V novembrovej záhrade sa stále skrývajú letné poklady

Letničky síce už dávno odkvitli, ale ešte stále máte šancu nazbierať si v záhrade ich semená na ďalšiu sezónu.

16.11.2009 00:01
Zínia Foto:
Cínia, akú ju v novembri v záhradách už neuvidíte. Ale ešte stále si môžete nazbierať semená na jej jarný výsev.
debata

Záhrada počas jesene už dávno nemá jej rôznofarebnú letnú podobu. Letničky, ktoré záhradu počas teplých dní vymaľujú pestrými farbami, zvädli. Kto však s nimi zatiaľ na záhonoch nestihol urobiť poriadok, má ešte šancu pripraviť sa na ďalšiu sezónu a nazbierať si množstvo semien.

To pravé obdobie na zber semien mnohých tradične pestovaných rastlín bolo v predošlých mesiacoch. Ale ani v novembri ešte nie je nič stratené, napriek tomu, že začiatok mesiaca bol daždivý. Ideálny čas na zber semien je totiž za sucha. Zopár dní bez dažďa a vietor však dokážu vysušiť hlávky so semenami, prípadne ich možno dosušiť vo vnútri. Ak zostávajú hlávky a semená v nich vlhké, je rozumné ich čo najskôr vybrať a rozložiť, aby vyschli.

V takto neskorom období z uschnutých rastlín mnohé semená už vypadli, ale sú rastliny, ktoré nesklamú a ešte stále ich majú pre vás odložené. Ako príklad si ukážeme zber semien aksamietníc (Tagetes) a cínií (Zinnia).

Aksamietnica Foto: ip
Aksamietnica Aksamietnica

Aksamietnice sú častou ozdobou slovenských záhrad. Sú nenáročné na pestovanie, čo vyhovuje začiatočníkom, obľubujú slnko, nie sú prieberčivé pri pôde a napriek tomu, že majú rady vodu, vydržia aj dlhšie obdobie sucha. Zber ich semien je jednoduchý a ich uskladnenie bezproblémové.

Cínie sú hrdé rastliny, s jednoduchými alebo plnokvetými úbormi v širokej škále farieb od bielej cez žltú až po červenú, ktoré dlho kvitnú. Obľubujú slnko a vydržia až do prvých mrazov, na ktoré sú však veľmi citlivé.

Nazbierané semená počas zimy držte v chlade a suchu. Na jar ich možno predpestovať ako sadenice, ale aksamietniciam aj cíniam vyhovuje priamy výsev do pôdy.

Semená aksamietníc (vľavo) a cínií (vpravo)
Semená aksamietnic a cínií Semená aksamietníc (vľavo) a cínií (vpravo)
debata chyba