkách. Keby sme nechali hľuzy cez zimu v zemi, pomrzli by.

Sadíme cibuloviny
Zatiaľ čo cibule jedných rastlín putujú pod strechu, iné čaká cesta úplne opačná. V tomto čase by sme mali na záhony, ale i do trávnikov a do skaliek vysadiť cibule narcisov, tulipánov a ľalií (okrem bielych), ktoré nám vykvitnú na budúci rok na jar. Skoro všetkým cibuľovitým rastlinám vyhovuje hlinito-piesčitá pôda s priepustným podložím. Ešte pred výsadbou je dobré zeminu prehnojiť kostnou múčkou. Cibule sadíme klíčkom nahor v primeraných vzdialenostiach do jamiek vyhĺbených kolíkom, aby nad každou zostala 5 až 10 cm hrubá vrstva hliny. Miesto výsadby si označíme menovkou, aby sme ho neskôr omylom nezrýľovali alebo nevysadili niečím iným.

Skalka
Cez leto nám asi splanela. Ak sme ju týždeň čo týždeň starostlivo neobrábali, rozbujneli sa nám na všetky strany nielen skalničky, ale i burina. A tá musí teraz na konci leta preč. Množstvo burinatých rastlín neodpočíva ani v zime, a preto musíme byť pri pletí veľmi starostliví. Súčasne preberieme trsy všetkých vytrvalých rastlín, zbavíme ich zaschnutých listov a rozdelíme. Na mnohých miestach bude treba doplniť zem, ktorú vymlel dážď alebo sme ju vyniesli s koreňmi buriny. Nezabudneme skontrolovať usadenie kameňov, vykývané podložiť hlinou a pevne usadiť.

Trvalky a dvojročné rastliny
Ak potrebujeme rozsadiť alebo zasadiť nové trvalky, je na to teraz optimálna príležitosť. Nové stanovisko zbavíme všetkej buriny a záhon vyhnojíme. Všetkým rastlinám starostlivo rozprestrieme korienky, aby sa počas krátkeho času, ktorý im ešte zostáva, stačili čo najlepšie uchytiť. Na trvalé stanoviská rozsadíme tiež dvojročné rastliny. Pamätajme, že práve tu budú kvitnúť, a preto vyberáme vhodné stanovisko tak, aby svojim kvetenstvom a jeho dobou čo najlepšie zapadli medzi ostatné rastliny.

Královné záhrad
Ak si chceme budúci rok spestriť záhradku pestrofarebnými kvetmi ruží, zostáva nám zhruba ešte mesiac, aby sme si vybrali vhodné odrody. Môžeme na to využiť i rôzne výstavy či iné menšie akcie. Zostávajúci čas využijeme na úpravu budúceho stanoviska, ktoré už v októbri iba vysadíme.

Ruže sa vysádzajú na slnečné alebo mierne zatienené stanovisko s ľahšou hlinito-piesčitou pôdou, ktorú však treba najmenej pol metra do hĺbky dôkladne prehnojiť kompostom alebo doplniť špeciálnym substrátom. Jama musí byť aspoň 40 cm široká, nezabúdajme však, že jednotlivé odrody potrebujú určitý priestor. Kríky preto sadíme v takom rozmedzí, aby neboli prehustené, alebo naopak medzi nimi „prefukovalo“.

Pred vysadením skrátime rastlinám asi o jednu tretinu korienky a zaschnuté odrežeme úplne. Najmenej 2 hodiny pred výsadbou ich postavíme do nádoby s odstátou vodou, poprípade ešte vykúpeme v ílovitej kaši. Po utlačení a dôkladnom zaliatí nakopčíme okolo kmeňov 15 až 20 cm vysokú vrstvu zeminy, ktorá ich bude chrániť až do jari.

Pravidelné sťahovanie
Koncom leta treba začať s postupným premiestňovaním rastlín v nádobách pod strechu. Najprv prídu na rad tropické izbové kvety, palmy a kaktusy, ktorým by mohli uškodiť chladné ranné hmly. Musíme ich ale zbaviť všetkých zaschnutých častí a skontrolovať, či sa v nich neusídlili slimáky alebo iná háveď. Pred sťahovaním ich dôkladne osprchujeme a necháme uschnúť. Ostatné rastliny môžu ešte zostať vonku, ale mali by sme ukončiť ich prihnojovanie. Azalkám chladnejšie septembrové počasie vyložene prospieva – lepšie im vyzrievajú kvetné puky.

Muškáty, petúnie a ďalšie letné kvety v hrantíkoch prestávajú za chladného počasia kvitnúť, a preto ich môžeme s pokojným srdcom vymeniť napríklad za chryzantémy, ktorých „sezóna“ teraz nastáva. Dobre sa však budú vynímať i trvalky, ktorých listy sa na jeseň najviac vyfarbujú.

rubriku pripravujeme v spolupráci so serverom:
   

||

 
logo TVOJ DOM
logo TVOJ DOM logo TVOJ DOM

| **:: V záhrade opäť na plnĂ© obrátky
:: Stavbu rodinného domu zverte profesionálom
:: OchrankyĹ?a domácej pohody
**

debata chyba