Hamamel si zimu nevšíma. Počas nej kvitne

Sú rastliny, ktorým biela pokrývka záhrady a treskúca zima vôbec neprekáža. Hamamel si zimu nevšíma. Práve počas nej tento ker kvitne.

18.01.2011 21:47
Hamamelis Foto:
Hamamel je krásny na jeseň kvôli listom a nadherný v zime pre kvety.
debata

Hamamel (Hamamelis) má v záhrade cez zimu výsadné postavenie. Je známy prenikavo žltými a voňavými kvetmi, ale sú odrody, ktoré vám  predvedú svoje krásne sfarbenie aj do oranžova a červena. Kvety sa neskrývajú medzi listami, ale predvádzajú sa na holých konároch. Sú ako šperk, ktorý najlepšie vynikne na odhalenom krku. Preto je tento opadavý ker výnimočný a často sa umiestňuje do záhrady ako solitér.

Rapsódia v červenom. Foto: SHUTTERSTOCK
Hamamelis Rapsódia v červenom.

Môže dorásť do výšky dvoch až štyroch metrov. Vyhovuje mu slnečné miesto, prípadne mierny polotieň. Vápanatú pôdu rád nemá, ani rez mu príliš nevyhovuje. Treba ho nechať rásť svojím spôsobom i tempom a pokiaľ možno nepresádzať. Ot­vorený priestor Hamamelu neprekáža, ale nie je dobre nechávať tento ker v nechránenom priestore na silnom vetre. Je to rastlina, pochádzajúca z východnej Ázie a Severnej Ameriky.

Žlté kvety sú pre Hamamel typické. Foto: SHUTTERSTOCK
Hamamelis Žlté kvety sú pre Hamamel typické.

Hamamel však neoslní iba svojou zimnou krásou. Zaujímavé sú aj jeho listy, ktoré na jeseň postupne menia farbu na zlatistú až oranžovočervenú.

Hamamel vie na jeseň očariť aj listami. Foto: SHUTTERSTOCK
Hamamelis Hamamel vie na jeseň očariť aj listami.

Ker sa môže rozmnožovať odrezkami i semenami, ale nie je to až taká jednoduchá záležitosť. Hamamel však bežne dostať v záhradných centrách, ceny sú približne 20 až 30 eur i viac za ker medzi 50 až 100 cm. V prípade rastlín nad meter cena úmerne rastie. Hamamel je liečivá rastlina, používa sa v medicíne a kozmetike.

Hamamel. Foto: SHUTTERSTOCK
Hamamelis Hamamel.
debata chyba