Ovocinári podľahli červeným jablkám

Najkrajšie jablká sú červenej farby. V populárnej celoslovenskej súťaži o Jablko roka zvíťazila jasnočervená odroda Pinova, ktorú dopestoval malý ovocinár Stanislav Panák z Veľkých Bielic pri Partizánskom.

28.10.2009 06:53
Jablko roka Foto:
Jablko roka - Stanislav Panák, Veľké Bielice. Odroda Pinova.
debata

Víťazným jablkom medzi profesionálmi bolo tiež červené – odroda Braeburn Hill wel zo sadu družstva podielnikov v Trhovom Mýte.

„Jablká, ktoré vystavili ovocinári na jesennej výstave Gardenia v Nitre, potvrdili, že Slovensko má ideálne podmienky na ich pestovanie. Ak nie najlepšie, tak určite jedny z najlepších v Európe,“ povedal Marián Varga, šéf ovocinárskej únie. Pod vedením tohto agilného muža slovenské ovocinárstvo začalo chytať druhý dych. A krok s profesionálmi držia aj záhradkári.

Do súťaže Jablko roka, ktorú pred štrnástimi rokmi zorganizoval nestor slovenského ovocinárstva Ivan Hričovský, sa prihlásilo tohto roku takmer 1 300 drobných ovocinárov. V súťaži sa ocitlo sedemnásť odrôd od úplných noviniek po staré krajové odrody. Súťažili záhradkári z rovín aj podhoria, lekári i robotníci, obchodníci aj programátori.

„Záhradka ako záľuba ide naprieč celou spoločnosťou,“ všíma si Eduard Jakubek, zapálený ovocinársky inštruktor z Prešova, ktorý prešiel desiatky východoslovenských obcí a naučil štepiť stovky ovocinárov. Pravda, pri preberaní cien bolo vidno, že záhradka je jasne doménou staršej generácie – jedinou výnimkou akoby bol štyridsiatnik Milan Fáber z Banskej Štiavnice.

Tento obchodník začal záhradkárčiť pred piatimi rokmi a tohto roku sa stal najlepším slovenským pestovateľom hrušiek. Hruška akoby bola v tieni populárnejšieho jablka. Banskoštiavnicky obchodník, ktorý má v sade sto stromov, je zamilovaný do hrušky – najviac do Lucasovej, ktorá zdobí rodinný vianočný stôl. „Je šťavnatá, sladká a zvodná svojím kyprím bucľatým tvarom,“ opisuje najkrajšiu hrušku Fáber.

Na výstave ocenili aj mladého profesionálneho ovocinára Viliama Kompasa. Spolu s otcom založili takmer 40-hektárový sad v Cabaji-Čápore a teraz, keď sad rodí, začali ponúkať ovocie nitrianskym školákom v rámci programu školské ovocie. Počínajú si najlepšie z celého Slovenska, keď dodávajú jablká do 15 nitrianskych škôl.

„Myslíme si, že jablko za päť centov a 2,5 deci čistej jablkovej šťavy za 19 centov nezaťažia rozpočet rodičov a deti budú zdravšie,“ podotkol farmár ovocinár Viliam Kompas. Deti by vitamíny prostredníctvom jablka mali dostať tri razy týždenne.

„Ešte lepšie by bolo, keby dostali jedno jablko denne, potom by bol doktor ďaleko,“ vtipne dodal šéf Ústredného a kontrolného ústavu poľnohospodárskeho Pavol Filkorn.

debata chyba