Vianoce majú tiež svoju hviezdu

Pochádza z Mexika, ale symbolizuje Vianoce v mnohých krajinách sveta. Prýštec najkrajší (Euphorbia pulcherrima), ktorý ľudia nazvali vianočnou hviezdou, skrášľuje aj slovenské domácnosti.

24.12.2009 15:46
Vianočná hviezda Foto:
Najtypickejšou farbou listov vianočnej hviezdy je červená.
debata

Vianočná hviezda je typická svojou ohnivočervenou hrivou, tvorenou listeňmi. Nie sú to teda kvety, za čo ich mnohí ľudia považujú. Listene chránia malé nenápadné kvety na vrchu rastliny. Na Slovensku ich poznáme ako byliny, ale vo svojej domovine dorastajú až do formy kríka. Červená farba listov však nie je jediná, pestujú sa exempláre biele, ružové, žlté aj dvojfarebné. Listy sa zafarbujú, keď kvitne.

Listene hviezdy môžu mať rôzne farby. Foto: SHUTTERSTOCK
Vianočná hviezda Listene hviezdy môžu mať rôzne farby.

Je to rastlina krátkeho dňa, preto kvitne keď sú dni krátke, typicky v období Vianoc. Aby sa podporilo kvitnutie, a tým aj sfarbenie listov, prikrýva sa počas jesene, keď sú dlhšie dni.

Vyfarbujúce sa listy. Foto: gv
Vianočná hviezda Vyfarbujúce sa listy.

Hviezda je známa aj pod názvom mliečnik, pretože vylučuje pri poranení šťavu mliečnej farby. Tá je dráždivá a môže spôsobiť kožné alergie. V obchodoch ju možno nájsť aj pod názvom poinsetia, podľa amerického amatérskeho botanika J. R. Poinsetta, ktorý bol prvým veľvyslancom Spojených štátov v Mexiku a priniesol v 19. storočí rastlinu do svojej krajiny.

Kvety vianočnej hviezdy sú nenápadné. Foto: gv
Vianočná hviezda Kvety vianočnej hviezdy sú nenápadné.

Vianočná hviezda je chúlostivá rastlina. Keďže pochádza z Mexika, miluje teplo a sucho. Jej pestovanie kvôli farebným listom nie je až také jednoduché. Preto si mnohí radšej hviezdu každý rok pred Vianocami kúpia a po sviatkoch ju vyhodia. Ale pri troche trpezlivosti a ohľaduplnosti k rastline vydrží aj viac rokov.

Kvietky sú drobné, listy impozantné. Foto: SHUTTERSTOCK
Vianočná hviezda Kvietky sú drobné, listy impozantné.

Nemá sa vystavovať prievanu, neznáša príliš vlhký substrát, pretože jej môžu odumrieť korienky, stačí, aby bol jemne prevlhčený. Polieva sa pravidelne alebo vtedy keď naznačí nedostatok vlahy, stačí dvakrát do týždňa. Vyžaduje si izbovú teplotu, nemala by klesnúť pod 16 – 17 stupňov Celzia.

Vianočná hviezda v bielom a žltom. Foto: SHUTTERSTOCK
Vianočná hviezda Vianočná hviezda v bielom a žltom.

Po odkvitnutí a opadnutí listov hviezdu zrežte na 10 až 15 centimetrov, uložte na chránené miesto a doprajte jej oddych. Na jar vyženie výhonky. Na ďalší rok, keď bude dostatočné teplo (máj, jún), môžete hviezdu umiestniť aj von, napríklad do záhrady. Rastlina má rada teplo, ale nie horúce poludňajšie slnko. Pred ním ju treba schovávať v tieni. Ak chcete, aby začala kvitnúť v období Vianoc, a listy sa vyfarbili, v septembri až októbri ju prikrývajte, aby nebola na dennom svetle viac ako desať hodín. Svetlo totiž podporuje tvorbu zelených listov. Takýto režim by rastlina mala mať približne osem týždňov. Ak sa vám to však nepodarí, a listy sa nezafarbia, vždy máte možnosť kúpiť si novú hviezdu a skúsiť to o rok. Pôvodná hviezda vám ostane síce zo zelenými, ale aj tak krásnymi listami.

Dvojfarebná vianočná hviezda. Foto: SHUTTERSTOCK
Vianočná hviezda Dvojfarebná vianočná hviezda.
debata chyba